Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

Iwk4 15:05, 19 lip 2016

Margo napisał(a)
Ale fajne spotkanie mieliście, żałuję że nie mogłam przyjechać, no ale....
Zdjęcia fajne, tylko szkoda że tak mało )
Świetne zakupy, kolory floksów takie niespotykane, tez bym się im nie oparła

Gosia, jeszcze będzie niejedna okazja się spotkać. Buziaki
Na zdjęcia jakoś czasu nie było. Bynajmniej ja nie miałam
ren133 15:11, 19 lip 2016

Pozdrawiam Iwonko
Widzę, ze spotkanie się udało
Iwk4 15:11, 19 lip 2016

Anusia napisał(a)
Iwonko bardzo szkoda, że nie mogłam z Wami być. W sobotę e-M wrócił z trasy, Gosia z Pawłem dojechała do nas szczęśliwie choć podziębieni( taka pogoda).
Foto relacja super. Krzyś świetnie formuje, dla mnie jest mistrzem. Co najważniejsze, że w ostatnich dniach pogoda wreszcie dopisuje.

Odnośnie mączniaka jak kupiłam Topsin M 500 SC z Target. Na opakowaniu też pisze na mączniaka i szarą pleśń.
Macham z Krzyżakowa. W ten wekend Oblężenie Malborka jeśli ktoś będzie oblegał, zapraszam na koffe do skanynawii bez zbędnych formalności

Aniu, nooo brakowało kilku osób i Was, ale nie zawsze się da wszystko zgrać. Za to masz do mnie zaproszenie, jak tylko będziesz miała ochotę na niedzielną czy sobotnią wycieczkę. Nr telefonu masz.
Przy okazji do lasu na grzybki albo jagody można wyskoczyć
I będzie okazja pogadać sobie na spokojnie, ogródek obejść, coś ukopać ...

Taki Topsin wczoraj rozrobiłam i popryskałam pysznogłówki. Chyba plamki na dwóch różach też dziś opryskam. Jakieś dwie wrażliwe panny mi się trafiły

Na oblężeniu Malborka kiedyś byłam. Fajne widowisko. Tym razem jednak będzie u mnie gość przez kilka dni i chyba woli odpocząć sobie w ciszy
Ewa777 15:30, 19 lip 2016

Iwonko, nie zamartwiaj się naszymi słowami To, że ogród wydawał nam się większy na zdjęciach, to przecież nie krytyka. Ogród bardzo mi się podoba Masz takie przemyślane rabatki z pięknymi kompozycjami Masz pięknie i chętnie przyjadę znowu podziwiać I mam dla Ciebie propozycję - jak będziesz jechała do Zbyszka, to niech on zostawi Ciebie u mnie na cały dzień - pojedźmy po szkółkach, a potem Cię odwiozę do Zbyszka Co Ty na to?

Jeszcze z Twojego ogrodu - takie szczególiki,które bardzo mi się podobały

Iwk4 15:45, 19 lip 2016

LyraBea napisał(a)
... Dzięki Tobie spędziłam pełen wrażeń dzień i choć na chwilę oderwałam się od monotonii przebywania za swoim płotem.
Masz bardzo przemyślany, wypielęgnowany ogródek. I cofam co napisałam w metamorfozach. Proste, uporządkowane rabaty dużo lepiej prezentują się wokół domu niż wcześniejszy "artystyczny nieład" ...

Dziękuję za dary roślinkowe.

Twoje ciurkadełko, które w bardzo fajny sposób zagospodarowaliście dookoła dawało tak przemiły dźwięk, ze nie sposób było nie przykucnąć przy nim. Zainspirowało mnie i już wiem, że tego typu mogę u siebie z powodzeniem zrobić sama i na pewno troszkę podgapię...

Beatko, elaborat napisałaś, bardzo lubię Cię czytać
Ja tak skrótami piszę, a ty tak ładnie, jak moja koleżanka polonistka. Nic, tylko słuchać lub czytać
Beatko, jesteś nasza i tego już nic nie zmieni.
Dzięki Ewie jakoś powstała grupa pomorska i tylko liczyć, by od czasu do czasu chciało nam się razem spotkać. Zobacz, tak na żywo w ogrodzie dostałąm kilka rad:
Ewa bacowa podpowiedziała mi, by z przodu dosadzić po całości Vanilki, a przed nimi rozchodnik zostawić. I w ten sposób wątpliwości, co z moją przednią rabatą rozwiane.
Mirka pokazała, jak prowadzić pomidorki.
Krzysiu poinstruował, jak zrobić niwaki.
Ewa i Jola zrobiły fajne zdjęcia i dzięki temu miałam inne spojrzenie na ogród.
Ty świetnie opowiadasz i jesteś duszą towarzystwa.
Grzesiu przyznał się, ze pomaga Ewie w ogrodzie. Wczoraj kosił trawę, a mają tego sporo, bo sam trawnik chyba większy, niż moja cała działka A i dowiedziałam się, jak blanszować fasolkę do mrożenia
Z Marka jest fajny mąż i wspiera Mirkę we wszystkim. Widać, ze tworzą zgraną parę
Twoja córcia weszła w towarzystwo i nawet jej się podobało.
Zbyszek sam odkrył wieczorem to, co powiedziała Ewa, by dosadzić hortensje i już wiem, ze kupimy większe, aby szybko dogoniły te wypasione Vanilki
A moi chłopcy bardzo mi pomagali nakryć do stołu i potem posprzątać.

