Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z Pszenicznej ...

Z Pszenicznej ...

AgataP 15:46, 09 maj 2016

elmagra napisał(a)
Witaj Agato. Przebrnelam przez twoj fascynujący watek, choć przyznaję bez bicia, ze trochę środka zostawiłam sobie na później. Ale ty masz tempo w pisaniu postów. Caly wątek tętni życiem.
Przywabila mnie do Ciebie informacja o liniach kroplujacych. Gdzie znajdę szczegóły?
Pozdrawiam że Śląska.

Witaj Elu, nawadnianie mojego sposobu od strony 70 jeśli dobrze pamiętam, jak dokończę w tym roku nową, rozbudowaną wersję też wstawię zdjęcia
Pozdrawiam śląsk, świetna aglomeracja - pracowałam w Bytomiu, mieszkałam w Chorzowie a bawiliśmy się w Katowicach i nie tylko
zaglądaj, będę mieć większą motywację do działania, w tym roku mierzę się z warzywnikiem
AgataP 15:48, 09 maj 2016

Ludwika napisał(a)
My też mamy podjazd do aut wysypany szarym klińcem. W zeszłym roku sama ok 3 tony rozciągnęłam, mężowi już 1 tonę łaskawie zostawiłam Słyszałam coś, że są plany wprowadzenia podatku od brukowanych powierzchni wokół posesji. Jeśli to wejdzie w życie to myślę, że polubię ten nasz kliniec jeszcze bardziej

Kurcze dla mnie nowość z tym podatkiem, już i tak płacimy taki że klękajcie narody Cieszy mnie tylko to że odbieram sporo tych pieniędzy w zajeciach dla dzieciaków i różnych dofinansowaniach na wycieczki dla nich
A podjazd z klińca jest super, zobaczymy czy nie będę go przeklinać jesienią.

Nie, już tak się wprawiałam i przyzwyczaiłam do grabienia, co roku 50-60 worków że nic nie jest w stanie mnie złamać
AgataP 15:56, 09 maj 2016

Pszczelarnia napisał(a)
Ależ mi się podoba. A te cebulowe pod bukszpanami na froncie to może strumień szafirków - nie będą liście straszyć.

Ganek (nie mam ) i dojście do niego - . I te bukszpany (rozmaryny, mirty) w donicach , klasyka gankowa. I drzewko cytrusowe.

Ewa masz rację, w tym kierunku zmierzam, już przypasowałam dwa bukszpany do donic glinianych, potem będę kolejne... Mirt - teraz to już rarytas, podobnie jak szparagus, jak znalazłam w Bie...cne to padłam z wrażenia i kupiłam od razu dla Mamy

A w bukszpany muszę pomyśleć jakie cebulowe, bo w hortensje myślałam dać krokusy białe i szafirki. Nic dużego by liście potem nie straszyły
W tym roku zrobię eksperyment jak wyjdzie dobrze to będę dosadzać, bo to ponad 30 metrów
AgataP 16:01, 09 maj 2016

Pszczelarnia napisał(a)
Studnia u mnie - otynkowana, pomalowana na jasno szaro, obsadzona cisem (na środku trawnika i osi widokowej) z jednej strony (od tarasu), dach zrobiony z łupka szarego 9lokalny materiał).

U Ciebie to by kamień pasował (otoczaki), tak jak masz obrzeża ścieżek. U mnie ścieżki z granitu (jak wejdzie podatek, to leżę, bo mam 280 m2, choć tego nie widać).

W planach mam zrobić jeszcze ścieżkę od furtki do domu z płyt chodnikowych, część od furtki do kasztanowca będzie łączona z otoczakami więc może i włączę w to studnię. Mam na to jeszcze chwilę do przemyślenia. Przy tej ścieżce chciałam sadzić berberysa erectę by był placami dla rabaty trawiastej
Oj muszę to sobie rozrysować

Ale tak Ewo masz rację nie trzeba wprowadzać zbyt różnych materiałów, trzymać się tego co mamy, ja za domkiem gospodarczym mam jeszcze z tonę kamienia, chyba poprzedni gospodarz tam zwoził je z pola
AgataP 16:01, 09 maj 2016

ren133 napisał(a)

Ja mam ML w korze

No i ja też będę mieć
AgataP 16:25, 09 maj 2016

Efekt naszej wczorajszej pracy, zostało jeszcze z 5 ton. W tygodniu damy radę się z tym uporać, na sobotę może zagęszczarka Kundel już wywlekł swój ulubiony młotek na podjazd

AgataP 16:29, 09 maj 2016

Jeszcze pod drzewem kamieni kupa czeka na pomysł Chyba wybrukuję placyk dookoła orzecha

a tak wygląda umyty na kawałku kliniec w zbliżeniu. Chyba najlepiej wygląda z otoczakami ze wszystkich które oglądaliśmy

AgataP 16:41, 09 maj 2016

Oczywiście autka też dostały kliniec, jest po całości

elmagra 17:56, 09 maj 2016

Agato, dzięki za podpowiedź w sprawie tego nawadniania. Poniżej zamieszczam plan mojej działki, gdzie gwiazdką zaznaczyłam zewnętrzne ujście wody. A różową linią, gdzie by potrzebne było nawadnianie. Czy w ogóle brać się za to? Tzn czy byś na moim miejscu robiła, bo nie wiem czy to ma sens przy takim układzie. Pod tarasem (pomarańczowy) się nie przebiję, więc musiałabym na około przez trawnik się przekopać do ściany zachodniej. Wymiary działki to ok. 30mx30m. Fajnie by było mieć takie coś.
anna_t 18:27, 09 maj 2016

szacun!
współczuję tylko odśnieżania
tylko tego miskanta od nich chcesz?