Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z Pszenicznej ...

Z Pszenicznej ...

AgataP 18:30, 06 gru 2016

kasja83 napisał(a)
Hej Agatko!Dychasz przy tym urodzinowym maratonie???Chyba dychasz, bo już plany przeróbkowe rabaty są

Właśnie jeden tort w lodówce już czeka na jutro, wyżerka dla kolegów syna
W piątek kolejny dla rodziny z okazji urodzin szkodników
Wciąż negocjuje by był tylko jeden a nie dwa Ale Antek chce owocowy, a Zośka czekoladowy... idzie obłędu dostać...
A plany przeróbkowe są, a jakże no musi się coś dziać ...a w międzyczasie maluję boazerię - dziś tylko dwie paczki, w każdej jest 8 szt 2,5 metrowych desek, a każda malowana 2 razy. Zostało do pomalowania 26 paczek To jest dopiero maraton
UrsaMaior 18:31, 06 gru 2016

To może zrób pół na pół? Ten tort znaczy się
AgataP 18:36, 06 gru 2016

UrsaMaior napisał(a)
To może zrób pół na pół? Ten tort znaczy się

Jak by się tak dało to rozwiązanie gotowe... ale gdzie tam, wyśrubowane życzenia - a może cytrynowe, albo waniliowe z kremem czekoladowym, jak mnie zirytują to zrobię im keksa kolorowego
AniMa 10:36, 07 gru 2016

A jakie torty? Tradycyjne z "ciężką" masą czy na śmietanie??? Ja uwielbiam te ciężkie Na święta robię tort orzechowy z masą kawową i oczywiście zmiękczony spirytusikiem
Mojej młodszej na urodziny tort bezowy z masą z mascarpone + bakalie (albo maliny jak zmieni zdanie)
Rytla 10:44, 07 gru 2016

U nas taki szalony jest sierpień - urodziny synów 11, 14 i 29.
Najmłodszy tez miał być sierpniowy, ale się troszkę pospieszył.
No i jeszcze Mąż z sierpnia, ale to już jeden tort z Mikołajem, bo obaj z 11.
Na szczęście torty waczarowuje starsza córka.
Margarete 10:59, 07 gru 2016

AgataP napisał(a)

Ja sprzątać za mocno nie będę bo wciąż jakieś prace trwają.
Kuchnie już sobie posprzątałam ze 2 tygodnie temu, Antek ma o swój pokój dbać więc jak posprząta tak będzie miał. Pokój Zosi zostaje, ale to na ostatni dzwonek bo u niej grasuje wieczne tornado W salonie wciąż składowisko rzeczy więc staram się już nie patrzeć w tą stronę. Żyję myślą, że niedługo spać będę na górze i w końcu będę miała swoje biuro, bo mnie już k....ca bierze I tym optymistycznym akcentem kończę i idę robić sobie kawcię

Noo..optymistycznie to brzmi...bedziesz mieć niedługo więcej przestrzeni do zagospodarowania...a potem tak jak ja, do zagracania, po wyprowadzeniu sie dzieciaków i wnusi to na góre wchodze raz na 10 dni żeby podlać kwiatki albo jak chce skorzystac z tamtej górnej łazienki...
AgataP 11:03, 07 gru 2016

AniMa napisał(a)
A jakie torty? Tradycyjne z "ciężką" masą czy na śmietanie??? Ja uwielbiam te ciężkie Na święta robię tort orzechowy z masą kawową i oczywiście zmiękczony spirytusikiem
Mojej młodszej na urodziny tort bezowy z masą z mascarpone + bakalie (albo maliny jak zmieni zdanie)

Torty raczej lekkie i mniej słodkie, mam sprawdzony przepis na czekoladowy więc potem różnią się tylko kremem - waniliowy, orzechowy, śmietankowy, frużelina z owoców leśnych lub dodaję kolejne blaty w innym kolorze np. pomarańczowy o smaku pomarańczowym lub zielony dla urozmaicenia.
A jak biszkopt waniliowy to w różnych kolorach, a czasami z lemon curd obłędnie cytrynowy
Teraz planuję biszkopt waniliowy, krem śmietanowy, przesmarowany kajmakiem o smaku krówki lub orzecha - jeszcze nie wiem.
A dla córki zrobię fioletowo - różowy z kremem waniliowym

zawsze nasączam wodą z cukrem i sokiem z cytryny, odrobina spirytusu tez nikomu nie zaszkodziła
AgataP 11:04, 07 gru 2016

Rytla napisał(a)
U nas taki szalony jest sierpień - urodziny synów 11, 14 i 29.
Najmłodszy tez miał być sierpniowy, ale się troszkę pospieszył.
No i jeszcze Mąż z sierpnia, ale to już jeden tort z Mikołajem, bo obaj z 11.
Na szczęście torty waczarowuje starsza córka.

Kurcze dobrze że córę masz zdolną i chce się sprawdzać w kuchni. Odejmie Ci trochę pracy, a i jaka satysfakcja Nic tylko jeść i chwalić
AgataP 11:12, 07 gru 2016

Margarete napisał(a)

Noo..optymistycznie to brzmi...bedziesz mieć niedługo więcej przestrzeni do zagospodarowania...a potem tak jak ja, do zagracania, po wyprowadzeniu sie dzieciaków i wnusi to na góre wchodze raz na 10 dni żeby podlać kwiatki albo jak chce skorzystac z tamtej górnej łazienki...

Małgoś u nas jeszcze trochę zleci zanim się wyprowadzą dzieciaki, a na potem to jest plan, że zmieniamy poddasze na parter.
Mamy na dole dwa pokoje, obecne Antka i Zośki, więc się zamienimy, a góra to w zasadzie cała wolna przestrzeń, nie ma pokoi tylko wydzielone strefy i można ją dowolnie aranżować. Czym się potem stanie czas pokaże
Na razie będzie sypialnią, garderobą i biurem
AniMa 11:33, 07 gru 2016

Oj, pośliniłam sięCzy mogę prosić o przepis na ten czekoladowy?
A fioletówo różowy to rozumiem dzięki barwnikowi????

odnośnie kajmaku to ja robie ciasto jak to nazwałam: "leniwej pani domu":
podkład z krakersów wysmarowanych kajmakiem, na to bita śmietana z mascarpone(delikatnie osłodzona), - 2 warswy. Na to polewa czekoladowa lub kakao i posypane (różnie) prażonymi słonym orzeszkami ziemnymi lub pistacją lub słonecznikiem (lekko osolonym)

muszę sie oddalić, aby sie powycierać po tym ślinotoku