Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016

Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016

eda 23:27, 08 paź 2016

hanka_andrus napisał(a)
Frezje? Miałam, Bogusiu. Dostałam jako gratisy przy jakichś zakupach. Wsadziłam wiosną i długo musiałam czekac na kwiatki, zakwitly dopiero we wrześniu. Ale jako roślina ogrodowa mnie nie zachwyca, i mimo, że pachnie, to w ogrodzie ładnie się nie prezentuje. Takie szablaste liście jak u mieczyków, tylko mniejsze i pokladają się po ziemi, a dopiero kwiat idzie do góry z łodygą. Lepiej już je sadzić w donice W cieplejszych rejonach Europy wysadzają frezje przed zimą, ale u nas wymarza. Sadzone wiosną wykopuje się tak jak mieczyki i tak też z nimi się postępuje przez zimę. Wysadzamy po przymrozkach w maju.

Kiedyś w szklarniach ogrzewanych była to popularn a roślina towarowa, ale koszt uprawy i ogrzewania był zbyt wysoki i przestała być modna.

Pomysłu na kupowanie frezji nigdy nie miałam. Wolę mieczyki, chociaż też mam ich mało w ogrodzie.

a ja miałam takie kasia mówi że to lucifer Buziolki zostawiam

rozajerycha 01:17, 09 paź 2016

Frezja faktycznie nie jest łatwą do uprawy w naszym klimacie,ale pamiętam ,że widziałam w przydomowych ogródkach całkiem dorodne jej kwiaty.
Próbowałam kilka razy na 40 cebulek może 5 zakwitło doszłam do wniosku ,że sprzedawane są kiepskie cebulki.Lubię zapach frezji marzyłam ,żeby przeplótł się z wiatrem ,a tu d..a Potem chciałam poznać zapach tuberozy "poznanej" z piosenki Grechuty "Pani pachnie jak tuberozy..." Zdobyłam cebule,zapach faktycznie miły i zmysłowy ,ale bezpieczniej delektować się na powietrzu niż w zamkniętym pomieszczeniu.To ja tyle na ten temat

Haneczko dziękuję.
Gabriela 09:03, 09 paź 2016

hanka_andrus napisał(a)
Gabrysiu, Póki co do Kołobrzegu się nie wybieram, bo pogoda nie sprzyjająca na moje wyjazdy. POszukam w necie w którym to miejscu i przy najbliższej sposobności zajrzę tam i zdjęcia porobię, Niby 40 km to nie daleko, ale busikiem mi to caly dzień zajmie, a samochodu nie mam i na grzecznościową okazję muszę liczyć.

Musisz mi wybaczyuć, że nie będę Twoją konsultantką natychmiast. Również pozdrawiam

Haniu, moja wina - cały czas myślałam, że Ty mieszkasz w Kołobrzegu. Mimo że pod Twoim awatarem stoi jak byk - Koszalin.
Nawet się dziwiłam, że do tej pory nie pisałaś o tym parku. 40 km to jednak nie jest blisko, przepraszam gorąco.
Ps. W necie oczywiście są zdjęcia, ale to nie to samo.
hanka_andrus 09:25, 09 paź 2016

Nie musisz przepraszać, Gabrysiu. Sama jestem ciekawa, jak to teraz wygląda po konserwacji. Głosy były różne i za i przeciw. W Kołobrzegu bywałam w pobliżu latarni i molo, to zawsze jest atrakcją dla przyjezdnych gości, a w parku, to byłam dawno temu jak dzieci były małe. I wyglądało to wtedy niezbyt zadbane. Myśl, że mimo różnych zdań co do sposobu renowacji, aktualny wygląd bindaża wygląda o niebo lepiej, Grab rośnie szybko, i już pewnie luki w przestrzeni zostały zniwelowane.
Rumianka 20:18, 09 paź 2016

Hanuś dobrego odpoczynku Ci życzę kochana...Pozdrawiam niedzielnie...
eda 21:06, 09 paź 2016

uśmiechy i miłego wszystkiego Hanusia i goście

hanka_andrus 21:12, 09 paź 2016

Dziękuję, Edytko! Zabierzcie ode mnie deszcz! Bo mi kości rozmiękną na galaretę!
A za oknem suche bylice, i wrotycze. I na osłodę dzikie marcinki

Bogdzia 22:12, 09 paź 2016

Dzikie marcinki bardzo ładne i kwiaty nie są mniejsze niz ogrodowych.Pozdrówka.
hanka_andrus 23:14, 09 paź 2016

Bożenko, bo kiedyś tam były ogródki, wiec są pozostałości. To roślina nie do zdarcia.
zbigniew_gazda 09:22, 10 paź 2016

Pozdrawiam Haniu. U nas też wilgoć w powietrzu ale na moje chryzantemki to dobrze.