Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród

Anna i Ogród

Dorii 18:35, 06 lip 2021

Hmm tak patrzę i patrzę i to ustawienie mężowskie miało by sens gdyby jako przedłużenie drogi zrobić podjazd/ miejsce do parkowania.
Dużo zależy jaki projekt domu będzie. Gdzie wejście, garaż, taras itd.
Johanka77 19:25, 06 lip 2021

Makao_J napisał(a)

Dobrze wiedzieć.

Gdzie dokładnie mieszkasz skoro mówisz, że blisko?

Nie założę na razie wątku póki nie ogarniemy tego chwastowiska i mniej więcej musimy wiedzieć gdzie będzie można sadzić drzewa żeby później w budowie domu nie przeszkadzały.
A dom będzie może za 10 lat

Aż tak blisko to nie
Ale już bliżej niż teraz.
Pod Toruniem w stronę Gdańska
Johanka77 19:28, 06 lip 2021

Makao_J napisał(a)
Wstawiam mapę tej działki.
Już mamy pierwszą różnicę zdań z lubym co do usytuowania budynku.

Czarna i czerwona linia to granice działki.
Przerywana granatowa to rów do którego spływa woda z góry gdy są deszcze.
Zielone kropki z tyłu to plan posadzenia lasku który będzie miał za zadanie zatrzymanie ewentualnych osuwisk. Są daleko od nas ale nigdy nie wiadomo. Tamte działki bliżej osuwisk też są na sprzedania.
Na działce przy czerwonej linii już się budują.
Fioletowa linia to brama wjazdowa na działkę.
Oznaczenie kierunków jest szacunkowe. Tyle zauważyłam w ciągu 5 godzin pobytu tam.

Różnica zdań polega na tym że ja chcę postawić dom tak jak narysowałam pomarańczowy prostokąt i basen a mąż uważa że dom powinien stać równolegle do czerwonej linii. Byłby po skosie do rowu melioracyjnego.

Jak myślicie? Jakie ustawienie domu byłoby lepsze?

No ja to bym w głębi działki pod tym lasem dom postawiła...
Wiem. Nie pomogłam
Jagodaa 21:16, 06 lip 2021

Wzięłabym pod uwagę widoki, wiec to co chce widzieć z okien i tarasu oraz to, gdzie mogą powstawać domy na sąsiednich działkach. Z samej mapy chyba trudno doradzac, no i strony świata . Ja musiałabym mieć więcej czynników i dłużej tam pobyć, aby podjąć decyzje.

Na pewno spędzając tam kolejne tygodnie podejmiecie dobrą decyzję .
jolanka 21:50, 06 lip 2021

Ale w planach, które zatwierdza gmina to nie ma tak, że jest ustalona tzw. Linia zabudowy? Jak u sąsiada to tak samo u Was?
UlaB 22:16, 06 lip 2021

jolanka napisał(a)
Ale w planach, które zatwierdza gmina to nie ma tak, że jest ustalona tzw. Linia zabudowy? Jak u sąsiada to tak samo u Was?

Dokladnie o tym samym pomyslalam. Zanim zaplanujecie to jednak popatrzcie co jest w warunkach zabudowy. Chyba ze juz sprawdziliscie?
Makao_J 07:08, 07 lip 2021

jolanka napisał(a)

Nie wiem nic na ten temat. Hmm...
Trzeba będzie dopytać.
A może jest już coś w pozwoleniu na budowę. Jeszcze go nie widziałam.
A może nie wolno dużych domów budować. Choć u sąsiada stoi dom z basenem.
Kasia_CS 08:46, 08 lip 2021

Będzie się działo Tak tylko patrząc na plan pewnie wolałabym linię domu mieć równoległą do bramy niż przekoszoną, ale faktycznie mogą tu być uwarunkowania linii zabudowy już ustalone z góry.

UlaB 10:15, 08 lip 2021

Makao_J napisał(a)

Nie wiem nic na ten temat. Hmm...
Trzeba będzie dopytać.
A może jest już coś w pozwoleniu na budowę. Jeszcze go nie widziałam.
A może nie wolno dużych domów budować. Choć u sąsiada stoi dom z basenem.

O, to w PnB zapewne są wszelkie szczegóły, a skoro ono jest to na pewno można postawić cos większego Kwestia linii zabudowy i całokształtu budynku. A takie warunki przecież najszybciej można sprawdzić na stronie gminy i w geoportalu jeśli nie macie pod ręką tych dokumentów. My oglądając działkę mieliśmy niemal od razu gotowy pomysł co gdzie i jak, ale warunki zabudowy trochę zweryfikowały pierwsze pomysły i "powstała nowa, lepsza koncepcja nie kolidująca z ogólną koncepcją" . Teraz dojrzeliśmy do wystąpienia z wnioskiem o zmianę linii zabudowy na naszej działce, bo aktualna była wyznaczona przed podziałem działek i wg mnie za bardzo jest odsunięta od wewnętrznej drogi (zresztą urzędnicy znają ten temat i sami sugerowali że można to zrobić). Temat dojrzewa i na razie idą jakieś inwestycje nie wymagające PnB. Życzę powodzenia!

Edit: Trzepowo jest z mojej perspektywy rzut beretem od Gdańska Od dziecka regularnie kursowałam z rodzinką na trasie Gdańsk - Wdzydze, a niedaleko Trzepowa mój brat ma działkę nad jeziorem
anna_t 13:07, 08 lip 2021

Makao_J napisał(a)
Dobra kochani, stała się rzecz niespodziewana i spontaniczna.
Dostaliśmy 10a działki na Kaszubach. 40 km od Gdańska. Baaardzo daleko ale w pobliżu 2 niewielkich jezior. Mieliśmy kilka godzin na podjęcie decyzji czy bierzemy czy nie. Warunek - wykonanie pewnych prac wykończeniowych w domku właściciela.

Ale mózgi nam się gotowały. W końcu poszliśmy na układ.

Totalne wysrajewo w środku lasów. Teren z wysokimi dość pagórkami ale na około powstają nowe domki.

Wzdłuż działki tuż przy ogrodzeniu jest rów do którego spływa woda po deszczach. Działka długa a wąska. Słabo widać bo byłam tak podjarana że zrobiłam raptem 2 zdjęcia.

Tu widać fundamenty domku sąsiada. Tam kończy się nasza działka.

Mnóstwo ptaków i motyli. Ale są i takie końskie muchy gryzące.
cudnie Aniu, super okazja