Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016

Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016

violka171 21:49, 06 maj 2016

hanka_andrus napisał(a)
Ten cały drobiazg od poprzedniczki wsadzisz jesienią do donic i zakopiesz. Wiosną będzie łatwiej je segregować./oczywiście wybierając największe cebulki/

no wlasnie dziś pojechalam po zajeciach na dzialke odpoczac po ostatnich dniach wojazy z dziecmi
odpoczelam tia ,kusilo mnie by po mały wykopywac kolejne cebulki tulipkow poprzedniczki oczywiscie z ziemia jak kazalaś Haniu ,jak wykopie wszystkie i ususze zrobie konkurs ile cebul udalo sie wykopac hi hi
Bogdzia 22:11, 06 maj 2016

Poczytałam instrukcje uprawy ziemniaków i obejrzałam ranniki. Buziaki zostawiam.
hanka_andrus 22:18, 06 maj 2016

Bożenko, miło,że zajrzałaś! Ziemniaki nie dla ciebie instrukcja, ale ranniki nawet w takim stanie pewnie Ciebie ucieszyły. Przy takim słońcu jak ostatnio, szybko nasiona dojrzeją. Mus pilnować, żeby chociaż trochę dla chcących było. Kwitnących wiele n kie było, ale tych drugorocznych i z ub. roku masa, Zielony busz po prostu.

Violetko, wiem, że robienie porządku po kimś jest uciążliwe, ale z każdym rokiem b będzie tego drobiazgu mniej u Ciebie, mam przynajmniej taką nadzieję.
Matka 22:23, 06 maj 2016

Na ziemniaki mam chyba jednak słaba ziemię, jak wyrosną będę kopczykowac. Pamiętam jak Tato tak samo jak Ty sadzil, tez pomagałam jako 10latka i potem też.
Będę lac pokrzywa. Będzie dobrze?
hanka_andrus 22:32, 06 maj 2016

Pokrzywa nie zaszkodzi, ale musiałabyś często podlewać,
hanka_andrus 22:37, 06 maj 2016

Widziałam też instrukcje sadzenia ziemniaków w dużych donicach- co najmniej 20 litrowych, Na dno ziemia, ;potem nawóz, potem kompost, na to ziemniak - sadzeniak i przykrywamy do 3 /4 wysokości kolejnym kompostem, po wyrośnięciu naci, dosypuje sie kolejną warstwę dobrej ziemi. Oczywiście podlewamy systematycznie. Zbiór łatwy. PO prostu wysypuje się wszystko z pojemnika.
violka171 22:58, 06 maj 2016

bedzie dobrze Hanus tylko ze teraz trzeba sie po pachy urobic
a zapisalam sobie Twoją rade jak sadzic ziemniaki tez chcialam sadzic w tym roku ale odpuscilam bo gleba jest jaka jest a nie było czasu nawiezc normalnej
ale za rok chociaz jedna czy dwie grzadki wysieje czy jak to sie tam nazywa
Matka 23:12, 06 maj 2016

hanka_andrus napisał(a)
Widziałam też instrukcje sadzenia ziemniaków w dużych donicach- co najmniej 20 litrowych, Na dno ziemia, ;potem nawóz, potem kompost, na to ziemniak - sadzeniak i przykrywamy do 3 /4 wysokości kolejnym kompostem, po wyrośnięciu naci, dosypuje sie kolejną warstwę dobrej ziemi. Oczywiście podlewamy systematycznie. Zbiór łatwy. PO prostu wysypuje się wszystko z pojemnika.

Znam, sądziłam tak w zeszłym roku tylko do worka po korze. Ale ziemi dobrej nie miałam, spróbuję w tym z kompostem, w końcu mam swój.
hanka_andrus 23:30, 06 maj 2016

Matka napisał(a)

Znam, sądziłam tak w zeszłym roku tylko do worka po korze. Ale ziemi dobrej nie miałam, spróbuję w tym z kompostem, w końcu mam swój.

Trzeba tylko pamiętać o odpływie wody.
hanka_andrus 07:11, 07 maj 2016

Podczas weekendowych wypraw do ogrodów o ziemniakach nie musicie rozprawiać, relaksujcie się, podlewajcie to co Wam już wyrosło i nabierajcie tężyzny!

Miłego weekendu!