Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016

Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016

zbigniew_gazda 07:57, 07 maj 2016

Mam też za sobą Haniu sadzenie ziemniaków, okopywanie, poprawianie rządków i za koniem i za traktorem. Rozbawiła mnie fotka Joli ogromnie. Zawsze sadziło się do zrobionego rowka przez tzw. znacznik w odległości buta. Szerokość wyznaczona była też przez narzędzie. Dziś inne czasy nastały, wymyślono sadzarki a nawet do 5 arów ludzie wynajmują gościa ze sprzętem który za usługę życzy sobie zapłatę jak za stare sadło.
hanka_andrus 08:06, 07 maj 2016

Co kraj, to obyczaj, Zbyszku. Oglądałam film o eco uprawach, facet nie orał, nie kopał, zostawiał ogród na zimę nie sprzątany, jak chciał co posadzić, to odsuwał suche badyle i do dołka wielkości pięści wrzucał nasiona, i też plony zbierał.

Każdy radzi sobie jak może. A jak nie może, to sadzi kwiatki, myśląc , że ;przy tym mniej pracy niż przy ziemniakach, na ten przykład!

Miłego dnia, Zbyszku, już ze spacerku z Barim wróciłeś? U mnie dalszy ciąg słonecznej pogody.
Katkak 08:14, 07 maj 2016

Haneczko słonecznie Cię pozdrawiam. Mam nadzieję, że nasz dziśbtak cudne słonko jak ja . To śmigamy do ogródeczków, prawda?ściskam Cię moooooocnooo. Poczułaś ? .
Flower1 08:24, 07 maj 2016

Haniu zaglądam i pozdrowionaka zostawiam czekamy na wierszyk.
zbigniew_gazda 08:28, 07 maj 2016

Wróciłem bo z nas skowronki są. O 6 byliśmy już na trasie. W polach rosa i mus ubierać gumowe kaloszki. Patrzę na norweską i u Ciebie gorąca się zbliżają i to kilka dni. U nas słoneczko piękne ale ma się potem zachmurzyć.
uziemiona 10:04, 07 maj 2016

Haniu pozdrawiam Cię, jak u Ciebie wesolutko i kolorowo i pysznie! (mam na myśli przyszłe zbiory) Rozczula mnie Twój ogródek. Miłego weekendu.
Kasik 10:18, 07 maj 2016

Hanuś, u nas ziemniaki wyrosły na kompostowniku z obierek Mieliśmy na jeden obiad. Bez kopczykowania.

No i z gorszych wiadomości - brzoskwiniowe kwiatki osypują się hurtem na ziemię, chyba będziemy musieli się jabłkami zadowolić, bo tylko trzy drzewka - jak na razie- się trzymają.

Pozdrawiam
Basilikum 14:00, 07 maj 2016

Haniu gorace i sloneczne pozdrowienia sle. Naczytalam sie o ziemniakach i pannie dziewannie ale piszac czasu brak
hanka_andrus 17:10, 07 maj 2016

Ja w ogródku, a tu tyle gości z rana!
Jedni tylko ściskają, inni pozdrawiają,
a niektórzy o wierszyk się upominają!
A jak tu rymy klecić, woda z kranu
w ogródku nie chciała lecieć!
Widocznie koledzy ogrodnicy
lali wodę wczoraj jeszcze do ciemnicy,
a dziś skoro świt
o podlewaniu nie zapomniał nikt!
Ja trafiwszy pod kran już koło południa,
mogłam zapomnieć,
że tam gdzieś jest studnia!
Żeby nie ten zapas deszczówki od św. Pitra,
pomidorki nie miałyby wody nawet i pół litra!

Żar z nieba, grzeje jak trzeba!
Nie narzekam, kości swe grilluję,
i na grządki patrzę, czy tam coś kiełkuje!
Jutro przy niedzieli pośpię do oporu,
a w poniedziałek powtórka: grill, basen
i prysznic z domieszką humoru!

Skoro żar, na rabatach też ogniście:

hanka_andrus 17:41, 07 maj 2016

Dziś chyba już ostatnie tulipany w pełnym rozkwicie. Jak tak dalej będzie grzać i świecić, szybko się pożegnamy z kolorami.