Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016

Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016

hanka_andrus 17:47, 07 maj 2016

Mirka 18:09, 07 maj 2016

hanka_andrus napisał(a)

Sadzenie ręczne:
Kopiesz dołek widłami, szpadlem Tak na 15 cm głeboki, Kładziesz obornik do dołka, i przysypujesz ziemią, na te ziemię kładziesz bulwę ziemniaka, dobrze żeby miała wykształcone dobrze oczka/podkiełkowane/. Oczkami do góry. Przysypujesz następną porcją ziemi z następnego dołka. I tak do żądanej ilości dołków.

Możesz użyć suszonego obornika, albo granulowanego, byle nie kurzego pomiotu.

Podlewasz i czekasz aż ziemniaki się pokażą z nacią na wierzchu,Jak będą wysokie na 10 cm obsypujesz ziemią aż po same czubki naci. Przy okazji wyplewiasz co w międzyczasie wyrosło niepotrzebnego. Za jaki miesiąc jeszcze raz podciągasz ziemię na kopczyki pod nacią. I teraz już czekasz, aż nać zakwitnie/czasami nie chce/. PO tym czasie następuje wiązanie bulw. Jak posadzisz ziemniaka teraz, to
zaczniesz zbierać około końca sierpnia/zależy od odmiany- są wczesne, i późne/
Odległość 1 rośliny od drugiej około 40 cm.

Sadzimy płytko, żeby rośliny mogły wypuścić szybko liście, które przejmą od bulwy żywienie rośliny. Można dać kompost, mączkę rogową, podczas obsypywania. Dobrze by było, żeby ziemia była pulchna i bogata w próchnicę. Tak sadzone ziemniaki dawały mi plon z 1 bulwy co najmniej 10 nowych. Jeżeli chcesz mieć drugi rządek postępujesz tak samo, a odstęp między rzędami 50 cm. Stałe nawadnianie jest potrzebne przynajmniej co 3-4 dni jeśli nie pada deszcz. Podsypywanie jest konieczne, żeby roślina wytworzyła jak najwięcej korzeni od łodygi, Na tych korzeniach na końcu będą wyrastały bulwki na kolejny sezon. Przysypujemy również wszystkie wystające z ziemi bulwki, bo jak będą na wierzchu to zzielenieją i będą trujące/ zawartość solaniny/

Możesz wsadzić ziemniaki nawet na rabatki kwiatowe, ale to kłopot z sąsiednimi roślinami i nie polecam.

Haniu tak przejrzyście opisałaś dziekuję ci bardzo.☺
hanka_andrus 18:25, 07 maj 2016

Dziś, dzięki moim koleżankom z forum, Izabelce i Bogdzi, miałam szansę ujrzeć i zidentyfikować kopciuszka, Pomylić go chyba nie sposób: czarniawy, jakby posypany popiołem i to jaskrawo czerwone podogonie! Czy po okresie godowym on zmienia swój garnitur?
Zdjęcia nie mam, byłam za daleko od aparatu.
Ensata 18:53, 07 maj 2016

Nie wiedziałam, ze ziemniaki wymagaja tyle troski przy sadzeniu. Ot, człowiek się całe zycie uczy. Widziałam szpaler piwonii, coś pieknego! Chyba, ze slepa jestem i to nie piwonie
hanka_andrus 19:01, 07 maj 2016

Dobrze widziałaś! Piwonie, Ale do kwitnienia jeszcze trochę. Wiem,że moich kolorów w ogrodzie nie lubisz, zbyt jaskrawo jest. Ale to tylko na czas kwitnienia tulipanów!
Potem trochę się uspokoi. Dla Ciebie "grzeczne tulipanki!"

Ensata 19:13, 07 maj 2016

Piękne, mam też, ale moje jeszcze żółte. U innych lubię Podobają mnie się takie energetyczne kolorki. A powiedz piwonie tylko obornikiem, czy też innym nawozem zasilasz?
hanka_andrus 19:35, 07 maj 2016

Ensata napisał(a)
Piękne, mam też, ale moje jeszcze żółte. U innych lubię Podobają mnie się takie energetyczne kolorki. A powiedz piwonie tylko obornikiem, czy też innym nawozem zasilasz?

Przyznam się, że w tym roku dostały tylko popiół drzewny. Po garści. Azofoski nie zdążyłam, może w poniedziałek. Też po garści. Ale można każdy nawóz dla kwitnących.
Obornik jesienią wskazany w rejonach gdzie są ostre zimy. Wtedy po prostu przykrywa się karpę, i trzeba ją wczesną wiosną odkryć i przysypać odkwaszonym torfem.

Jak za dużo azotu, to piwonie pójdą w liście a nie w pąki.

Ensata 19:40, 07 maj 2016

AAAA, a ja popiół tylko pod lawendę dawałam Dostaną w następnym sezonie. Azotfoskę dałam, bo kompleksowo sypałam. Odpukać, mają już pąki, a sadziłam jesienią.

U mnie zima ostra jest dobra, ta mi załatwiła rosliny. Pierwszy raz mam straty przez te wysokie, zimowe temp
hanka_andrus 19:49, 07 maj 2016

No u mnie też róże przymrożone, chociaż aż takich mrozów nie było. Dobrze, że kopczyki były, to teraz powoli zaczynają pąki zielenić się, ale kwitnienia w czerwcu nie będzie! Dopiero w połowie lipca. Piwonie w dużych pąkach to mam majowe, a te bylinowe, to ledwie pineski.
Teraz wszystko przyspieszyło, ale wody potrzeba, a ja nie codziennie w ogrodzie.

Agania 19:50, 07 maj 2016

Haniu, ale u Ciebie słońce. Twoje tulipany czerpią z niego ciepło i światło...cudownie rozkwitają...tak na całego
Pogoda dzisiaj dopisała, ja w końcu zeszłam na czworakach do domu
U nas miała być burza, zbierało się, ale nic z tego przeszła bokiem...szkoda, jeszcze z konewką muszę dzielone irysy żółte podlać