Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » U Matki...

U Matki...

chelll 23:31, 28 mar 2016

Hanka, jak Ty mądrze mówisz. Jakbym swego męża słyszała Ja rozumiem Matkę, mam podobnie. Chciałabym już, a tu ani się nie da, ani nie można... Człowiek wciąż rozdarty
sylwia_slomc... 23:45, 28 mar 2016

Ja bym prysła na chwast, nie orała. Potem wygrabić co wzruszy ciut ziemię i po pierwszym skoszeniu tego co jest dosiewkę zrobić i posypać czarną próchniczą ziemią z worka lub przesianym kompostem. Trawniki większości teraz są kiepskie bo latem wyschły teraz, się odbudowują
chwasty jednoroczne wytępisz koszeniem. Uważam i nie bezpodstawnie jak Hania po orce musiałabyś zgryźć i wybronować , a i tak pierwsze ruszą chwasty
Szkoda roboty na darmo. Rabaty stopniowo obsadzisz
hanka_andrus 01:24, 29 mar 2016

http://www.projektoskop.pl/a-1558-jaka-studnia-czyli-wlasne-ujecie-wody-na-dzialce-budowlanej.html
Fuksja 10:36, 29 mar 2016

Witaj Bogusiu. Wczoraj przeczytałam Twoje nowe plany i się przeraziłam. To jest założenie ogrodu od nowa, czy Ty masz na to siły? Jestem za Sylwią i Hanią, studnia to dobry pomysł ale trzeba patrzeć jaka jest zawartość żelaza. Twoi sąsiedzi po lewej mają studnię, niestety wszystko jest żółte, to żelazo. I tu kolejny problem. Być może trzeba kopać głębiej. Koszt to kilka tysięcy złoty, biorą 200 zł za metr.
Nie robiłabym takiej rewolucji,szkoda pracy Twojej i innych. Wynająć bronę rotacyjną na małym ciągniczku w naszej lokalnej firmie ogrodniczej lub jak sugeruje Sylwia powoli małymi kroczkami. Inaczej nie dasz rady.
Margo 11:19, 29 mar 2016

Hmm, ależ tu burza mózgów.
Ja myślę, że studnia to chyba najważniejsza inwestycja. Też mam studnię i tylko dzięki niej mój ogród w letnie upały, i nie tylko, w miarę wygląda. Koszt mojej studni, przy 38 m głębokości łącznie z podłaczeniem do domu i hydroforem to było niecałe 5 tys, z tym ze było to 6 lat temu. Nie wiem czy ceny się utrzymały, ale warto zrobić rozeznanie w temacie.
Choc przy takim areale i tak trawnika w gorące, bezdeszczowe lato nie utrzymasz. Ale to nie jest problem, po deszczach odbije. Ale rabaty musisz podlewać, inaczej nie będą roslinki rosły i szkoda Twojej pracy. Trawnik bym spryskała na chwasty, i to pewnie kilka razy trzeba będzie. Porządnie zwertykulować/aerować też, i robić sukcesywnie dosiewki. No i nawozić, bez tego też sie nie obędzie.
Pomysł z podzieleniem działki na tzw pokoje też fajny. Wtedy miałabyś mniejszą powierzchnie trawnika tzw. reprezentacyjnego i być może udałoby się go regularnie podlewać.
Matka 14:13, 29 mar 2016

Cześć kochani, dziękuję za odpowiedzi...ale narazie odsuwam plany ogrodowe na bok. Mój Tato właśnie jedzie do szpitala, wezwałam karetkę i nie myślę o niczym....

Odezwę się.... kiedy się odezwę.
Fuksja 14:19, 29 mar 2016

To życzę zdrówka. ....
Margo 20:14, 29 mar 2016

Szybkiego powrotu do zdrowia dla Taty
anbu 21:38, 29 mar 2016

Oj, zdrówka dla taty życzę ...
Fuksja 08:59, 30 mar 2016

Bogusiu, jak tato?