Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z Pszenicznej ...

Z Pszenicznej ...

AgataP 13:45, 30 cze 2016

Urszulla napisał(a)
Ładna bergenia, moja przesadzana w tym roku skromnie wygląda ale od wiosny przyszłego roku będzie piękniejsza. twoja ma takie duże błyszczące liście, a jakie kwiaty, masz fotkę

Ula ona szybko się regeneruje, wiesz sama
U mnie ma kwiatki różowe, powiem Ci że nawet zdjęcia znaleźć nie mogę, jak jest to już przekwitnięta
Pszczelarnia 14:55, 30 cze 2016

AgataP napisał(a)

nie, podjadam gdy przechadzam się alejką to co spadnie rąbią kosy i drozdy, przynajmniej nie buszują na czereśni

Nie połapały się, że mogą mieć dietę wzbogaconą o oba gatunki?
AgataP 15:20, 30 cze 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Nie połapały się, że mogą mieć dietę wzbogaconą o oba gatunki?

A wiesz Ewuś, na czereśni ich nie widzę, drozdy i kosy latają pod drzewami i wybierają spady morwy, a szpaków nie ma... moja czereśnia ugina się od owoców.
Dziś dzieciakom zrobiłam nawet zupę owocową na czereśniach dokładki były.
czy dżem z czereśni ma sens czy nie warto się angażować... ?
Gruszka_na_w... 15:25, 30 cze 2016

Przetworzone czereśnie mocno bledną i są trochę bezsmakowe. Brakuje im kwaskowatości wiśni, porzeczek czy agrestu. W handlu tez nie spotkałam czereśniowych dżemów. Ewentualnie kompoty..ale trzeba by drylować ze względu na kwas pruski zawarty w pestkach. Uwalnia się przy dłuższym przechowywaniu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
AgataP 19:41, 30 cze 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Przetworzone czereśnie mocno bledną i są trochę bezsmakowe. Brakuje im kwaskowatości wiśni, porzeczek czy agrestu. W handlu tez nie spotkałam czereśniowych dżemów. Ewentualnie kompoty..ale trzeba by drylować ze względu na kwas pruski zawarty w pestkach. Uwalnia się przy dłuższym przechowywaniu.

Ano właśnie, tak przypuszczałam. Więc jemy do bólu i kompoty na co dzień
Gruszka_na_w... 21:23, 30 cze 2016

AgataP napisał(a)

Ano właśnie, tak przypuszczałam. Więc jemy do bólu i kompoty na co dzień

Ależ Wam zazdroszczę. Zwłaszcza tej konsumpcji na bieżąco!
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Bogdzia 23:19, 30 cze 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Ależ Wam zazdroszczę. Zwłaszcza tej konsumpcji na bieżąco!

Ja tez pod warunkiem ze to jasne czeresnie bo ciemnych sie boje ze względu na robaki.
Wendy79 23:31, 30 cze 2016

Kocham czereśnie! Niestety ona, jako jedyna z drzewek posadzonych na wiosnę nie przyjęła się. Zresztą, patrząc na ilość szpaków, które grasują na dzikich czereśniach tuż za miedzą, to nie wiem czy miałabym z nimi szansę.
Madzenka 00:14, 01 lip 2016

Bergeni się niestety powoli pozbywam...
Pluszakowa 00:18, 01 lip 2016

Madzenka napisał(a)
Bergeni się niestety powoli pozbywam...

A mogę zapytać dlaczego? Ja właśnie zrobiłam 2 nowe sadzonki i mam nadzieję, że się ukorzenią.