Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z Pszenicznej ...

Z Pszenicznej ...

Jana 22:37, 07 kwi 2018

Jeszcze nic nie sadziłam na taśmie, z pewnością jest szybciej, czekam na efekt
ren133 09:46, 08 kwi 2018

Agata Przypomniałaś mi, że jeszcze warzywnika nie ogarnęłam Jaką cebulkę sadzisz?
AgataP 18:28, 08 kwi 2018

Gocha napisał(a)
Agatko ale piękne krokusy. Warzywnik wymiata. Skrzynie posprzątane super i w dodatku posiane aż zadroszczę. Ja jak zwykle w lesie. Buziaki

Małgoś warzywnik uprzątnięty wczoraj dopiero, wciąż na dokończenie czeka ścieżka z płyt chodnikowych - może w tym roku
AgataP 18:32, 08 kwi 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
U mnie w tym roku owsica pierwszy raz przemarzła i musiałam ją przyciąć. Do tej pory nigdy jej nie cięłam, faktycznie była wieczniezielona. Zaczęła już wypuszczać nowe źdźbła.
Z nasionami na taśmie nie miałam do czynienia. Mieszam nasiona marchewki z rzodkiewką i wysiewam we wspólny rządek. Rzodkiewka szybciej startuje i samorzutnie robi mi odstępy w marchewce. Nie trzeba przerywać.

Gruszko, owsicę przycięłam 'na pniu" ale już widzę że wypuszcza.
Nasionka na taśmie pierwszy raz, mam nadzieję ze nie będzie tak jak u Tulucy.
Niestety nie trafiłam jeszcze na dobrą odmianę rzodkiewki, jak nie sparciała, to mocno paląca...
Większą ilość warzyw typu włoszczyzna zamówiłam sobie u wujka, zabiorę jesienią, zszatkuję i zamrożę. Te u siebie będę miała na bieżące spożycie.
AgataP 18:33, 08 kwi 2018

tulucy napisał(a)
Agata no żeś pogoniła...

Taśmy nie lubię, moźe trafiłam kiedyś na kiepskiej jakości, ale sezon wtedy miałam w plecy.

Oooo, sałatę mogłabym wysiać, jak nie zapomnę.

Bylinowa jaka jest ... Słów brak.

U mnie sałata już wschodzi, a u Mamy nadaje się już do pikowania.
Już niedługo będę jadła swoją

AgataP 18:35, 08 kwi 2018

Wendy79 napisał(a)
Mówisz, że na samą myśl, co Cię czeka, się upociłaś? Ja stanęłam dzisiaj na środku warzywnego, spojrzałam na cały ogród i już poczułam ten dreszczyk grozy pod tytułem: jak ja to wszystko ogarnę. Sezon z miesięcznym opóźnieniem rozpoczęty w tym roku.

Aga, nawet mi nie mów - ale spięłam się bo musiałam.
Na dodatek remontuję jeszcze pomieszczenie w domku gospodarczym. Śmieci góra, bałagan, a przede mną malowanie. Kocioł jednym słowem.
AgataP 18:37, 08 kwi 2018

bacowa napisał(a)
Agata , ty mi powiedz w jakim "stadium rozwoju " są u ciebie bodziszki , te duże niebieściutkie.Już wystartowały ?

Ewuś dla Ciebie już wstawiam zdjęcia

AgataP 18:58, 08 kwi 2018

Peonie już się wychylają

Tak samo łubin

Bylinowa czeka na małe pielenie jeszcze - nie czyszczę dokładnie resztek, bo i tak wszystko zgnije, nawet wysypuję przemielone kosiarką jesienne liście.
Na koniec sypnę jeszcze wszystko kompostem, w tym tygodniu już koniecznie.

AgataP 19:00, 08 kwi 2018

Warzywnik ogarnięty, liczę że w tym roku zakończę już tam prace modelujące
Do wycięcia mam dwa drzewa, dokończenie ścieżki, ułożenie kamieni, uporządkowanie syfu pod czereśnią, płotek pleciony dookoła rabat i już tylko dodatki zostaną

AgataP 19:05, 08 kwi 2018

Dwa dni wertykulowałam trawnik, po tej zimie to jakieś kosmiczne ilości tego syfu były. Mogłabym wypełnić wywrotkę. Nie czuję rąk.
Najpierw jechałam bez kosza, bo latanie z nim co 2 min było męczące, wolałam przejechać i zgrabić ręcznie, drugi i trzeci raz już z koszem. Mój "trawnik" ma jakieś 700-800 metrów, współczuję tym co mają większy areał.
Jutro rozsypię nawóz, mocznik jako pierwszy - dużo azotu więc trawka zieloniutka pójdzie szybko. Na razie wygląda okropnie, ale niedługo boso będzie można chodzić.