Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » U Matki...

U Matki...

Matka 19:12, 28 mar 2016

A jak już zaoram to sobie dumam, czy nie lepiej zrobić proste linie rabat???

hmmmm.....ale te fale takie ładne!!!!

Masz Babo ogród....
malkul 19:17, 28 mar 2016

Bogda trwanik jednek musisz zrobić od podstaw jak należy i chwasty tylko do kubełka
Matka 19:20, 28 mar 2016

I chyba zaoram po całości, razem z istniejącymi rabatami-roślinki tam małe więc nic im nie będzie...chyba nawet lepiej, tam sądzę, bo przy takiej orce to rabaty mi się obniżą od pozostałej części ogrodu?
anbu 19:38, 28 mar 2016

Hej Matko
Podglądałam Twoje stare wątki po cichu mam nadzieję, że tym razem wyjdzie piękny ogród
Zapisuję się do grona podglądacz
Matka 19:39, 28 mar 2016

Też mam taką nadzieję...ale wiesz, nadzieja-Matką-...
malkul 19:42, 28 mar 2016

Bogda uważam że kontynuuj rabaty zgodenie z założeniem a trawnik zawsze zdążysz zaorac i załozyć na nowo u mnie na przykład był na samym końcu a rabaty neich już rosną
Mirka 20:03, 28 mar 2016

Łał Bogda to będzie się działo czekamy na efekty☺ Trzymam kciuki za realizację. Pozdrawiam jeszcze Świątecznie ☺
Anabell 21:09, 28 mar 2016

Matka napisał(a)

Efekt jaki mam teraz na trawniku to moja wina, bo jak pieliłam(przez te kilka lat-a było tego trochę- to chwasty i/lub rozchodniki wyrzucałam za siebie i tak się to siało!!!nie umiałam, do zeszłego roku, wrzucac tego 'towarzystwa' do kosza na chwasty...

Bogda- tak się uchachałam rzucaniem trawy za siebie
Już Cię widzę jak to robiłaś tyle co wylałaś potu przy pieleniu
Taki był ładny trawniczek w pierwszym roku

Pierwszy mój uśmiech od tygodnia bo M w szpitalu i przeżyłam zgrozę.

Pomyśl nad prostymi rabatami.
Ja jak teraz miałabym robić to tylko proste.
hanka_andrus 23:08, 28 mar 2016

Trawnik wiosną może każdego zniechęcać. Widok nieciekawy! Ale ja nie jestem za zaoraniem. Dobrze słyszysz.

Siedzę i myślę co ja bym zrobiła mając taki areał? Na pusto, żeby był szkoda ziemi, korzyści żadnej. Jakieś założenia miałaś, Gosia podpowiadała Tobie rozwiązania, i już je miałaś nieźle wykonane, I te rabaty nadał są.
Największą bolączką Twego ogrodu jest brak nawodnienia. Z sieci ciągnąć wodę za drogi interes. Masz na razie patelnię.
Trzeba pomyśleć o wykopaniu studni. Masz za płotem obniżenie terenu i myślę,że woda jest dość wysoko, góra 10 m. Wierciłabym taką studnię bez kręgów- chyba ona artezyjska się nazywa. Trzeba się rozejrzeć za firmą i zbadać koszt inwestycji.
Teraz rabaty.

Ciągnęłabym wszystkie dookoła obrysu działki, ale te z frontu, obowiązkowo, a pozostałe, w miarę dostępu do wody. No i te koło domu.
Trawnik aktualnie jest potrzebny dzieciom do biegania. Przynajmniej część.

Oddzieliłabym część reprezentacyjną, od części użytkowej żywopłotem. Nie wiem jakim.
Ale niechby sobie rósł, mając w sobie przejście, albo dwa. W nich bramki. Za bramkami masz pole na boisko dla chłopaków, albo na ziemniaki.

Przeciw zaoraniu jestem, bo za tym znowu idą nowe chwasty, dostając częściowo spulchnioną ziemię na start, a Ty masz problem z poruszaniem się po terenie. Łąki z równym terenem z tego nie zrobisz i będziesz miała jeszcze gorzej niż masz.

To jest moje zdanie z praktycznego spojrzenia. Bo zaorać, zawsze zdążysz. A że trawnik koło domu nie jest idealny? To co? Nikt z nas nie jest idealny. A przecież nie potępiamy wad u siebie. Przyjdzie czas i na niego.

Tyle mojego zdania w tej kwestii.
hanka_andrus 23:19, 28 mar 2016

Patelnię masz po całym polu, bo nie masz drzew To znaczy masz, ale nie wiem w jakim stanie są te co miałaś posadzone. Mówiąc o bramkach w żywopłocie, miałam na myśli przejście do strefy ogrodowej, leśnej czy sadowniczej, może jakaś alejka wiśniowa, albo porzeczkowo- aroniowa? To by optycznie skracało widok na całą działkę, Byłyby pokoje, w których stopniowo coś byś dorzucała, zbierałby się kompost.

Zapału Tobie nie brakuje, tylko za szybko chcesz mieć idealnie bez środków na inwestycje.Sama praca bez finansowego zabezpieczenia i dostępu do wody - na marne , jak widzisz.