Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bawarka

Bawarka

Mgduska 08:53, 29 mar 2022

Ja też uwielbiam piwonie Dopiero wychodzą z ziemi, raczej niechętnie. I obawiam się o moje Eweliny, które prawdopodobnie zostały trochę przysypane ziemią w trakcie nocnego wykopywania dalii jesienią. Próbuję je pomału odgrzebać, ale coś nie widzę pąków. Mączka bazaltowa to to samo, co lawa, prawda? Też używam, ale jeszcze dosypię piwoniom
tulucy 09:49, 29 mar 2022

Piwonie i moja miłość wielka. Dokupiłam sobie chyba 4 kłącza właśnie. Muszę je posadzić.

Ale że u Ciebie już pąki... Szkoda, że nie mogę się przeprowadzić w jakieś cieplejsze rejony
Joku 11:17, 29 mar 2022

Z czym sadzisz piwonie tzn. jakie rośliny są towarzystwem dla nich? Pojedynczo rozrzucone po rabatach czy w jednym skupisku?
antracyt 11:47, 29 mar 2022

Przyłączam się do piwoniowych fanów W tym roku powstrzymuję się przed nowymi zakupami w tej materii, ale podziwiam gdzie mogę i czekam na ich kwitnienie z niecierpliwością.
Mgduska 19:21, 29 mar 2022

A ja dzisiaj po pracy byłam w centrum ogrodniczym, tak sobie, na wycieczce autobusem miejskim. I całkiem przypadkiem kupiłam sobie sadzonkę korzeniową Coral Sunset Zakwitnie za sto lat, ale za to jaka będzie radość No ale, kto ją zna, ten zrozumie, musiałam.
Kasiek 19:35, 29 mar 2022

Monika83 napisał(a)
.
W marcu twoja piwonia ma już pąk kwiatowy?

Tak Zreszta nie tylko ona, pozostale piwonie tez sa juz w pakach
Ta, porownalam sobie z rokiem poprzednim, jest w tej samej fazie, tak wiec nic szczegolnego sie u niej nie wydarzylo
Kasiek 20:13, 29 mar 2022

Mgduska napisał(a)
Ja też uwielbiam piwonie Dopiero wychodzą z ziemi, raczej niechętnie. I obawiam się o moje Eweliny, które prawdopodobnie zostały trochę przysypane ziemią w trakcie nocnego wykopywania dalii jesienią. Próbuję je pomału odgrzebać, ale coś nie widzę pąków. Mączka bazaltowa to to samo, co lawa, prawda? Też używam, ale jeszcze dosypię piwoniom

Ewelina jest piekna, cudna, masz dobry gust Odkop ja, delikatnie poglaszcz palcami, moze znajdziesz wychodzace juz kielki.
Maczka jest swietna jako nawoz, rowniez do ochrony roslin przed roznymi paskudami, ale czy spelnia- w formie takiej sypkiej to akurat zadanie, ktore spelnia lawa, nie wiem. Przepraszam, ale nie potrafie jednoznacznie odpowiedziec na to pytanie.
Dosypujac czy to lawy czy innej formy, nie wolno zapomniec, zeby nie przekroczyc normy centymetrowej, inaczej nasze piwonie nie zakwitna.

Chetnie poogladam zdjecia Twojej Eweliny
Kasiek 20:15, 29 mar 2022

tulucy napisał(a)
Piwonie i moja miłość wielka. Dokupiłam sobie chyba 4 kłącza właśnie. Muszę je posadzić.

Ale że u Ciebie już pąki... Szkoda, że nie mogę się przeprowadzić w jakieś cieplejsze rejony

Jakie odmiany kupilas, pochwal sie prosze
Dom kolo mnie jest wolny, z duzym, ladnym ogrodem.....
Kasiek 20:28, 29 mar 2022

Joku napisał(a)
Z czym sadzisz piwonie tzn. jakie rośliny są towarzystwem dla nich? Pojedynczo rozrzucone po rabatach czy w jednym skupisku?

Joku, moje piwonie, wiekszosc, posadzilam w bodziszkach, trawach, w towarzystwie np hortensji..
Ale. Piwonie nie lubia towarzystwa, to bezkolcowe krolowe ogrodu i nie lubia, jak sie ktos z nimi spoufala Lepiej rosna jako samotnice, w miejscu lekko przewiewnym, nie dotykajac innych roslin. Tak o nich pisza w poradnikach i ja to u swoich tez zauwazylam. Lubia miec ,,czyste,, nogi, conajmniej 30 cm od klaczy. I takie tez mam, obok tych, ktore wyladowaly w srodku rabat, pomiedzy inne rosliny.
Nie zawsze jednak mamy taka mozliwosc...wiec sadzimy tak jak mozemy
Pojedynczo posadzone na rabatach, napewna sa pieknym kleksem koloru, posadzone w skupisku, zachwycaja mnogoscia... Tak mysle
Kasiek 20:30, 29 mar 2022

antracyt napisał(a)
Przyłączam się do piwoniowych fanów W tym roku powstrzymuję się przed nowymi zakupami w tej materii, ale podziwiam gdzie mogę i czekam na ich kwitnienie z niecierpliwością.

Powtarzam to co roku...I kupuje dalej I rowniez z niecierpliwoscia, czekam na te cudne kwiaty, na kolory, zapachy, przebarwienia jesienne...