Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

Iwk4 22:20, 10 lut 2017

bacowa napisał(a)

Znasz trawy na suche miejsca ?

Ewa, u mnie piaski, to wiesz. I ładnie rośnie trzcinnik, molinia (chociaż jest mniejsza, jak u ciebie). Carex ptasie łapki i ID też sobie radzą.

Iwk4 22:27, 10 lut 2017

W końcu zrobiłam fotki werbeny:
Przypomnę, ze wykopałam kilka krzaczków po świętach w grudniu, przycięłam i wsadziłam do doniczek. Przyniosłam do domu i podlewam. Po jakimś czasie zaczęła wypuszczać nowe przyrosty:

I są pierwsze przyrosty, z których będę ukorzeniać sadzonki:

Ale też trochę zgubiła się w czasie. Czy to pąk kwiatowy?
22:30, 10 lut 2017
patrze na werbene ....jestem na etapie wyplewiania jej juz mi sie znudziła ....aż mnie skręca bo to proces na kilka sezonów żeby sie jej wyzbyc z miejsc nieporządanych.
Iwk4 22:33, 10 lut 2017

Mi jeszcze się nie znudziła. Lubię ją. I lubię, gdy szybko zaczyna kwitnąć, dlatego już drugi sezon robię z niej sadzonki.
Iwk4 22:34, 10 lut 2017

A moje dziecko dziś za płotem złapało słoneczko na koniec dnia. W ogrodzie niestety był już cień:

W tym roku to pierwsze słońce, a ja do 16.00 siedziałam w pracy...
Iwk4 22:38, 10 lut 2017

anabuko1 napisał(a)
I mnie też niestety mroźne dni od dłuższego czasu.dziś rano jak wychodziłam do pracy było -13.brr!!wczoraj śnieg padał. Chociaż wczesniejszego jeszcze sporo jest .Dziś nawet słonko świeci. Fajnie popatrzeć Ale przez okno.

Aniu, wieczorem zasłaniłam rolety i spojrzałam na termometr. Było tylko -3. Teraz M dzwonił z pytaniem, ile jest stopni, bo pod Gdańskiem -17. Aż poszłam zobaczyć: -8 i spada ...
a śniegu jest mało ...

Iwk4 22:41, 10 lut 2017

an_tre napisał(a)
Iwonko aż mi wstyd, że tak dawno u ciebie nie byłam, z przyjemnością sobie pobuszowałam
zainteresowały mnie fajne prowadnice do węży, ja mam aluminiowe rurki i ciągle się o nie zahaczam a o ranach to już nie wspomnę
pozdrawiam

Aniu, fajnie, że znalazłaś trochę czasu. Choć zima mnie już denerwuje. Ciągle mrozi i mrozi...
Prowadnice są Aniii
Ja też mam niklowane pręty na brzegach rabat póki co. Ale na plastikowe prowadnice nie wymienię.
Iwk4 22:45, 10 lut 2017

W sobotę przyniosłam do domu hiacynty. Rozkwitły i ich zapach unosi się w całym domu:
Iwk4 22:52, 10 lut 2017

Dziś w ramach relaksu obejrzałam dwa filmy o hortensjach: rodzaje i wiosenne cięcie. Może komuś się przyda.
O odmianach hortensji i wymaganiach zobacz koniecznie film:
https://www.youtube.com/watch?v=brYyr6DpQgs

drugi film mówi o wiosennej pielęgnacji hortensji
https://www.youtube.com/watch?v=fVBRWfjwZ30

W pierwszym filmie wzmianka jest o tym, by obrywać hortensjom kwiaty na zimę, żeby śnieg ich nie połamał. Dla takiego efektu ich nie obrywam:

W drugim filmie obcinane są wszystkie słabe pędy i dość nisko u hortensji bukietowych. I dobrze, ze widziałam, bo jak tylko czytałam, by wycinać i tak zostawiałam, bo było mi szkoda. A potem kwiaty były małe
Nallar 23:27, 10 lut 2017

Dziewczyny prowadnic do węży tam nie ma (na dzień dzisiejszy) ale są super wieszaki.

https://www.olx.pl/oferta/zeliwny-wieszak-na-weza-ogrodowego-CID628-IDiIEqf.html#b2b94dc503

https://www.olx.pl/oferta/dekoracyjny-zeliwny-wieszak-na-waz-na-weza-ogrodowego-CID628-IDdlSSL.html#ece2bc00c4