Sadzenie ręczne:
Kopiesz dołek widłami, szpadlem Tak na 15 cm głeboki, Kładziesz obornik do dołka, i przysypujesz ziemią, na te ziemię kładziesz bulwę ziemniaka, dobrze żeby miała wykształcone dobrze oczka/podkiełkowane/. Oczkami do góry. Przysypujesz następną porcją ziemi z następnego dołka. I tak do żądanej ilości dołków.
Możesz użyć suszonego obornika, albo granulowanego, byle nie kurzego pomiotu.
Podlewasz i czekasz aż ziemniaki się pokażą z nacią na wierzchu,Jak będą wysokie na 10 cm obsypujesz ziemią aż po same czubki naci. Przy okazji wyplewiasz co w międzyczasie wyrosło niepotrzebnego. Za jaki miesiąc jeszcze raz podciągasz ziemię na kopczyki pod nacią. I teraz już czekasz, aż nać zakwitnie/czasami nie chce/. PO tym czasie następuje wiązanie bulw. Jak posadzisz ziemniaka teraz, to
zaczniesz zbierać około końca sierpnia/zależy od odmiany- są wczesne, i późne/
Odległość 1 rośliny od drugiej około 40 cm.
Sadzimy płytko, żeby rośliny mogły wypuścić szybko liście, które przejmą od bulwy żywienie rośliny. Można dać kompost, mączkę rogową, podczas obsypywania. Dobrze by było, żeby ziemia była pulchna i bogata w próchnicę. Tak sadzone ziemniaki dawały mi plon z 1 bulwy co najmniej 10 nowych. Jeżeli chcesz mieć drugi rządek postępujesz tak samo, a odstęp między rzędami 50 cm. Stałe nawadnianie jest potrzebne przynajmniej co 3-4 dni jeśli nie pada deszcz. Podsypywanie jest konieczne, żeby roślina wytworzyła jak najwięcej korzeni od łodygi, Na tych korzeniach na końcu będą wyrastały bulwki na kolejny sezon. Przysypujemy również wszystkie wystające z ziemi bulwki, bo jak będą na wierzchu to zzielenieją i będą trujące/ zawartość solaniny/
Możesz wsadzić ziemniaki nawet na rabatki kwiatowe, ale to kłopot z sąsiednimi roślinami i nie polecam.
Gosiu, pontyjska zawsze ciut później niż RH CW. Moje trochę w cieniu, to jeszcze poczekam.
A wielkokwiatowe azalie rozwijają listki, a kwiatowe pąki jeszcze śpiące.
A tak wygląda teraz rannik
Instrukcje sadzenia ziemniaków super sadzę podobnie, moje już wyszły ,jutro będę obsypywać mam 20 szt.Wieczorem dam fotkę.
Ja sadzę sadzarką do cebulek szrokość na moją stopę,zawsze mam dobre plony.
Jednoroczne ranniki przesadziłam ,a u starszych czekam na nasiona.
Bogusiu, dobrze czasami coś wyłożyć od podstaw. Nie wszyscy się z sadzeniem ziemniaków stykali, Ja co prawda sadziłam za koniem z pługiem, ale metoda podobna, tyle, że ręczna.
Jolu, Twoje sadzenie ziemniaków to profeska! My w małych ogródkach sadzimy po 20 30 sztuk, to i takiego sprzętu nie mamy. Ale ty jako zwierze pociągowe, chylę czoła!