Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

Zana 06:46, 26 maj 2016

Dzień dobry Iwonko. Wreszcie nadrobiłam u Ciebie wszystkie zaległości. I już wiem co to za roślinka panoszy mi się w całym ogrodzie. To nieszczęsny śniedek. Chociaż kwiatuszki ma ładne. Ale ni diabła nie wiem skąd się u mnie wziął. Szkoda, że miskanty w donicy nie przezimowały, ale to chyba byłby cud gdyby dały radę tej zimie. Może zastąpić je trzcinnikami, Overdam ładnie by się komponował z czerwienią berberysów i one jednak nie są tak kapryśne, wcześniej dużo startują na wiosnę.

Czytam, że Zbyszek chory - przekaż mu życzenia zdrówka ode mnie.
A dla Ciebie poranny cmok.
Zana 06:52, 26 maj 2016

A, Iwonko pokażesz jak wyglądają Twoje róże z wiosennego zakupu?. Bo moje jakoś tak słabo przyrastają, mam wrażenie, że kwiaty to pieśń dalekiej przyszłości.
anbu 07:37, 26 maj 2016

No ciekawa jestem co wybierzecie Grujecznika czy Tulipanowca
07:42, 26 maj 2016
Iwk4 napisał(a)

Ja wrzucam czasami też. Rzadko zostają.
Mam łownego kota. Więc myszy niech się boją
Dziś mój kot sobie coś upolował...

Iwonko nie wrzucaj gotowanych rzeczy na kompost .....do kosza wyrzuć ...albo do toalety ...myszy to pikuś ...ale z czasem jak się szczury pokapują to ci się sprowadzą.

sąsiadowi sie sprowadziły do pieskiego jedzenia bo zostawało niedojedzone ...walczył z nimi cały poprzedni sezon ..i teraz jak psu daje jesc to zaraz miski zabiera i tylko wode zostawia.
frezja 09:56, 26 maj 2016

tulucy napisał(a)

tyko dopuszczam, ale nie wrzucam, bo syn zjada wszystko, co zostanie, uwielbia ziemniaki
a myszy i tak mam, niestety - ale i kota też i też łownego niech ma przyjemności jakieś swoje

)
Shemsi 11:39, 26 maj 2016

Iwonko, nadrobiłam, ale masz porządeczek na rabatkach. Bardzo bardzo mi się Twoje komponowanie podoba i znowu czymś się zainspirowałam u Ciebie
Ja też próbuję ekologicznie walczyć z mszycami, odwar z cebuli położył pierwszy wysyp, potem trzy dni pokrzywy utrzymywały towarzystwo w ryzach, ale nie wybiły do końca, wczoraj lało u nas, więc z pryskania nici, na jutro myślę, żeby przygotować miksturę z czosnku, mam nadzieję, że taki zmasowany atak będzie skuteczny
Donia72 15:25, 26 maj 2016

U mojej koleżanki rośnie tulipanowiec. Nie wiem ile już lat, ale będzie z 7lat. Do tej pory jej nie zakwitł, co roku podmarza. Chyba już lepszy grujecznik?
polinka 19:01, 26 maj 2016

eee_taam napisał(a)

Iwonko nie wrzucaj gotowanych rzeczy na kompost .....do kosza wyrzuć ...albo do toalety ...myszy to pikuś ...ale z czasem jak się szczury pokapują to ci się sprowadzą.

sąsiadowi sie sprowadziły do pieskiego jedzenia bo zostawało niedojedzone ...walczył z nimi cały poprzedni sezon ..i teraz jak psu daje jesc to zaraz miski zabiera i tylko wode zostawia.

Potwierdzam, też miałam problem ze szczurami w tamtym roku.
Iwk4 20:08, 26 maj 2016

frezja napisał(a)

A ja czekam na deszcz...ale chyba nici z tego. Trawa już wygląda na przesuszoną.

Rano u nas było pochmurno i chłodno. Już myślałam, że tradycyjnie popada, jak w każde Boże Ciało. Po procesji wyszło jednak słoneczko, rozeszły się chmury i po obiedzie spędziliśmy czas na tarasie.
Trawkę podlewamy, więc na razie nie patrzę na licznik, tylko M leje wodę

Dziś jedną stronę podlałam nawozem. Rozcieńczonym wodą. Fajny jest biohumus z dozownikiem. Już niewiele mi zostało. Jak skończy się, wleję do niego gnojówkę z pokrzyw. Powinno zdać egzamin
Iwk4 20:30, 26 maj 2016

makkasia napisał(a)
Iwonko ja wzięłabym grujecznika
Przymiotno żyje, firletka pokazuje kolor.
Wracając do naszego spotkania żałuję, że z tych emocji nie zrobiłam choć jednej foty - aprat miałam przygotowany
ściskam

Kasiu, myślę, że nadrobimy fotki Emocje trochę poplątały
Zbyszek opowiadał dziś swojej siostrze przy kawie o twoim ogrodzie
Co do drzewa - szukałąm drzewka dla Ewy bacowej, miałam sprawdzić, jakie są i tak bez wyjaśnienia napisałam na wątku ...
Kasiu, pokażę ci , jak kwitną twoje nabytki:
firletka smółka, jeszcze nie kwitnie, fotka z zeszłego roku.
U mnie zakwitnie może za tydzień:

a tu przymiotno wkoło jodły, też jeszcze muszę poczekać. Tak kwitłorok temu:

Ale fakt, że widzieliśmy ładne drzewka w szkółce spowodował, ze teraz Zbyszek siedzi u wujka Google i szuka ładnego dzrewa do naszego ogrodu. Dla mnie faworytem jest jednak ambrowiec szczepiony, myslę, ze jak zobaczy u Ewy jej nowe zakupy, uda mi się go przekonać właśnie do niego.

Na tapecie było już sporo drzew, niektóre wybiłam mu z głowy ... Nawet Judaszowca mi pokazywał.