Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016

Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016

sylwia_slomc... 10:37, 15 maj 2016

hanka_andrus napisał(a)
Marzenko, słoneczko jest! Od tygodnia mi dogrzewa, z czego się
ciesze, bo rośliny w końcu dostają to co lubią. Może za szybko przekwitają, ale za to następne przyspieszają wzrost i znowu jest pięknie!

Miłego weekendu!

Śliczny
hanka_andrus 11:03, 15 maj 2016

Nasiona laka można nabyć w sklepach ogrodniczych, Teraz właśnie się wysiewa, a pod jesień pikuje się na miejsca stałe. Kwitnie w drugim roku po wysiewie. Jest rośliną dwuletnią, ale w cieplejszych rejonach zimuje i kwitnie w następnych latach. Przeważnie występuje w mieszance kolorów.

Ten kolor bordo dostałam od Hani- Leidi 2 lata temu. jako jedną roślinkę niespodziankę. Rozrósł się i cieszy oko. W tym roku znów zbiorę nasiona. Bo nie mogę ryzykować,że go u mnie na rabatach zabraknie. Kwitnie wcześnie, kwiaty utrzymują się dość długo, około miesiąca i dłużej. Roślina pachnąca.

Czy kłopotliwy? Raczej bezproblemowy, ale nie każdy lubi bawić się w wysiew nasion.
W ogrodach angielskich jest powszechny.

Z wysiewu miałam kolory od żółtego do brudnego fioletu

Matka 11:35, 15 maj 2016

Haniu, u mnie w końcu pada. Mam nadzieje, ze i u Ciebie tez. Strasznie sucho.

Buziaki
hanka_andrus 12:16, 15 maj 2016

Matulu, popadało rano, a teraz z małymi przerwami, ale dobre i to, bo już sam piach w ogrodzie się robił.
Tulipany już w większości przekwitły, te ze zdjęcia już dawno po kwitnieniu, ale niech będzie wspomnienie.

Anda 12:22, 15 maj 2016

Haniu, Twoje orliki są przepiękne. Biały rodek też śliczny, ale orliki są dla mnie najpiękniejsze Też mam siewki jeżowek. Bardzo się z nich cieszę. Jeżowek nigdy za dużo
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
hanka_andrus 12:48, 15 maj 2016

Ewo, orliki dopiero zaczynają kwitnienie, a nasiało się u mnie ich mnóstwo. I zawsze jest ten element niespodzianki, jaki kwiatek wyrośnie na nowej łodydze!

BasiaLT 14:10, 15 maj 2016

Pierwszy raz widziałam laki kilka lat temu w Dublinie. Tam były całe ogromne rabaty skomponowane z lakow. Bosko to wyglądało. Skoro mówisz Haniu ze u ciebie się udają to ja też spróbuję.
yolka 14:17, 15 maj 2016

Haniu, u mnie tez dwa razy przekropiło i mam nadzieję na więcej
gobasia 14:30, 15 maj 2016

Haniu u mnie wczoraj cały dzień padło ...a dzisiaj bardzo zimno ,ale nie pada .

orliki kupiłam 2 nowe,ciekawa jestem jak zakwitną.
Azalia i rododendron przecudne,powtarzam się ,ale nie mogę się napatrzeć
hanka_andrus 14:31, 15 maj 2016

BasiaLT napisał(a)
Pierwszy raz widziałam laki kilka lat temu w Dublinie. Tam były całe ogromne rabaty skomponowane z lakow. Bosko to wyglądało. Skoro mówisz Haniu ze u ciebie się udają to ja też spróbuję.

Ty śmiało możesz laki wysiewać, przecież zimy nie są zawsze takie same jak w tym roku. a jak rośliny się przykryje dodatkowo, to będzie dobrze. Moje za okrycie miały tylko źdźbła traw obok rosnące, i zasłonę od zimnego wiatru.