Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

Iwk4 22:20, 02 cze 2016

MirellaB napisał(a)
...

Dwa szmaragdy Ci zaczynają brązowieć - zauważyłam na tym zdjęciu z kotkiem.

Tak Mirelko, ale nic nie poradzę. Pisałam kilka postów wcześniej. Czekam, czy się zadeklarują . Od jesieni miały dość czasu, by zawalczyć o siebie
Iwk4 22:29, 02 cze 2016

jolanka napisał(a)
Witaj Iwonko Trafiłam do Ciebie dzięki inf. o różach ND. Przeczytałam też o różąch historycznych i zrywaniu pierwszych kwiatów.

Masz fajny już ogród, dużo pracy w niego włożyłaś i już to widać. Pozdrawiam i chętnie będę do Ciebie zaglądać

Jolu, witaj u mnie
Zapraszam.
Dziękuję za miłe słowa.

Iwk4 22:34, 02 cze 2016

tulucy napisał(a)
Ja żadnych pąków nie obcinałam. Pani ze szkółki nic na ten temat nawet nie pisnęła. Do tego jeszcze kiedyś nie była pewna, czy na pewno dała mi Rokoko i prosiła dzwonić, jak zakwitnie, żeby potwierdzić odmianę.
Może to tak jak z głębokością sadzenia - w Mai znowu było, że miejsce okulizacji powyżej gruntu, człowiek ogląda i potem nie wie, czy dobrze wsadził, czy przesadzać
Smółka mnie korci niezmiennie, ale nie wiem, gdzie bym ją wsadziła. Mam chalcedoñską i jeszcze jedną.

Łucjo, list zacytowałam ze szkółki rozarium.org
Dość renomowana szkółka na forum

Co do szkółek w okolicy - byłąm raz w szkółce pod Gdańskiem, dość sporej, nawet program w lokalnej TV kręcili z tej szkółki.
Podobały mi się róże. Pastelowe, pełne płatków, śliczne. A na pytanie, co to za róża - pani powiedziała: rabatowa.

Ktoś kiedyś pisał, ze jak nie ma róża licencji, to nazwy nie podają. Ale ja na początku mojego doświadczania się w ogrodnictwie zraziłam się i róży nie kupiłam. Do dziś żałuję, bo byłą piękna
Madzenka 22:57, 02 cze 2016

Zbyt niecierpliwa jest aby w pierwszym roku poobrywać kwiaty...
sylwia_slomc... 23:08, 02 cze 2016

Ślicznie Iwonko lubię kolorki w ogrodzie
Iwk4 23:09, 02 cze 2016

Dziś byłam z klasą na wycieczce. Najpierw było historycznie, potem przyrodniczo, jeszcze później troszkę współcześnie, o mały włos nie poznaliśmy kogoś znanego, ale się nie udało
a na koniec był piknik w ogrodzie Ewy bacowej.

Zapowiedziałam dzieciom, że mamy zaproszenie do ładnego ogrodu. Dzieciaki nie mogły się doczekać. Ciągle gadały o tym pikniku. Mieliśmy dwa kocyki. Kiedy zajechaliśmy na miejsce, zaraz na wejściu było wielkie Wow. A potem znowu Wow, wow, wow, a potem dwa kocyki i kłopot, gdzie rozłożyć się na trawie: na dole, czy u góry. Dzieciaki szukały cienia. Pozwoliłam zrobić grupki. Dziewczyny wybrały cień pod klonem, a chłopcy pod brzozami - po męsku. trawa miękka, mięsista, gęsta. U Makkasi taka była, ale u Ewy jeszcze bardziej gęsta. Jakby ktoś chciał robi dywan gobelinowy, to 20 nitek w jednym wiązaniu - to za mało w porównaniu z gęstością trawnika.

Byłam u Ewy rok temu, a teraz na nowo pochłaniałam jej ogród.

Dobrze, ze dzieci zajęte były piknikowaniem... Miałam czas cyknąć kilka fotek. O nazwy roślin mnie nie pytajcie, bo masa tego dobra i sama już nie wiem, co widziałam. Szok normalnie. Ogród botaniczny
Samej szałwii chyba 10 rodzai Ewa, chyba nie skłamałam?
Na hasło, że się zbieramy, dzieci prosiły: jeszcze nie, jeszcze zostajemy. A potem okazało się, że w ogrodzie można bawić się w chowanego. Ewa się śmiała, że dopiero teraz to odkryła, bo myślała, ze ogród jest tylko do orania

No dobra, a teraz sesja z Ewy ogrodu. Zachwycajcie się, jak i ja się zachwycałam. Niestety fotki w pełnym słońcu robione, więc troszkę przejaskrawione

Zapraszam

Iwk4 23:12, 02 cze 2016

Iwk4 23:17, 02 cze 2016