Beatko, może było coś jeszcze,co ci ukopać w doniczki? Bo zapomniałam o kilku roślinkach... Więc pisz mi, jakbyś co chciała.

Co do dzieci, namnożyło mi się ich trochę swojego czasu. Dwóch chłopaków poznałaś. Poza tym mam starszego syna (25 lat), córcię (22 lata) Razem czwórka

Ciurkadełko proste w wykonaniu, wystarczy skrzynka do zaprawy i pompka. Możesz położyć kratkę, siatkę na to, kamyczki i będzie zakryte ciurkadełko, co da przyjemny plusk wody. U mnie zwierzaki wodę piją z tego, wiec nie zakrywam, tylko czasami przelewam, by była świeża.
https://pl.pinterest.com/pin/529876712385602149/

Iwk4 15:55, 19 lip 2016

Basinkowo napisał(a)
Iwono, dziękuję za wiadomość na priv. Mam nadzieję, że kiedyś się odwiedzimy.
Zakupy w ulubionym Franku zrobiłaś na bogato - zazdroszczę. Wypasione zawilce wybrałaś. Też kupiłam tam aż jednego, ale w maju, i do dzisiaj niestety nie wypuścił jeszcze żadnych pączków kwiatowych. Dochodzę do wniosku, że kwiaty to trzeba jednak kupować w trakcie kwitnienia.
Świetne zestawienie zrobiłaś, bardzo mi się podobają te żółte kulki (berberys, tawuła?) utopione w żurawce

Basiu, jak tylko będziesz miała ochotę, zapraszam do mnie. Na pewno sie spotkamy

https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/120/1203859/original.JPG
To zestawienie, to żółte miniaturowe berberysy podsadzone żurawką. W zeszłym roku sadziłam malutkie sadzonki żurawek, teraz tak pięknie się rozrosły, bardzo lubię tą odmianę
Tych zawilców potrzebowałam, nawet chciałam internetowo zamawiać, ale były na miejscu, wiec ku mojej radości kupiliśmy. Ja sobie robię embargo an roślinki, bo są inne potrzeby, ale czasami dla poprawienia humoru pozwalamy sobie na szaleństwa. ja w szkółkach, ostatnio się dziwie, ze Zbyszek się w to włącza , a moja druga połowa lubi wszelkiego rodzaju narzędzia i śrubek, śrubokrętów, wkrętarek nigdy nie ma za mało tylko go Obi puścić
Iwk4 16:06, 19 lip 2016

bacowa napisał(a)
Iwona , ta ożanka jest dość wysoka. , tak do kolan, a nawet troszkę wyżej , czy nie za wysoka do róż ?
Na dole roślinka wyglądającą jak koperek , to Aminek Egipski , jej czas przyjdzie jak ożanka przekwitnie.

Ewa, u ciebie wszystko wyższe niż u mnie, wiec muszę się przekonać, jak u mnie pokaże kwiatki. Ciekawa jestem, czy ona w tym roku zakwitnie, czy dopiero za rok?
Do kolan, to tak 50 cm, a róże w opisach mają mieć 70 -100 cm...
Zobaczymy

Ps. Przesadziłam te jeżówki pod dom. Nawet się nie zorientowały. Udało mi się wykopać z wielką bryłą korzeniową. Dobrze, że upałów nie ma, bo bym musiała czekać z kopaniem

Teraz muszę wymyślić, co dać dla rozjaśnienia pomiędzy nie. Na razie posadziłam stipę

Iwk4 16:08, 19 lip 2016

kasja83 napisał(a)
Hej Iwonka!Powróciłam z wakacji,ale dlaczego mamy taką brzydką pogodę?

Żeby można było przesadzać, kopać i się nie lenić na leżaczku
Będzie ciepełko, jak już zrobimy wszystko. Czyli w tym roku już chyba nie
Fajnie, ze już Kasia jesteś

edit: Ale dziś godzinkę poleniłam się na tarasie. Słoneczko przygrzewało
Iwk4 16:11, 19 lip 2016

Mala_Mi napisał(a)

Na mój ogród też każdy mówi że jest mniejszy niż na fotach A wcale nie robię z pozycji żaby tylko ze stania...

Fajne spotkanie...

Więcej pooglądam jutro

Przy obecnej technice aparatem można manipulować
Przybliżać, skracać perspektywę lub ją wydłużać. To normalne
Fajnie Ania, ze czasem masz czas tu przybiec Buziak
Iwk4 16:13, 19 lip 2016

tusiawka napisał(a)
Iwonko bardzo mi miło, że tak często do mnie zaglądasz.
Super się spotkanie Wam udało, a i roślinki nowe fajne.

Marta, dziękuję za wizytę u mnie. Lubię twój ogród i jak tylko widzę, ze są nowe wpisy, lecę na nowe fotki.