Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ukojenie

Ukojenie

bogumila 16:04, 14 mar 2018

zoja napisał(a)

Tak, bo kwitnie na pedach tegorocznych. W moj piekny ogrod /numer marcowy/ teraz kazali ciac.
Ja swoja obcielam w sobote.

Dziękuję...zawsze coś nowego się uczę.Jak pojadę na Z. to w pierwszej kolejności przytnę.
sylwia_slomc... 16:49, 14 mar 2018

zoja napisał(a)

? serio?
mam je ale to wygląda jak trawa chyba że coś pomyliłam

Trawa nie ma takich ciemnozielonych szerokich przewieszających listków. Ja mam moje na miejscu tymczasowym i planuje na tej nowej rabacie właśnie jako obwódkę daćliście śliczne calutki rokWiesz jak wygląda konwalik to liriope podobne tylko liście nie czerwone , a głęboka zieleń taka właśnie jak bukszpanów, kwitnie późną wiosną chyba podobnie do szafirków tylko na biało. U mnie nie choruje, ślimaki nie jadły, poza tym pilnowaniem nie wymaga żadnych zabiegów pielęgnacyjnych. Moim zdaniem świetne jest
BKosimkArt 16:52, 14 mar 2018

Ale są odmiany cisa które nisko można poprowadzić...
Trzmielina za to tańsza i szybko rośnie więc plus dla niej
BKosimkArt 16:54, 14 mar 2018

Co do tui to fajna opcja też tylko czy to nie jest Bowling Ball??
anabuko1 16:58, 14 mar 2018

zoja napisał(a)

Tak, bo kwitnie na pedach tegorocznych. W moj piekny ogrod /numer marcowy/ teraz kazali ciac.

Mowa o syryjskich ??
Nigdy ich nie przycinalam.
Wprawdzie mam kilka młodych ale można deko poprzycinac.
sylwia_slomc... 17:09, 14 mar 2018

zoja napisał(a)

Ketmię syryjską tnie się teraz, ale ścina tylko poniżej miejsca poprzedniego kwitnienia, one nie lubią cięcia, a mocne może spowodować śmierć rośliny Po pierwsze czytałam na jakiejś mądrej stronie o ketmiach ze 4 lata temu , jak swoje sadziłam, a po drugie sprawdzone na ketmiach sąsiadki. Cięła dwa sezony mocno i rośliny zrobiły kaput
Gruszka_na_w... 17:17, 14 mar 2018

zoja napisał(a)
boli ponieważ to pierwsze bukszpany, które kupowałam i sadziłam
teraz myślę co wsadzić w zamian, z czego zrobić obwódkę? chodzą mi po głowie berberysy - ale one nie są zimozielone
...a może łyk z większych żurawek zrobię... nie wiem

..bo wykopać te i w ich miejsce wsadzić inne?

edit: pomyślałam o trzmielinie - zimozielona i można ciachać... co myślicie?

U siebie wykorzystałam biało-zieloną trzmielinę. Potrzebuje znacznie więcej czasu niż bukszpan, żeby dać efekt niskiego żywopłotka. Ma zbyt miękkie gałązki. Dla cierpliwych się nada.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
zoja 17:39, 14 mar 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ketmię syryjską tnie się teraz, ale ścina tylko poniżej miejsca poprzedniego kwitnienia, one nie lubią cięcia, a mocne może spowodować śmierć rośliny Po pierwsze czytałam na jakiejś mądrej stronie o ketmiach ze 4 lata temu , jak swoje sadziłam, a po drugie sprawdzone na ketmiach sąsiadki. Cięła dwa sezony mocno i rośliny zrobiły kaput

Dobrze, ze piszesz.
Ja swoja delikatnie strzyglam bo zalexy mi na wzroscie rosliny - to akurat krzywdy nie zrobilam chyba.
anabuko1 17:41, 14 mar 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

Aha wielkie dzięki Sylwio. Czyli tak delikatnie. .Ale może po tych mrozach lepiej ? Niż przed nimi ?
BKosimkArt 17:59, 14 mar 2018

Trzmielina o większych liściach ma sztywniejsze gałęzie, myślę że szybciej będzie ładną obwódką. Mam dwie które w kulkę tnę i naprawdę świetnie się sprawdza.