Trawa nie ma takich ciemnozielonych szerokich przewieszających listków. Ja mam moje na miejscu tymczasowym i planuje na tej nowej rabacie właśnie jako obwódkę daćliście śliczne calutki rokWiesz jak wygląda konwalik to liriope podobne tylko liście nie czerwone , a głęboka zieleń taka właśnie jak bukszpanów, kwitnie późną wiosną chyba podobnie do szafirków tylko na biało. U mnie nie choruje, ślimaki nie jadły, poza tym pilnowaniem nie wymaga żadnych zabiegów pielęgnacyjnych. Moim zdaniem świetne jest
Ketmię syryjską tnie się teraz, ale ścina tylko poniżej miejsca poprzedniego kwitnienia, one nie lubią cięcia, a mocne może spowodować śmierć rośliny Po pierwsze czytałam na jakiejś mądrej stronie o ketmiach ze 4 lata temu , jak swoje sadziłam, a po drugie sprawdzone na ketmiach sąsiadki. Cięła dwa sezony mocno i rośliny zrobiły kaput
U siebie wykorzystałam biało-zieloną trzmielinę. Potrzebuje znacznie więcej czasu niż bukszpan, żeby dać efekt niskiego żywopłotka. Ma zbyt miękkie gałązki. Dla cierpliwych się nada.
Trzmielina o większych liściach ma sztywniejsze gałęzie, myślę że szybciej będzie ładną obwódką. Mam dwie które w kulkę tnę i naprawdę świetnie się sprawdza.