Aniu znów rewolucja? Bardzo ładna ta rabata w sezonie, trochę podgonić wiosennymi i będzie idealna. Pasuje do tak pięknego domu, jest dostojna i zapraszająca.
Pozdrawiam serdecznie!
Aniu na te 3 wybrane hortki Phantoma, lime i misia trzeba zostawić dużo wolnego miejsca. Każda docelowo ma do metra szerokości. Nawet więcej ale tu cięciem można korygować. Bobo natomiast przy nich to miniaturka. Może Little Lime w to miejsce o ile wejdzie? Danica może z czasem Bobo zjeść a tamte zagłuszyć. Już teraz jest spora różnica na zdjęciach. Na jesieni pomiędzy hortkami wsadziłabym tulipany np. Exotic Emperor - szybko startują. Wiosną będzie wtedy ładnie. A później hortki przejmą dowodzenie. Ja to bym pewnie jeszcze na tej większej rabacie jakieś drzewo małe dołożyła ale zapewne jest powód dla którego tego nie robisz.
Strong Anabelle na 3 rabacie dałabym mniej bo to też duże rośliny docelowo, koło metra szerokości i wysokości - 4 sztuki na linii między drzewami chyba starczy a na przód przed nimi obwódkę z bukszpanu - będzie zimozielone coś na rabacie. One wbrew pozorom kładą się szczególnie po deszczu i podtrzymanie im jest potrzebne. Na wiosnę same hortki przed drzewami trochę mogą łyso wyglądać. Dodałbym białe czosnki między nimi.
Tą trzecią rabatę już podobno masz ze wszystkimi roślinami - pokażesz jak to teraz wygląda?
Plany zmian jak zwykle u ciebie ambitne. Ja też jak dziewczyny uważam, że masz już bardzo ładny ogród i tylko drobne korekty są potrzebne.
Może i masz rację z tą Bobo że za mała może być. Może ją przeniosę na drugą stronę dużej Limki tam gdzie Miś rośnie.Tulipany tam mam ale za mało - muszę dosadzić i to jednego gatunku. Pomyślę o tym Emperor.
Nad drzewkiem też myślałam. Powinnam posadzić tam dwa graby tak jak na pozostałych dwóch ale nie sadziłam bo zastawiłyby mi cały widok na drogę z kuchni a jak dzieciaki tam się bawią to lubię mieć na nich oko. No i tak wyszło że jest bez wysokich drzew.
Strong Anabelle nie wiem jak u mnie duże urośnie. Moja Limka powinna być prawie metr wyższa a ona rośnie średniego wzrostu. Dlatego sadzę obecnie gęściej. Najwyżej przesadzę. Może ten szpaler bukszpanów posadzę. Też do przemyślenia. Białe czosnki też fajny pomysł
Na tej trzeciej rabacie jest łyso obecnie. Tylko pieńki grabów sterczą więc nie ma co pokazywać
Dzięki za pomysły.
Oooo, patrz pani, mały szczegół a od razu zrobiło się inaczej, jakoś tak radośniej i nie wiem - czyściej??? Nie żeby wcześniej było brudno tylko tak jakoś...jaśniej i bardzie elegancko. Jednak co biel to biel .
A co to jest to obok danici po prawej? Po lewej, symetrycznie, przy bramie też masz takie samo? Bo ja bym też to zabrała i tę gęsiówkę tam dała.
Rewolucja z tyłu domu
Najgorsze że nie mogę znaleźć żadnej fotki jak wyglądała ta rabata przed. Nie rozumiem. Wychodzi na to że nigdy jej nie fotografowałam całej.
Tuje mocno wychudzone bo z hodowli mojej mamy i za ciasno rosły ale liczymy że je podpasiemy i będzie okej.