Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z Pszenicznej ...

Z Pszenicznej ...

AgataP 11:38, 07 gru 2016

AniMa napisał(a)
Oj, pośliniłam sięCzy mogę prosić o przepis na ten czekoladowy?
A fioletówo różowy to rozumiem dzięki barwnikowi????

odnośnie kajmaku to ja robie ciasto jak to nazwałam: "leniwej pani domu":
podkład z krakersów wysmarowanych kajmakiem, na to bita śmietana z mascarpone(delikatnie osłodzona), - 2 warswy. Na to polewa czekoladowa lub kakao i posypane (różnie) prażonymi słonym orzeszkami ziemnymi lub pistacją lub słonecznikiem (lekko osolonym)

muszę sie oddalić, aby sie powycierać po tym ślinotoku

no to muszę spróbować tego "leniwca" - musi być niezły
teraz uciekam do obowiązków, a przepis masz tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/watek/6613-czekoladowe-ciasto
AniMa 11:53, 07 gru 2016

Dziękuję
Leniwiec szybki i w odczuciu moich domowników: pycha (aaa najlepszy po kilkugodzinnym schłodzeniu)
Pszczelarnia 11:56, 07 gru 2016

Nie mogę czytać o "leniwcu", bo mnie skręca. Kiszki grają marsza.
Margarete 15:50, 07 gru 2016

AgataP napisał(a)

Małgoś u nas jeszcze trochę zleci zanim się wyprowadzą dzieciaki, a na potem to jest plan, że zmieniamy poddasze na parter.
Mamy na dole dwa pokoje, obecne Antka i Zośki, więc się zamienimy, a góra to w zasadzie cała wolna przestrzeń, nie ma pokoi tylko wydzielone strefy i można ją dowolnie aranżować. Czym się potem stanie czas pokaże
Na razie będzie sypialnią, garderobą i biurem

Pewnie, pewnie Zośka jeszcze malutka, ja żałuje że decyzje o zmianie mieszkania na dom podjęliśmy z mężem dość późno, wcześniej to ja trochę się broniłam, on chciał....i zaistnieliśmy w nowym miejscu jak mój syn rozpoczął gimnazjum.... a potem tak szybko się to wszystko potoczyło, szkoła średnia, matura, studia, dziewczyna, żona, wnuczka...tak że teraz tej przestrzeni mam chwilami za duzo, choć jak zjadą dzieciaki, wnuki, przyjdą goście to nie narzekam na nadmiar
tulucy 21:25, 07 gru 2016

U mnie też tak było, że na dole dwie sypialnie, a góra to ołpenspejs była. M chciał dzieciaki na dół, a nas na górę. Ale ja wolałem odwrotnie. Dzieciom podzieliliśmy górę na dwa pokoje,a dla mnie jeszcze zostało miejsca na część gospodarczą, a na dole w jednej sypialni my, a w drugiej robimy pokój do pracy.

Agata zrób wiśniowy w czekoladzie dwa w jednym
anna_t 21:27, 07 gru 2016

a jaki tort sama robisz?
AgataP 09:32, 08 gru 2016

tulucy napisał(a)
U mnie też tak było, że na dole dwie sypialnie, a góra to ołpenspejs była. M chciał dzieciaki na dół, a nas na górę. Ale ja wolałem odwrotnie. Dzieciom podzieliliśmy górę na dwa pokoje,a dla mnie jeszcze zostało miejsca na część gospodarczą, a na dole w jednej sypialni my, a w drugiej robimy pokój do pracy.

Agata zrób wiśniowy w czekoladzie dwa w jednym

No to też dobre rozwiązanie, u mnie zadecydował fakt, że góry nie wykańczaliśmy 4 lata. My się męczymy jeszcze w salonie, ale za to dzieciaki mają swoje pokoje. Ale już niedługo

AgataP 09:37, 08 gru 2016

anna_t napisał(a)
a jaki tort sama robisz?

Wszystkie Antek wczoraj dostał czekoladowy z kremem śmietankowym i dżemem ze śliwek dzieciarnia foremkę po torcie wyskrobywała w szkole a wychowawca wsunął dwa kawałki
Jutro robię dla rodzinki - postanowiłam że zrobię biszkopt waniliowy, krem śmietankowy, masę orzechową i kajmak orzechowy. Powinien być ok
AgataP 10:18, 08 gru 2016

Margarete napisał(a)

Pewnie, pewnie Zośka jeszcze malutka, ja żałuje że decyzje o zmianie mieszkania na dom podjęliśmy z mężem dość późno, wcześniej to ja trochę się broniłam, on chciał....i zaistnieliśmy w nowym miejscu jak mój syn rozpoczął gimnazjum.... a potem tak szybko się to wszystko potoczyło, szkoła średnia, matura, studia, dziewczyna, żona, wnuczka...tak że teraz tej przestrzeni mam chwilami za duzo, choć jak zjadą dzieciaki, wnuki, przyjdą goście to nie narzekam na nadmiar

Małgosiu wiem, my mamy mały domek - przyjedziesz to zobaczysz, na nadmiar powierzchni nie narzekamy. Tyle nam wystarcza by żyć normalnie.
A ja i tak więcej niż pół roku spędzam w ogrodzie
Ale jak dzieciaki wyjdą z domu to się powierzchnia zwiększy tak czy inaczej
jolanka 10:42, 08 gru 2016

My podjęliśmy decyzję o domu kiedy dzieci wyfruwaly już z domu. Mamy go na razie dla siebie, z niewykończoną do końca górą, z rozpoczętym ogrodem. Zachciało się nam na stare lata zmieniać wszystko. I jesteśmy szczęśliwi, Tylko wnuków nie mamy jeszcze