Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

Iwk4 06:32, 24 maj 2016

Trzeci raz pryskałam jeden krzew New Dawn gnojówką z pokrzyw. Uparte mszyce nie chcą spaść. Dziś poczytam o miksturze z czosnku. Może to pomoże.

Jak wygląda zdobniczka na bukach?
Jednego buczka podejrzewam o posiadanie tego paskudztwa na młodych listkach.
Poobrywałam zaatakowane listki i je spaliłam. Oprysk pokrzywą niewiele dał. ...
Malgosik 08:33, 24 maj 2016

Aniaaa napisał(a)
Nieświadomie robiłaś dobrą robotę roślinom Ja zastanawiałam się dlaczego wrzosy u mnie są jednoroczne To było kilkanaście lat temu.Nie wiedziałam,ze potrzebują kwaśnej ziemi,sadziłam je z zaparciem w zwykłą.Myślałam sobie jednoroczne czy co?Czas mijał i człowiek się dużo nauczył.
To moim borówkom tam będzie pasować gdzie są w planie
Jodły bardzo mi się podobają,mam miniaturową.Fajne mają igiełki,takie mięciutkie Szkoda,że szyszki nie są trwałe.
Brzozę po tacie któregoś roku ratowałam przed szerszeniami.Straż chciała przyjechać i ją zlikwidować,nie pozwoliłam.Płakałam i ratowałam ją sama z wielkim strachem,udało się,brzoza rośnie dalej.

edit: doczytałaś o wodzie po makaronie,szpinaku,ziemniakach? To teraz będzie latanie po ogródkach z garnkami i chlust wodę pod "krzoki" Po jajkach pod lawendy już wylewam jakiś czas O wodzie po ogórkach pod borówki tak jak piszesz nie słyszałam a co mi będzie szkodziło latać ze słoikami jak przy okazji z garnkiem wyskoczę

wodę po ogórkach to trzeba wypić
na zarazę ziemniaka na pomidorach pomaga octan wapnia (kreda+ocet)
Malgosik 08:35, 24 maj 2016

Iwk4 napisał(a)
Trzeci raz pryskałam jeden krzew New Dawn gnojówką z pokrzyw. Uparte mszyce nie chcą spaść. Dziś poczytam o miksturze z czosnku. Może to pomoże.

Jak wygląda zdobniczka na bukach?
Jednego buczka podejrzewam o posiadanie tego paskudztwa na młodych listkach.
Poobrywałam zaatakowane listki i je spaliłam. Oprysk pokrzywą niewiele dał. ...

mi na mszyce najlepiej działa strumień wody
Kasiek z Bawarii do gnojówki z pokrzyw dorzuca cebulę i czosnek.
Może to będzie lepsze na mszyce.
polinka 13:10, 24 maj 2016

Zdobniczka na buku jest biała, całe liście miałam oblepione.

Czytałam też, że mleko jest dobre na mszyce w proporcji 1:1.
kasja83 19:44, 24 maj 2016

Hej Iwonka widzę, że ekologicznie walczysz ze szkodnikami.Oby z sukcesem
MirellaB 19:46, 24 maj 2016

Iwonka podziwiam Cię za ekologiczne metody. Ja zrobiłam oprysk na mszyce raz i mam spokój.
Sebek 19:53, 24 maj 2016

Ja w sumie też w tym sezonie prowadzę ekologicznie ogród, bo nawet nie mam kiedy pryskać - nawet jakbym chciał Choć zupa z pokrzyw mam nadzieję, że jeszcze na mnie czeka
beata_m 21:37, 24 maj 2016

ekologicznie na maxa ja niestety poleciałam chemią ale grunt, że mszyce zdechły
blyxa 22:02, 24 maj 2016

Iwk4 napisał(a)

Pozwolisz, że się jeszcze pozachwycam Twoim warzywniakiem? Bardzo elegancki

Podczytałam tez o ekologicznej uprawie. Ja prawdę mówiąc używam głównie granulowanego obornika (ale duży kompostownik jest w planach). Mam jednak pewne dylematy związane z sypaniem resztek kuchennych pod rośliny. Chodzi mi o chemię, którą są pryskane. Myjecie banany przed wyrzuceniem do warzywniaka? Takich odpadków cytrusowych to podobno nawet do kompostu nie wolno dorzucać. No i kawę piję z kapsułek - więc fusy się marnują
Za to czosnek i nadmanganian potasu już na parapecie kuchennym czekają aby zrobić miksturę do powojników (tyle, ze czosnek hiszpański, czy on działa? bo odnośnie chińskiego wieść gminna głosi, ze nie).

A glebę regularnie zakwaszam korą. Liści dębu jeszcze nie próbowałam - ale może to jest opcja na jesień. I w tym roku zaczęłam ściółkować maliny skoszoną trawą - jestem zachwycona rezultatami.

olga80 22:23, 24 maj 2016

Iwonko u mnie też mszyce królują Zazdroszczę Tobie wizyty w Makowym. Ja też pod zlewem mam wiadereczko na odpadki zasilające kompost a ostatnio nawet poszłam z taczką na pokrzywy narwałam pełniusieńką i wrzuciłam na kompost. Pozdrawiam