Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z Pszenicznej ...

Z Pszenicznej ...

AgataP 16:49, 30 mar 2018

kerii napisał(a)
Agatko witaj wiosennie hortki boskie,takie przypomnienie od razu nastój poprawia )
Sprzątanie nie zając nie ucieknie ) Ja w tym roku tylko hmmmm przygładzam i nie zaglądam ani za ani pod kanapy Pierwszy raz w życiu nic nie muszę i dobrze mi z tym. A jak komuś się wydaje że za mało czysto to ani mop ani odkurzacz na kłódkę nie zamknięty . Tyle w kwestii przedświątecznych porządków

A mam do Ciebie pytanie natury ogrodowej, przymierzam się do zainstalowania linii kroplujących i zastanawiam się jaki przekrój powinny mieć żeby było ok?

Jola masz całkowitą rację

A jeśli chodzi o nawadnianie to firmy kładą różne, zależnie ile sekcji dana linia ma obsługiwać.
Ale ponieważ ja nie firma to położyłam sobie 16 mm, każda jest podłączona oddzielnie do rozdzielacza i każdą z osobna można włączyć. Oczywiście wszystko mechanicznie czyli dwoma łapkami
Staram się puszczać wodę po jednej linii na raz, by nie było spadku ciśnienia za bardzo. Pomocny jest zegar do wody, odkręcasz jedną linię, nastawiasz czas i zapominasz. Mam nadzieję, że pomogłam Jak coś to pytaj
AgataP 16:54, 30 mar 2018

kamila66 napisał(a)
Obejrzałam piękne wspomnienia lata życzę aby wszystko wróciło do normalności na duszę polecam modlitwę o pogodę ducha
Boże, użycz mi pogody ducha,
abym godził się z tym, czego nie mogę zmienić,
odwagi, abym zmieniał to, co mogę zmienić,
i mądrości, abym odróżniał jedno od drugiego.

Ps. Bóg w kontekście siły wyższej nie ważne w jakiego i czy wierzysz.

Kami dziękuję bardzo, wierzę że wszystko się unormuje... jeśli nie, pogodzę się z tym.. pozdrawiam wiosennie
Kasya 17:05, 30 mar 2018

Agata, chodziło mi glownie o sposób mocowania, w tych prowadnicach, czy to wytrzymuje jakiś wiatr czy deszcz i się nie urywa... i jaka masz szerokość tych rolet
AgataP 17:24, 30 mar 2018

Kasya napisał(a)
Agata, chodziło mi glownie o sposób mocowania, w tych prowadnicach, czy to wytrzymuje jakiś wiatr czy deszcz i się nie urywa... i jaka masz szerokość tych rolet

Kasia tam są wózki jezdne takie jak do drzwi przesuwnych. U nas są pojedyńcze, tańsza opcja, zacinają się trochę ale nie zsuwam tego zadaszenia zbyt często więc nie przeszkadza mi to.

Szerokość mam 4m i 2m - chodziło głownie o to by akurat nie było łączenia tam gdzie wypada mi wyjście na taras. Niestety na tym 4 metry zatrzymuje się woda i musimy szynę opuścić nieco w dół by zrobić większą różnicę poziomów.
Po tym 2m idealnie spływa woda
Co do wiatru - burze wytrzymuje bez problemu, zwijałam w tamtym sezonie kilka razy - jak zapowiadali wcześniej bardzo silny wiatr typu orkan.
Nic się nie wyrywa bo nie może, wózki chodzą w prowadnicy i musiałby się albo materiał oderwać albo cała prowadnica.

Jak na nasze możliwości i koszty zrobienia to jestem b. zadowolona.
AgataP 18:22, 30 mar 2018

Dla Agnieszki

AgataP 18:25, 30 mar 2018

AgataP 18:29, 30 mar 2018

U mnie wygląda to tak jak na powyższych zdjęciach.
Potem pałeczkę przejmują floksy, rdest i kłosowce do tego sadziec i jeżówki i to wszystko odwraca uwagę od przekwitniętych piwonii.

Wendy79 19:50, 30 mar 2018

Wiesz, że się dużo wzorowałam na Tobie? Mam tam przywrotnika i tego bodziszka (będzie pierwszy raz kwitnął w tym roku). Orliki wysieję, jak już zamienię rabatę. Niestety łubin u mnie nie ma szans, bo go opuchlaki wcinają, a bardzo mi się podoba to połączenie.
Myślę o przetacznikowcach, kłoskowcu i jeżówce bladej.
Kasya 20:02, 30 mar 2018

Miej litość wiosna przyjść nie może a ty piwoniami drażnisz
Iwk4 23:04, 30 mar 2018

Aga, cudne kolory masz na bylinowej.