Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

Iwk4 20:51, 19 maj 2016

margaretka3 napisał(a)
Iwonka, nadrobiłam zaległości u Ciebie. Skrzynie wyszły świetnie, piękny zakątek tam się zrobił

Gosiu, masz rację. Fajnie to wygląda. Dziś już z pomidorków zdjęłam chroniącą przed przymrozkami folię i teraz już fajnie całość gra
Lubię patrzeć przez okno jadalni na ten kawałek ogrodu
Iwk4 20:52, 19 maj 2016

ren133 napisał(a)
Moja zeszłoroczna lawenda też nie kwapi się żeby zakwitnąć w najbliższym czasie
Pozdrawiam

Myślę, że ma jeszcze czas
Iwk4 20:56, 19 maj 2016

Margo napisał(a)
Twój kiciuś bardzo fotogeniczny jest
Ogród jak zwykle wymuskany, bajerujesz z tymi chwastami
Idę ogarynać mój chwastownik, bo kompleksów dostałam patrząc na Twój porządeczek

Gosiu, czytałam ten tekst kilka razy... To o moim ogródku piszesz? Bardzo mi miło się zrobiło

Wiadro zielska z malutkiej rabatki dziś wywaliłam A ile jeszcze czeka... Przy okazji porządki z tulipanami robię. To jest ten moment, kiedy już nie zdobią, a nabierają mocy na nowy sezon. Chcę wszystkie w czerwcu wykopać i posegregować cebulki
Iwk4 21:02, 19 maj 2016

beata_m napisał(a)
Suuuuuuuuuuuuuuuuuuper!!!!!!!!!! Mnie się podoba!!! Idealnie! pozdrawiam Cię Iwonko serdecznie

Beatko, odpozdrawiam i dziękuję za miłe słowa
Iwk4 21:04, 19 maj 2016

malkul napisał(a)

była popędzona dlatego szybciej zakwitnie

Gosiu, też tak myślę

Iwk4 21:24, 19 maj 2016

kasja83 napisał(a)

Świetny widoczek-chyba burza się szykowała?

Iwonka lawendę gdzie kupiłaś?

Tak Kasiu, zanosiło się na mocną ulewę
Lawendę kupuję w Obi. Ale jak byłam ostatnio, nie było już żadnego sześciopaku, podobnie, jak nie było bukszpanów. Zdziwiłam się
Iwk4 21:26, 19 maj 2016

Magda, Asiu, Aniu - dziękuję. Pozdrowienia zostawiam

Iwk4 21:33, 19 maj 2016

Dziś zerwałam bez do wazonu. Biały ładnie kwitnie, a fioletowy - nie wiem, czy zmarzł, czy jakaś zaraza go złapała. Pąki kwiatowe uschły zanim rozkwitły. U sąsiadki podobnie ten fioletowy zrobił. Podwójny. Pojedynczy zwykły u niej kwitnie.

Iwk4 21:33, 19 maj 2016

Kupiłam też dzisiaj pelargonie angielskie do donic. Rok temu już chciałam kupić, ale cena mnie odstraszyła. Teraz była normalna. Do tego smagliczkę.:

Iwk4 22:36, 19 maj 2016

Wczoraj wracałam z pracy, świeciło słoneczko, miałam sporo czasu.
Ogród dzień wcześniej podlany przez naturę, to był dobry moment na dokończenie rabaty frontowej.
Tak sobie wymyśliłam, że będzie wyglądać całość. Bez wprowadzania nowych gatunków.
rysunki nie zachowują skali. To tylko poglądowo. I narysowane już po posadzeniu, dla potrzeb wątku

Dokładnie chodziło o zrobienie tego kawałka:

I stwierdziłąm, ze czasami fajnie, jak M jestnadgorliwy i "każe" kupić bukszpany, na które nie ma się planu na dany moment. jakiś czas temu okazyjnie kupiliśmy kilka bukszpanów w szkółce - kandydatki na ładne kulki. A rok temu 3 sześciopaki bukszpanów z Obi, które posadziłam na obwódkę kola na stronie północnej (na razie jest tam misz masz - taki przechowalnik, poczekalnia dla roślin. Swoją drogą bardzo przydatna i w zupełnie innym stylu, niż reszta ogródka . Bukszpany nie do końca były tam potrzebne. Ale ładnie podrosły przez ten czas i teraz były jak znalazł. Niesamowicie miały rozrośnięty system korzeniowy

Rozstawiłam więc doniczki, wytyczyłam linię sznurkiem, by zobaczyć, czy pomysł jest dobry

Duże doniczki robiły za 3 kulki, a sznurek za obwódkę bukszpanową.

No i posadzone.

Przy okazji wysypałam korę. Poszło 10 taczek kory. I tylko cienko wysypałam ... Głównie po to, by ziemia tak szybko nie wysychała.