Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Małej Mi - sezon 2016

Ogród Małej Mi - sezon 2016

anka_ 21:03, 13 mar 2016

Mala_Mi napisał(a)
... trudno nie opowiadać emocjonalnie, jak dostało się w d..ę . To było zderzenie z rzeczywistością - bardzo bolesne. Były chwile rezygnacji, ....

jankosia napisał(a)

A gdybym mogła zakładać ogród od nowa? O rany! Przez pierwsze dwa lata tylko bym orała, siała nawozy zielone, orała, kupowała obornik... dużo obornika i orała i znowu siała nawozy...

Nawet nie wiecie dziewczyny ile takie wpisy znaczą dla kogoś na początku drogi. Dzisiaj jak po raz enty przekopywałam rabatę pod kwasoluby jakoś lżej na duszy było.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Piotr_ 21:09, 13 mar 2016

Ty to jak zawsze szalejesz bez opamiętania i za to cię podziwiam nadrobiłem zaległości u cb
ewa_k 08:17, 14 mar 2016

Aniu, mam pytanie techniczne.
W zeszłym roku poszerzając rabaty korzystałaś chyba z wycinarki do darni. Wreszcie znalazłam wypożyczalnię w W-wie!
Czy robić to jak ziemia jest wilgotna czy sucha. U mnie piaski u Ciebie glina - wiem ze warunki nieporównywalne.
Pan powiedział że można ustawiać różne głębokości do 6 cm.
Jakie Ty stosowałaś?
Wypożyczam tylko na dobę i chciałabym przygotować się teoretycznie chociaż
agata19762 08:52, 14 mar 2016

Ania mam dzisiaj słoneczko !!!!!!
LewOgrodowy 08:59, 14 mar 2016

Ja też.
Właśnie jestem w Lidlu i kupuję mączkę rogową.
adom1206 09:05, 14 mar 2016

Anko poddaję się już za tobą nie nadążam
Mala_Mi 10:52, 14 mar 2016

ewa_k napisał(a)
Aniu, mam pytanie techniczne.
W zeszłym roku poszerzając rabaty korzystałaś chyba z wycinarki do darni. Wreszcie znalazłam wypożyczalnię w W-wie!
Czy robić to jak ziemia jest wilgotna czy sucha. U mnie piaski u Ciebie glina - wiem ze warunki nieporównywalne.
Pan powiedział że można ustawiać różne głębokości do 6 cm.
Jakie Ty stosowałaś?
Wypożyczam tylko na dobę i chciałabym przygotować się teoretycznie chociaż

Na glebie gliniastej nie może być ani za mokro (bo się zapada i ślizga), ani za sucho (bo nie wbije ostrza). A na zwykłej ziemi wszytko jedno.

Sprawdź na jaką głębokość masz wrośniętą trawę i tak tnij. To co zedrzesz musisz potem uzupełnić ziemią, bo zdjęta darń nadaje się tylko na pryzmę kompostową.

Fajnie to zdziera bo szybko i równo, mniej ziemi się wykopuje niż łopatą, a zdejmowanie łopatą to walka. U siebie pod nową rabatę też będę zdejmować maszyna ...ale muszę poczekać aż przeschnie, bo na razie za mokro. I czasu nie mam na demolki w ogrodzie.
Moje stroczyki..
Kawa 11:02, 14 mar 2016

pięknie to przez szybę wygląda z drugiej strony pewnie jeszcze ładniej

Aniu nie będzie Ice Dance czasem dzielić?
ewa_k 12:43, 14 mar 2016

To nie demolka! tylko poprawianie tego co ...... sama próbując zrobić grządki i ogródek- bez wyobraźni i wiedzy. Od dwóch lat się już przymierzam. Najpierw sama chciałam zrobić potem szukałam kogoś kto to zrobi za normalną cenę, a potem zobaczyłam u Ciebie "pomocnika" i znalazłam wypożyczalnię. Teraz to już z górki. Tylko z mężem muszę ustalić który to weekend.
Mam nadzieję , że nie będzie mu pasowała jesień
Dominika11 12:48, 14 mar 2016

Mala_Mi napisał(a)

Moje stroczyki..
ale zajefajna fotka - storczyki i reszta ogrodu odbija sie w szybie - super