Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z uśmiechem

Ogród z uśmiechem

Kasya 22:04, 04 maj 2016

jolanka napisał(a)

Tu będzie trawnik

ale nie zrozumialam po co ta dziura najpierw ?
jolanka 22:10, 04 maj 2016

Zana napisał(a)
Bo ja się na widły czaiłam! No nic, wezmę swoje nówki sztuki, prawie nie śmigane. (a szminki do dzisiaj nie kupiłam, o ile znasz historię, i już te resztki starej to jutro zapałką będę wydłubywać)

Znam, znam, niechcący się do tej widłowej dyskusji włączyłam już wcześniej. To forumowy hiciorek, a zaczęła go Toszka. Szminka nie zając, nie ucieknie, a jak będziesz dłubać, zaoszczędzisz i jakieś kwiatki dokupisz
jolanka 22:14, 04 maj 2016

Kasya napisał(a)

ale nie zrozumialam po co ta dziura najpierw ?

U mnie na działce były górki i dolinki, na wierzchu trochę w miarę dobrej ziemi, pod spodem piseczek jak sie patrzy. Nie mozna było dosypać dodatkowo ziemi pod trawnik, bo zrobiloby się za wysoko w niektórych miejscach a w innych brakowało dosyć dużo. Dlatego zsuwali lepszą ziemię, wykopywali niepotrzebny piach, i dopiero równali + nowa ziemia
dajana 13:00, 05 maj 2016

Patrząc na twoje wykopy pod trawę przypomniało mi się jak ja to robiłam Zaczęłam od tworzenia trawnika po kawałku, a kiedy ziemi mi brakowało pożyczałam z części jeszcze nie zaczętej i tak robię do dziś. Marnie mi wschodzi trawa ,chyba zbyt zimno jeszcze, ale jest nadzieja jeszcze kilka dni i ciepełko wreszcie przybędzie .Wszystko marnie się budzi jedynie floksy zaczęły kwitnąć. Twoja ziemia przynajmniej nie ma chwastów swoją musiałam dwukrotnie przekopywać w odstępie trzech tygodni aby się ich pozbyć i wszystko ręcznie .Idzie ci robota i efekty już są .takie chwile są bardzo radosne prawda?
dajana 13:29, 05 maj 2016

Kup sobie żel w aptece Veno-terapia jest doskonały na wszelkie bóle stawowe. Nie mogłam ruszyć ręką (od razu pomogło) a kolano i kręgosłup to już norma przy każdym kopaniu .Przed robotami ciężkimi zakładam pas na kręgosłup lędzwiowy (kupisz w sklepach medycznych) na kolana opaski i wtedy mogę pracować bez uszczerbku na zdrowiu. Teraz też kopie i to jaki obszar bez akcesoriów wymienionych powyżej nie dałabym rady za nic. Naprawdę ochronisz w ten sposób swoje stawy i podtrzymasz kręgosłup przy takich pracach, nawet lżejszych bo kazda praca w ogrodzie zmusza nas do pozycji które nie są obojętne dla kręgosłupa i stawów .Po co potem cierpieć? To bardziej o sobie bez wymądrzania się. Nauczyłam się myslec dopiero po wielkich bólach ,no i działa to najważniejsze
jolanka 19:42, 05 maj 2016

dajana napisał(a)
Patrząc na twoje wykopy pod trawę przypomniało mi się jak ja to robiłam Zaczęłam od tworzenia trawnika po kawałku, a kiedy ziemi mi brakowało pożyczałam z części jeszcze nie zaczętej i tak robię do dziś. Marnie mi wschodzi trawa ,chyba zbyt zimno jeszcze, ale jest nadzieja jeszcze kilka dni i ciepełko wreszcie przybędzie .Wszystko marnie się budzi jedynie floksy zaczęły kwitnąć. Twoja ziemia przynajmniej nie ma chwastów swoją musiałam dwukrotnie przekopywać w odstępie trzech tygodni aby się ich pozbyć i wszystko ręcznie .Idzie ci robota i efekty już są .takie chwile są bardzo radosne prawda?

Dzięki za zrozumienie Chwasty niestety są Działka była potraktowana chemią, nie dało się inaczej. Teraz kopara zdarła wierzchnią warstwę więc jest nadzieja, że będzie ich mniej. Trawa myślę zdusi choć trochę. Trudno, to będą i chwasty ale przynajmniej będzie zielono
Pracuję już w ogrodzie, mniej niżbym chciała, ale tak jak Ty, z zabezpieczonymi kolanami A o kręgosłupie nie pomyślałam, dzięki
jolanka 20:30, 05 maj 2016

Wiosna niedługo pomacha magnoliom na "do zobaczenia za rok", więc zobaczcie co zobaczyłam w Powsinie w ub. roku:

jolanka 20:32, 05 maj 2016

I kolejne prześliczne widoki

Kasya 20:42, 05 maj 2016

kiedy bylas ?

edit:
juz doczytalam ze w zeszltm roku
jolanka 20:44, 05 maj 2016

Kasya napisał(a)
kiedy bylas ?

Te zdjęcia robiłam w ubieglym roku. Piękne są te magnolie