Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z Pszenicznej ...

Z Pszenicznej ...

Pluszakowa 20:08, 29 cze 2016

AgataP napisał(a)

Na trzykrotkę uważaj bo lubi się "położyć" dlatego u mnie ma płotek z bergenii jeżówka różowa najpowszechniejsza za to uwielbiana przez motyle

dzięki wielkie

Bardzo to pocieszające, bo już myślałam że tylko te odmianowe takie ładne. A te to i ja sobie wysieję bo w pierwszej kolejności kasa pójdzie na drzewa i krzewy i na drobnicy muszę przyoszczędzić. Ewentualne jakbyś miała nadmiar jakiś nasion to możesz o mnie pamiętać chętnie przyjmę i opłacę im transport.

A bergenia lubi być dzielona czy nie należy przesadzać? Bo moja mama ma jedną kępę i zastanawiam się jak ją najlepiej rozmnożyć.
jolanka 20:27, 29 cze 2016

Widzę, że posadziłas arcydzięgla. Ciekawa jestem jak będzie rósł
Rabaty super.
jolanka 20:28, 29 cze 2016

Rabaty super.
AgataP 20:41, 29 cze 2016

Wendy79 napisał(a)

Fajnie macie Ja się czaję na Wojsławice we wrześniu

oj też bym pojechała, zobaczymy, zobaczymy
kasja83 20:45, 29 cze 2016

AgataP napisał(a)

oj też bym pojechała, zobaczymy, zobaczymy

No bez jaj-ja też się czaję-choć to już zdecydowanie dalej ode mnie.Ale jak mnie ktoś z sąsiadów przytuli do siebie i zabierze-to kto wie
AgataP 20:45, 29 cze 2016

Pluszakowa napisał(a)

Bardzo to pocieszające, bo już myślałam że tylko te odmianowe takie ładne. A te to i ja sobie wysieję bo w pierwszej kolejności kasa pójdzie na drzewa i krzewy i na drobnicy muszę przyoszczędzić. Ewentualne jakbyś miała nadmiar jakiś nasion to możesz o mnie pamiętać chętnie przyjmę i opłacę im transport.

A bergenia lubi być dzielona czy nie należy przesadzać? Bo moja mama ma jedną kępę i zastanawiam się jak ją najlepiej rozmnożyć.

Pluszakowa dzielisz bergenię nożem, szpadlem, czym możesz - sadzisz do ziemi, podlewasz i w roku kolejnym cieszysz się roślinką.

zobacz posadzone w październiku ubiegłego roku, dzielone z większych sadzonek
a w tym roku wszystkie okazało się że się przyjęły i odwróciły do słonka

AgataP 20:46, 29 cze 2016

kasja83 napisał(a)

No bez jaj-ja też się czaję-choć to już zdecydowanie dalej ode mnie.Ale jak mnie ktoś z sąsiadów przytuli do siebie i zabierze-to kto wie

no jaj nie będziemy brać ale zgadać się możemy bo i u nas pewnie sporo chętnych będzie
AgataP 20:48, 29 cze 2016

jolanka napisał(a)
Rabaty super.

Joluś posadziłam pierwszy raz, nie wiem jak będzie wyglądał, czy w ogóle zakwitnie... się obaczy
kasja83 21:13, 29 cze 2016

Ale jest energia w tym zdjęciu-rabata prawie płonie!
Urszulla 07:26, 30 cze 2016

Ładna bergenia, moja przesadzana w tym roku skromnie wygląda ale od wiosny przyszłego roku będzie piękniejsza. twoja ma takie duże błyszczące liście, a jakie kwiaty, masz fotkę