Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z Pszenicznej ...

Z Pszenicznej ...

AgataP 10:00, 16 sie 2017

Luki napisał(a)
Dobrze, że nawałnica nie wyrządziła większych szkód, bo to co się porobiło w niektórych regionach o ciarki przyprawia.
Lubie Twój ogród, a z bylinami to coś wiem, też niektóre dziady za bardzo porosły

Łukasz dużo roślin i tak leży po tych wiatrach i deszczach. Część rabaty wymaga przeróbki - jeżówki dostaną więcej miejsca, a sadziec musi dostać dodatkowe podlewanie, bo więdnie.
Dodatkowo część peonii ma poschnięte liście, nie wiem czy to kret je podrył czy mają za mało wody w korzeniach. Nie uniknę więc pociągnięcia dodatkowej nitki podlewania liniowego. Ale to wiosną...
A generalnie nie przejmuję się za bardzo, jadę na luzie w temacie ogrodu..
Kasya 10:35, 16 sie 2017

Agata, a jak sobie radzisz z paskudnymi kępami ostrozek ? a moze u ciebie nie sa paskudne ?
i jeszcze przetaczniki mam paskudne a widoczne sa z kazdej strony...
AgataP 10:43, 16 sie 2017

Kasya napisał(a)
Agata, a jak sobie radzisz z paskudnymi kępami ostrozek ? a moze u ciebie nie sa paskudne ?
i jeszcze przetaczniki mam paskudne a widoczne sa z kazdej strony...

Kasia ostróżki po przycięciu obecnie wyrosły na ładne kępy.
Przetaczniki mam z tyłu więc jak je przytnę to z przodu nie rzucają się w oczy.
Bardzo trudno zaplanować rabatę bylinową tak by była wciąż atrakcyjna, zawsze coś trzeba przyciąć, wyciąć, ogarnąć i będzie wyglądać nieciekawie. Przenieś to co Cię denerwuje tam gdzie nie będzie widać "nóżek".
Ja nie przejmuję się już tak bardzo, bo i łubiny po przycięciu są nieteges, i przywrotniki i irysy mają zaschnięte listki i peonie, jedna kępa bodziszka tak samo, choć inne zieloniutkie. No cóż tak już musi być - z daleka wygląda wszystko oki więc podziwiam rabatę z tarasu
Kasya 10:46, 16 sie 2017

AgataP napisał(a)

Kasia ostróżki po przycięciu obecnie wyrosły na ładne kępy.
Przetaczniki mam z tyłu więc jak je przytnę to z przodu nie rzucają się w oczy.
Bardzo trudno zaplanować rabatę bylinową tak by była wciąż atrakcyjna, zawsze coś trzeba przyciąć, wyciąć, ogarnąć i będzie wyglądać nieciekawie. Przenieś to co Cię denerwuje tam gdzie nie będzie widać "nóżek".
Ja nie przejmuję się już tak bardzo, bo i łubiny po przycięciu są nieteges, i przywrotniki i irysy mają zaschnięte listki i peonie, jedna kępa bodziszka tak samo, choć inne zieloniutkie. No cóż tak już musi być - z daleka wygląda wszystko oki więc podziwiam rabatę z tarasu

a kiedy tniesz ostrozki ? ja chyba za dlugo trzymalam bo zostaly mi suche puste w srodku paskudne patyki, teraz to już chyba nic nie wyrosnie...
tulucy 11:55, 16 sie 2017

siem wtrącę - jak chcę, żeby się rozsiały, to przycinam, jak uschną, a jak nie chcę, to po przekwitnięciu już, nawet partiami, każdą łodygę osobno.
AgataP 14:08, 16 sie 2017

Dokładnie tak jak napisała Łucja - zależy co chcesz uzyskać - wysiew lub drugie kwitnienie, może słabsze ale zawsze jest...
Później myknę do ogrodu to zrobię dla Ciebie zdjęcia.

Wendy79 14:18, 16 sie 2017

Zrób dla mnie zdjęcia warzywnego Kochana, bo dawno go nie widziałam
AgataP 14:56, 16 sie 2017

Ostróżki dla Kasya

AgataP 14:59, 16 sie 2017

Bylinowa zmaga się z upałem

W przyszłym roku muszę zmienić układ linii kroplującej, koniecznie więcej nitek, bo jeden z sadźców cierpi suszę. Jest na słonku więc wysycha momentalnie, muszę mu zrobić tez ściółkę.

Jeden

Drugi

AgataP 15:01, 16 sie 2017

Bodziszki też - jeden liście wyschły, musiałam wyciąć, drugi piękny.
Albo mało wody, albo go kret podrył