Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród

Anna i Ogród

Anda 14:23, 29 cze 2021

Makao_J napisał(a)

Aha, czyli wystarczy, że zetnę jej pąki? Przynajmniej te co są podejrzane.
Nie muszę robić oprysków?
I więcej nawozu.

Tak, ścinaj pąki i pozbieraj te opadłe na ziemię. Jesli nie jesteś fanką oprysków to tym lepiej dla ogrodu
Nawóz organiczny, nie mineralny. Na dłuższą metę jest lepszy dla roślin. Ja uźywam firmy Oscorna, ale nie wiem, czy jest w PL. Może też być obornik granulowany. Na wiosnę wiórki rogowe i kompost. Gnojówki też byłyby super, ale pewnie nie masz na nie czasu
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Makao_J 22:16, 29 cze 2021

Dorii napisał(a)
Koniecznie
Na wietrze te zasłonki nie fruwają za bardzo?

Nie rozwiewa. Te co teraz kupiłam są sztywnieksze niż te co miałam wcześniej. Jakiś grubszy materiał teraz zastosowali.
Tamte przy silnych wiatrach stale mi rozwiewało a te właśnie nic. A takie wichury teraz były.
Cieszy mnie to.
Makao_J 22:22, 29 cze 2021

Anda napisał(a)

Tak, ścinaj pąki i pozbieraj te opadłe na ziemię. Jesli nie jesteś fanką oprysków to tym lepiej dla ogrodu
Nawóz organiczny, nie mineralny. Na dłuższą metę jest lepszy dla roślin. Ja uźywam firmy Oscorna, ale nie wiem, czy jest w PL. Może też być obornik granulowany. Na wiosnę wiórki rogowe i kompost. Gnojówki też byłyby super, ale pewnie nie masz na nie czasu

Gnojówek już nie robię bo przychodzą do mnie klienci na zdjęcia i nie za bardzo takie zapachy byłoby mieć w ogrodzie.
Humusem nie dawno podlewałam. Drugi raz za w lipcu będę lać.
Mogę posypać granulowany obornik jak humus to za mało.
Juzia 22:57, 29 cze 2021

Ale obornik też ma zapaszek
Jagodaa 00:05, 30 cze 2021

Ania, wypatrzyłam irysa przed altana, jaka to odmiana? Piękny ma kolor .

Ja mam zamiar w przyszłym roku sypać obornik granulowany i wiórki rogowe. Tylko niestety obornik dość mocno śmierdzi. Przerabiałam zapachy przy mieszance do powojnika przy placyku. Nie wiem, czy wczesną wiosną, gdy jeszcze nie siedzi się tyle w ogrodzie, byłaby dobra pora na jego stosowanie.
Makao_J 20:39, 30 cze 2021

Juzia napisał(a)
Ale obornik też ma zapaszek

Granulowany? Nie aż tak. Chyba, że przytknę nos do ziemi. Poza tym można wymieszać go z glebą albo przykryć nią.
Za to gnojówka w beczce to ma walnięcie póki się jej nie rozrobi. Z daleka czuć
Makao_J 20:47, 30 cze 2021

Jagodaa napisał(a)
Ania, wypatrzyłam irysa przed altana, jaka to odmiana? Piękny ma kolor .

Ja mam zamiar w przyszłym roku sypać obornik granulowany i wiórki rogowe. Tylko niestety obornik dość mocno śmierdzi. Przerabiałam zapachy przy mieszance do powojnika przy placyku. Nie wiem, czy wczesną wiosną, gdy jeszcze nie siedzi się tyle w ogrodzie, byłaby dobra pora na jego stosowanie.

Irys to Variegata. Miał biało zielone liście jak kupowałam ale mu się zmieniło. To ponoć się zdarza.

ElzbietaFranka 00:31, 01 lip 2021

Skąd się takie robactwo wzięło. Aniu nawiez róże mikstura że skórek z banana.
Do słoika litrowego włóż 2 skórki pokrojone z banana zalej wodą i po 2 dniach podłej róże. Rozciencz miksturę z 5 litrami wody podłej róże a skórki zakop pod różą. Możesz podlać raz na 2 tygodnie.

Mikstura ma dużo potasu i wzmacnia kwitnienie.
A na wciernistka kupiłabym pałeczki powkładała wokół róży.
Czego tak się boisz oprysków. Jak zrobisz to o odpowiedniej porze nic się nie stanie.
Czy ty jak jesteś chora to nie polykasz pastylek?
Makao_J 22:35, 01 lip 2021

ElzbietaFranka napisał(a)
Skąd się takie robactwo wzięło. Aniu nawiez róże mikstura że skórek z banana.
Do słoika litrowego włóż 2 skórki pokrojone z banana zalej wodą i po 2 dniach podłej róże. Rozciencz miksturę z 5 litrami wody podłej róże a skórki zakop pod różą. Możesz podlać raz na 2 tygodnie.

Mikstura ma dużo potasu i wzmacnia kwitnienie.
A na wciernistka kupiłabym pałeczki powkładała wokół róży.
Czego tak się boisz oprysków. Jak zrobisz to o odpowiedniej porze nic się nie stanie.
Czy ty jak jesteś chora to nie polykasz pastylek?

To ciekawa mikstura. Pierwszy raz słyszę. Spróbuje na bank.
Co do pałeczek to u jakich pałeczkach piszesz. Nie mam punktu odniesienia o jakie może chodzić.
Co do oprysków to boję się przesadzić. Stosuję tylko i wyłącznie gdy wiem, że przegrywam walkę eko.
Dlatego unikam.
Makao_J 13:59, 04 lip 2021

Dobra kochani, stała się rzecz niespodziewana i spontaniczna.
Dostaliśmy 10a działki na Kaszubach. 40 km od Gdańska. Baaardzo daleko ale w pobliżu 2 niewielkich jezior. Mieliśmy kilka godzin na podjęcie decyzji czy bierzemy czy nie. Warunek - wykonanie pewnych prac wykończeniowych w domku właściciela.

Ale mózgi nam się gotowały. W końcu poszliśmy na układ.

Totalne wysrajewo w środku lasów. Teren z wysokimi dość pagórkami ale na około powstają nowe domki.

Wzdłuż działki tuż przy ogrodzeniu jest rów do którego spływa woda po deszczach. Działka długa a wąska. Słabo widać bo byłam tak podjarana że zrobiłam raptem 2 zdjęcia.

Tu widać fundamenty domku sąsiada. Tam kończy się nasza działka.

Mnóstwo ptaków i motyli. Ale są i takie końskie muchy gryzące.