Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Miejski ogród w wersji mini

Miejski ogród w wersji mini

Pluszakowa 20:20, 22 cze 2016

kaz742011 napisał(a)
Pierwsze kwiaty hortensji. Miały być vanille fraise ale chyba nie są. W innym miejscu też mam posadzoną tą odmianę i wyglądają inaczej. Wszystkie nowe przyrosty są w czerwonym kolorze a te tak nie mają. Ciekawa jestem czy wszystkie hortensje posadzone na tej rabacie będą w jednej odmianie czy będą jakieś niespodzianki.

Szybko masz te kwiaty co do odmiany to Bożenka z hortensjady pewnie ci pomoże.
kaz742011 20:59, 22 cze 2016

Pluszakowa napisał(a)

Szybko masz te kwiaty co do odmiany to Bożenka z hortensjady pewnie ci pomoże.

Pokazały się dopiero na jednym krzaczku. Jak zakwitną wszystkie to będę prosiła o rozpoznawanie bo ja kupując mówiłam co mam w projekcie i ile sztuk i zdawałam się na pomoc sprzedawców właśnie dlatego żeby nie pomylić odmian. Ale jak widać oni też nie zawsze wiedzą co sprzedają.
kaz742011 22:27, 24 cze 2016

Ratunku, pomocy! Dzisiaj zauważyłam że coś z moimi kulkami nie tak. Nie wiem czy to wina mojego cięcia czy jakieś inne diabelstwo się przyplątało ale zaczęły jakby usychać. Miejscami zrobiły się brązowe. W środku sprawdzałam są nadal zielone. Co robić, jak im pomóc? Ten poniżej wygląda najgorzej.

Toszka 06:42, 25 cze 2016

bukszpanowy wątek
kaz742011 21:43, 25 cze 2016

Toszka napisał(a)
bukszpanowy wątek

Dziękuję.
kaz742011 21:49, 01 lip 2016

Mam w planie wyjazd w okolice Tarnowa lub Krakowa po drzewa których nie mogę kupić w Rzeszowie. Chodzi mi o buka Riversii, śliwę wiśniową Nigrę oraz wiśnię umbrę szczepioną na 220 cm bo niestety jedna z posadzonych wiosną padła. Czy możecie polecić mi jakieś sprawdzone szkółki?
Basiula 22:55, 03 lip 2016

Moja droga, dziś już nie zdołam obejrzeć Twojego wątku, ale z przyjemnością zrobię to jutro
Pytałaś o buk. Szukałam Riversii w każdej szkółce w okolicy, szukałam w necie i nic. Nie ma. Za radą Danusi, kupiłam zwykłą atropurpureę. Ma być i tak cięta w stożek jak podrośnie. Lubię to drzewo, mimo że to nie wymarzone Riversii.
kaz742011 00:21, 04 lip 2016

Basiula napisał(a)
Moja droga, dziś już nie zdołam obejrzeć Twojego wątku, ale z przyjemnością zrobię to jutro
Pytałaś o buk. Szukałam Riversii w każdej szkółce w okolicy, szukałam w necie i nic. Nie ma. Za radą Danusi, kupiłam zwykłą atropurpureę. Ma być i tak cięta w stożek jak podrośnie. Lubię to drzewo, mimo że to nie wymarzone Riversii.

Dziękuję Basiula za odwiedziny i za podpowiedź na temat buka. Mój też ma być cięty więc pomysł z atropurpureą wart jest rozważenia . O ile uda mi się ją kupić .
Basiula 11:45, 04 lip 2016

Kupuj, kupuj Atropurpurea powinna być wszędzie.
plusem jest też, że nie jest takie drzewo drogie.
Moje kosztowało chyba z 280 zł a jest naprawdę wyrośnięte .

Między czasie przeczytałam Twój wątek piękny projekt, wielkie postępy!

będę zaglądać
kaz742011 13:53, 04 lip 2016

Właśnie zrobiłam małą rundkę po najbliższych szkółkach i do kupienia są obeliski lub atropunicea. Atropurpurei nie ma. Zachwycił mnie też jeden egzemplarz Dawyck purple i mam na niego wielką ochotę.