Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z uśmiechem

Ogród z uśmiechem

jolanka 18:06, 10 maj 2017

JoannA napisał(a)
Na wysokości 1,50 m było o 4 nad ranem -7. Masakra jakaś
A złapało prawie wszystko więc nie będę wymieniała. Najbardziej ucierpiały buki i młode przyrosty na iglakach. Najlepiej wyglądają róże, ale za parę dni straty pewnie się pokażą.
Okrywanie pomaga. Tam gdzie zapomniałam okryć lilie to całkowite kapcie z nich, a te okryte prawie bez strat.
Trzymaj się Jolu, ogród się zregeneruje z czasem, a grujecznik i tulipanowiec dadzą radę.

łoł, -7?
Współczuję, byłam u Ciebie ale nic nie pisalaś na ten temat. No tak, masz rację, wiele uszkodzen wyjdzie dopiero za kilka dni Żałuję, że więcej nie okryłam
jolanka 18:08, 10 maj 2017

Rench napisał(a)

Liście odrosną, mój klon po pierwszych przymrozkach też ucierpiał,ale się odrodził.
Najgorzej z owocowymi, nie będzie zbiorów.

Mam cichuuuutką nadzieję
Ale owoce będą kosztować Sprowadzane z Chin
Makao_J 18:16, 10 maj 2017

Trzeba poczekać nim całkowicie przekreśli się te biedne roślinki.
Jedno jest pewne. Po takich przygodach wszyscy dowiedzą się czy roślinom szkodą przymrozki w takim stadium rozwoju
yolka 18:37, 10 maj 2017

Jolu, przykro mi bardzo z powodu wariacji pogodowych i skutkow jakie wywołały w Twoim ogrodzie, tyle zabiegów, chodzenia koło roślin, dmuchania, chuchania i co może zrobić przymrozek.
Rośliny na pewno się odbudują i jeszcze pokażą swoje piękno, ale żal jest zawsze
Bogdzia 19:56, 10 maj 2017

No faktycznie te dwa drzewa podmarzły , szkoda bardzo ale nie mamy na to wpływu. Ten rok okropny bo i zima i wiosna sporo roslin zniszczyła.Ja okryłam tylko małe magnolie i klona który i tak podmarzł, kwiaty magnolii równiez ale to było do przewidzenia i nie o nie mi chodziło a o liscie.
kasia_c 20:42, 10 maj 2017

Zajrzałam po przymrozki co i rzeczywiście straty spore. U mnie po drugiej stronie Warszawy było nad ranem -1, więc lepiej. Też mam straty. Nowmy buków listki pomarzyć i miskanty mają z marzenie przyrosty, reszta nie wiem. Też wczoraj latał am z doniczka mi i przykrywałam. Nie wszystko odkryłam już mi się nie chciało więcej. Doniczek też nie wyrzucę. Widzę że się przydadzą. Mam nadzieję że roślinki nam odbija i się odwdzięczą
ElzbietaFranka 21:02, 10 maj 2017

Bylica ma bardzo skromne wymagania. Gleba, na której rośnie może być zupełnie jałowa, kamienista i sucha. Ważne jest jedynie, aby zapewnić jej dużo słońca, nie znosi zacienionych stanowisk.

Jola duże i małe doniczki trzeba trzymać w jakimś kącie ogrodu zawsze moga być przydatne.

Jeżeli chodzi o zmarznięte drzewa to odbiją tylko później. Bo młode listki są bardziej podatne na taki mróz. Ja tak kiedyś miałam z brzozami.
Gorzej z drzewami kwitnącymi trzeba czekać do przyszłego roku na kwiaty.

Kasia ja pisałam o pogodzie i temperaturze w dzień a nie w nocy. Termometrów mam dużo i wszystkie tak samo wskazują.
Przecież mróz też nie wszędzie jednakowo łapie nawet w tym samym ogrodzie.
inka74 21:39, 10 maj 2017

Jolu - listki na drzewach się zregenerują. Trochę to potrwa.

Ogród w doniczkach niezapomniany widok. Ja też zgarnęłam wszystkie jakie miałam.
BasiaLT 21:41, 10 maj 2017

Ja też bym się jeszcze wstrzymała, wyciepać na kompost zawsze zdążysz a może akurat odbiją. U mnie też sporo strat po przymrozkach ale jeszcze niczego nie wywalam.
Margerytka40 21:45, 10 maj 2017

jolanka napisał(a)

Asia, nie zgadzam się, gdyby nie okrycie, dzisiaj nie mialabym połowy ogrodu. Na pewno ani róże ani powojniki, i bylinach, klonach nie wspomnę
Tulipanowiec, grujeczniki to jednak wrażliwe rośliny, poza tym u mnie nie ma jeszcze oslony przed mroźnym wiatrem i to chyba jest największy problem. Magnolia nawet kwiatów nie straciła dzieki okryciu.

No to pewnie większy mróz był u Ciebie. U mnie chyba tym razem aż tak źle nie było.