Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z Pszenicznej ...

Z Pszenicznej ...

mikina34 11:57, 07 kwi 2017

Agatko,
w dwóch skrzyniach tydzień temu posiałam marchewkę, rzodkiewkę, szpinak, mix sałat, oczywiście nie przewidziałam, ze ziemia siądzie (pierwszy raz to robię, więc trza wybaczyć nowicjuszce ), czy jak dosypie jakieś 2 cm ziemi to wylizą roślinki? Czy dać spokój? Tak na oko, to dla marchewki mało ziemi
Kawa 11:58, 07 kwi 2017

piękna
jej wielkość powala
Kasya 12:00, 07 kwi 2017

AgataP napisał(a)
Na bylinówkę wchodzę non stop. Na rabacie z floksami miałam ścieżkę roboczą, której już w zasadzie nie widać.
Zdjęcie z 2014 roku jak zakładałam pierwszą część bylinówki. Widać rośliny sadzone w rzędach - więc i ścieżka była do przejścia. Tak zostało do dziś.

Wiosną wchodzę by pielić, 1-2 rok to było odchwaszczanie, tym bardziej że u mnie przechodzą chwasty przez siatkę więc muszę tego pilnować. Teraz rośliny są na tyle rozrośnięte że w kwietni/maju pielenie się kończy. Potem to albo chwastów nie widzisz, albo wyrywasz przy okazji spaceru

och ja tez tak mam....bo chwastowisko z plotem
moze jak tuje podrosną to sie poprawi...
makadamia 12:03, 07 kwi 2017

Aga - bardzo Ci dziękuję za wyczerpujące wyjaśnienia. Nadal podziwiam - i rabatę, i ogrodniczkę
AgataP 12:09, 07 kwi 2017

mikina34 napisał(a)
Agatko,
w dwóch skrzyniach tydzień temu posiałam marchewkę, rzodkiewkę, szpinak, mix sałat, oczywiście nie przewidziałam, ze ziemia siądzie (pierwszy raz to robię, więc trza wybaczyć nowicjuszce ), czy jak dosypie jakieś 2 cm ziemi to wylizą roślinki? Czy dać spokój? Tak na oko, to dla marchewki mało ziemi

Wiesz co, ja tez nowicjuszka - zrobiłam rowek na 1cm, posiałam i przysypałam ziemią. Czy dobrze też nie wiem, wyszła marchewka wczesna i widzę że druga też się wychyla.
Ja bym zostawiła jak jest, w razie czego wysiejesz raz jeszcze, w przeciągu tygodnia sprawa Ci się wyjaśni - a wysiewy najlepiej teraz w połowie kwietnia
AgataP 12:19, 07 kwi 2017

Kasya napisał(a)

och ja tez tak mam....bo chwastowisko z plotem
moze jak tuje podrosną to sie poprawi...

Kasya - przy tujach nie wiem jak będzie - ja mam przy grabach położoną włókninę, ale nie tą plastikową. Nie wyobrażam sobie bym miała tam pielić, perz tylko czeka by myknąć na moją stronę, a jeszcze nawłoć i jeżyny dzikie... koszmar. Teraz trochę się uspokoiło. Pod hortkami już nie mam, tam pielę co jakiś czas i ściółkuję kompostem.
Jeśli tujki utworzą silny cień jest szansa na brak chwastów

mikina34 12:39, 07 kwi 2017

AgataP napisał(a)

Wiesz co, ja tez nowicjuszka - zrobiłam rowek na 1cm, posiałam i przysypałam ziemią. Czy dobrze też nie wiem, wyszła marchewka wczesna i widzę że druga też się wychyla.
Ja bym zostawiła jak jest, w razie czego wysiejesz raz jeszcze, w przeciągu tygodnia sprawa Ci się wyjaśni - a wysiewy najlepiej teraz w połowie kwietnia

No i dobrze, tak zrobię, "co ma być to będzie, ło o o"...że tak sparafrazuję dico błysko
Wendy79 13:02, 07 kwi 2017

Wykład bylinowy dla mej spragnionej duszy i chorego ciała super . Czytam go już kolejny raz, ku pamięci. Nie omieszkam również pogrzebać dzisiaj u Ciebie na wątku, będę podglądać co z czym łączyłaś na bylinowej.
Urszulla 14:18, 07 kwi 2017

Super opisałas prace na bylinowce. Masz ścieżki ja też sobie robię dojścia do roślin ale u mnie wąskie rabaty nie ma co z Twoją porównywać.
Właściwie jak dajesz kompost nie potrzeba by florovitu. A ściółki z liści moim zdaniem są ok. Też na wiosnę liście przysypalam ziemią żeby się naturalnie kompostowaly. W małej warstwie pójdzie to znacznie szybciej.
tulucy 17:03, 07 kwi 2017

Agata, nie z cegły. Mam kilka krawężników, takich betonowych obrzeży od kostki, kładę je na płasko, uzupełniam gdzie trzeba na wymiar kostką. I na to stawiamy skrzynię.
Taki solidny fundament z jakiegoś kamienia czy cegły byłby super, ale... Materiału brak