Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród

Anna i Ogród

10:13, 13 kwi 2018
nie dołuj się ...jak dla mnie te rabaty od czerwca moga byc ...no rzeczywiscie mozesz je ciut poukładać ...na ten czas co teraz jest dosadz cos co daje zycie ..tulipany krkusy ...i moze własnie sasanki ...bo od czerwca do wczesnej wiosny to ci jedna atrakcyjna hortka starczy

skup sie i pomyśl co teraz potrebuje ta rabata ...a czego tak naprawde nie potrzebuje póżniej czego nie widac kiedy hortensja jest atrakcyjna i skupia uwagę.

ja mam frontowa rabate rózana tez w przeróbce ...bo nasadziłam bezmyslnie same róze i rozplenice a w miesiacach wiosennych wygladaja jak straszydła ...i wiecej tam nic nie było ...ale poprawiam i przesadzam az do skutku az osiagne taki efekt zeby było miło dla oka o kazdej porze roku

powodzenia ...ogrodniczkowanie wymaga czasu i wielu prób
makadamia 10:16, 13 kwi 2018

Makao_J napisał(a)

Rabaty są od strony północnej. Częściowo więc zacienione przez dom. Zwłaszcza rabata 1 i 2. 3 jest dalej i bardziej słoneczna.

I tak - większość roślin tam rośnie.

Na rabacie 1 nie ma hortensji reszta jest. Dosadziłabym dwie hortki

Na rabacie 2 wywalę lawendę i dosadzę to końca thuje Danica. Przesunę trochę hortensje Phatntom i Bobo by zrobić miejsce na szpaler z cisów Hicksi.

Skoro jest potrzeba zmian to tak:
na 1 zrezygnowałabym z róży, skoro niezbyt słonecznie jest, a pomiędzy tuje posadziłabym carexy - na całym obwodzie;

na 2 - czemu cisy tylko na części rabaty? trochę za dużo mi różnych hortensji tutaj. dałabym po środku jedną dużą (czyli albo limelight albo polar bear) i kilka mniejszych (czyli bobo) pod nią. między hortensjami a żurawkami spróbowałabym jeszcze wcisnąć jakieś małe zimozielone - też paskiem. Albo tujki, albo trzmieliny, może azalie dałyby radę? takie, które nie zrzucają liści na zimę?
makadamia 10:20, 13 kwi 2018

Na zdjęciach z lata widać jakąś zwiewną różową roślinkę. To rutewka? zostawiłabym ją, bo fajny kontrast daje.

Na trójce wydaje mi się że oprócz anabelek nic się już nie zmieści - tam jest ledwie 1 metr szerokości, a anabelki są duże. Ewentualnie jakąś trzmielinę puścić na ogrodzenie.
zoja 10:20, 13 kwi 2018

Aniu fajnie że zamówiłaś tunel

Co do zmian na rabacie - zgadzam się z Justyną - w całej rozciągłości
mrokasia 10:21, 13 kwi 2018

Wg mnie te Twoje rabaty wyglądają normalnie. Brakuje cebulowych . No i zastanów się nad świerkiem conica. Sama mam trzy na frontowej, podgolone i zastanawiam się co dalej z nimi. Teraz bym już ich nie sadziła. Ładne są gdy są małe, potem niekoniecznie.
makadamia 10:23, 13 kwi 2018

Aaa - i nie dawaj tam cisa hicksii tylko robusta fastigiata. Hicksii, nawet jak go będziesz cięła, to dużo miejsca zajmie, a fastigiata rośnie jak ołówek (za radą Toszki posadziłam go u siebie na rabacie, gdzie mam mało miejsca; wada? musiałam sadzić gęściej i drożej mnie to wyszło niż hicksi)
Makao_J 10:31, 13 kwi 2018

makadamia napisał(a)

Skoro jest potrzeba zmian to tak:
na 1 zrezygnowałabym z róży, skoro niezbyt słonecznie jest, a pomiędzy tuje posadziłabym carexy - na całym obwodzie;

na 2 - czemu cisy tylko na części rabaty? trochę za dużo mi różnych hortensji tutaj. dałabym po środku jedną dużą (czyli albo limelight albo polar bear) i kilka mniejszych (czyli bobo) pod nią. między hortensjami a żurawkami spróbowałabym jeszcze wcisnąć jakieś małe zimozielone - też paskiem. Albo tujki, albo trzmieliny, może azalie dałyby radę? takie, które nie zrzucają liści na zimę?

Dziękuję za opinię.
Róża jest na jedynce od lat. Fajnie sobie radzi. Ma drobne czerwone kwiatki. Z hortkami będzie ładnie kontrastować tak jak rutewka na rabacie 2. To taki dodatek dla rozweselenia monotoni zielono białej.

Na rabacie 2 jest część cisów bo nie wiem czy zmieszczę do końca jeśli przesunę konicę. Jeśli się zmieszczą to wsadzę do końca szpaler cisów. Będzie ściana i tło dla hortensji. Hortensje wszystkie mają takie same kwiaty tylko różne wielkości więc nie będą się gryzły a wystopniują rabatę. Będzie wrażenie życia i ruchu. Taki był zamiar.
Makao_J 10:34, 13 kwi 2018

makadamia napisał(a)
Na zdjęciach z lata widać jakąś zwiewną różową roślinkę. To rutewka? zostawiłabym ją, bo fajny kontrast daje.

Na trójce wydaje mi się że oprócz anabelek nic się już nie zmieści - tam jest ledwie 1 metr szerokości, a anabelki są duże. Ewentualnie jakąś trzmielinę puścić na ogrodzenie.

Tak to rutewka. Lubię ją jak kwitnie z hortkami. Dodaje lekkości do tych ciężkich kwiatów hortensji

Anabelki właśnie nie wiem czy są takie szerokie. Na pewno niskie bo góra 120cm. Jeszcze nie wiem jak będą rosły u mnie bo część jest malutka bo sama rozmnażałam.
Makao_J 10:35, 13 kwi 2018

zoja napisał(a)
Aniu fajnie że zamówiłaś tunel

Co do zmian na rabacie - zgadzam się z Justyną - w całej rozciągłości

To prawda. Zimozielonych brak. Tulipany i czosnki już tam rosną.
Makao_J 10:36, 13 kwi 2018

mrokasia napisał(a)
Wg mnie te Twoje rabaty wyglądają normalnie. Brakuje cebulowych . No i zastanów się nad świerkiem conica. Sama mam trzy na frontowej, podgolone i zastanawiam się co dalej z nimi. Teraz bym już ich nie sadziła. Ładne są gdy są małe, potem niekoniecznie.

Też obecnie nie kupiłabym znowu conicy. Nie lubię jej w tym miejscu. Ma już z 5 lat a 50 cm wysokość. Wkurza mnie ale jest zimozielona więc muszę do niej coś dosadzić i niech będzie