Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Małej Mi - sezon 2016

Ogród Małej Mi - sezon 2016

Mala_Mi 14:57, 14 mar 2016

Kawa napisał(a)
pięknie to przez szybę wygląda z drugiej strony pewnie jeszcze ładniej

Aniu nie będzie Ice Dance czasem dzielić?

Dzieliłam w zeszłym roku.. w tym nie dzielę.. i wygląda, że robota się szykuje..wiec chyba nici z tegorocznych prac ogrodowych. Będzie co robić za rok.. praca ważniejsza. Teraz też zajrzałam na chwilkę.. ale porobiłam focie wreszcie rozwinietych krokusów i muszę wstawić
Ja sadzę pod krzewami i gdzie się da.. okiem widać, ale focie trudno zrobić
Mala_Mi 14:59, 14 mar 2016

Dominika11 napisał(a)
no u ciebie faktycznie liliowce już ładnie wygladaja, u mnie jeszcze marniutko - wręcz kiepsko - ale cos u mnie wszystko wychodzi z duzym opóźnieniem - może nie ma tego złego

Na razie prognozy zapowiadają tylko -2.. jest dobrze

I czochy zapinkalają do góry

Kawa 14:59, 14 mar 2016

no tak mi się wydawało że gdzieś mi mignęła fota z twoją wielką ID
no nic

krokusy reszta cudne
ale to wiesz...
Mala_Mi 15:02, 14 mar 2016

Kasya napisał(a)
jeszcze pare lat i tez bede miala takie łany...

Za rok już będą

Ktoś się pytał o wielkość traw..

Porównanie do crocsa rozmiar 24 /37/..
Evergold (nie cięte tylko skubane, dlatego zaczynam je ciachać.. pożerają wszytko)

Gold Fountains (te cięłam, bo po zimie brzydną, ale szybko odrastają)

Everest

Mala_Mi 15:04, 14 mar 2016

Monika, Agata - u mnie za chmurkami ale jest.. dziś wreszcie można powiedzieć, że mamy wczesną wiosnę

Ciemierniki nawet ruszyły do słoneczka..

Mala_Mi 15:07, 14 mar 2016

Piotr_ napisał(a)
Ty to jak zawsze szalejesz bez opamiętania i za to cię podziwiam nadrobiłem zaległości u cb

Ja nawet nie próbuję u innych nadrabiać.. ledwo u siebie nadążam

hanka_andrus 15:15, 14 mar 2016

No i o to chodzi, żeby nie przesadzać, a zachować poprawność. Odpowiadam również tylko na pytania tematyczne. Zdawkowe pozdr miłe jest ale jednym ogólnym wpisem u siebie załatwiam.
6 tysięcy wątków, Nawet jak połowa tylko żyjąca, to i tak nie sposób każdego ogarnąć i spamiętać, takie życie. A ogród, rodzina, praca, sen, Zawsze we wszystkim trzeba mieć odpowiednie proporcje. I to u Ciebie jest, i tak lubię. Sgtafram się nie nadużywać czasu. Ale codziennie jestem.
Mala_Mi 15:15, 14 mar 2016

anka_ napisał(a)

Nawet nie wiecie dziewczyny ile takie wpisy znaczą dla kogoś na początku drogi. Dzisiaj jak po raz enty przekopywałam rabatę pod kwasoluby jakoś lżej na duszy było.

Pokazujemy efekt końcowy.. a żeby mieć trzeba poryć trochę..

A to Mahonia x media Charity chciałam ją wyrzucić już 2 lata temu,..a ona to rozumie.... i jest piękna.. Nie pasi mi za cholerę, była brzydka jak noc.. Po decyzji, że wyrzucę odżyła.. na foto nie widać jakie ona ma ogromne liście.. a paki już żółte..za kilka dni zakwitnie.. Jeden ogonek z listkami ma 70cm długości, urosła na 1,2 i ani myśli przestać.. Jest dla strefy 7a.. jak wrócą zimy znów zbrzydnie ... ale na razie w zaciszu daje radę.

Cytuję za e-katalogroslin.pl

Odmiana o egzotycznym wyglądzie i oryginalnych kwiatach. Średniej wielkości zimozielony krzew o pionowych, prostych pędach. Dorasta do 2,5-3 m wys. i 1,5-2 m szer. Roczne przyrost 20-30 cm dł. Liście złożone, nieparzystopierzaste, 40-60 cm dł., składające się z 17-25 skórzastych, ząbkowanych i błyszczących listków. Liście pozostają na roślinie zdrowe ok. 5 lat. Kwiaty żółte, dzwonkowate, pachnące jak konwalie, przyciągające pszczoły, zebrane w kwiatostany o dł. 20-35 cm, na końcach pędów. Kwiaty jadalne (?). W cieplejszym klimacie kwitną 2 mies., zakwitają już w okresie Bożego Narodzenia, w Polsce dopiero wczesną wiosną, IV-V. Owoce pojawiają się po zakończeniu kwitnienia i stopniowo zmieniają barwę z zielonej na fioletowoniebieską. Miąższ dojrzałych owoców jest jadalny, ale należy unikać połykania nasion, ponieważ zawierają trujące alkaloidy,... autor opisu tekstowego: Gabriel Tomżyński
Mala_Mi 15:19, 14 mar 2016

hanka_andrus napisał(a)
No i o to chodzi, żeby nie przesadzać, a zachować poprawność. Odpowiadam również tylko na pytania tematyczne. Zdawkowe pozdr miłe jest ale jednym ogólnym wpisem u siebie załatwiam.
6 tysięcy wątków, Nawet jak połowa tylko żyjąca, to i tak nie sposób każdego ogarnąć i spamiętać, takie życie. A ogród, rodzina, praca, sen, Zawsze we wszystkim trzeba mieć odpowiednie proporcje. I to u Ciebie jest, i tak lubię. Sgtafram się nie nadużywać czasu. Ale codziennie jestem.

No to jak jesteś to Twoje kwiatki pokażę w rozkwicie Rozsadziłabym, ale rosną młode ranniki ..boję się je uszkodzić. A przyszły cebulki w kopercie Teraz potrzebny byłby kartonik Szczerze dane
Tyle fotek i uciekam do roboty..

Rench 15:23, 14 mar 2016

Wszystkie cieszą,ale te białe są prześliczne
U mnie też słonko nos pokazało zza chmur,aż się dusza raduje