Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

Iwk4 22:38, 05 kwi 2017

Jej, ile wpisów. Postaram się odpowiedzieć i nie zgubić wszystkich pytań
Zacznę od tych płytek w żwirku:
Zaplanowałam żwirek i płytki, nie chciałam jakoś tak równo 4x3, chciałam jakoś w sposób nieoczywisty. Stąd zamiast kilku płytek pojawiła się runianka.

Z tych płytek jest przejście na przód domu - strzałka( to, co tu się tworzy, to tył za domem ). Tędy dzieciaki prowadzą rower od bramki z przodu do części gospodarczej itd. Zatem nie może się skończyć tylko wąsko na dwóch płytkach.

Tu jest też wejście do kotłowni i skład opału. Więc wygodnie trzeba wjechać z taczką wwieźć drzewo, węgiel ... Taki układ musi zostać. Niestety wszystko pełni podwójną funkcję: gospodarczą i wypoczynkowo-rekreacyjną.
AnnaCh 22:47, 05 kwi 2017

Ale super
Co do trzech płytek, to mi się też podoba i bym zostawiła. Bez nich byłoby za prosto
Rosa 22:50, 05 kwi 2017

to zdjęcie wszystko wyjaśnia
Iwk4 23:01, 05 kwi 2017

Sebek napisał(a)

... nie rozumiem turzycy palmowej na tle bukszpanów - ona ma przecież z dobre 70 cm u mnie, na lichej ziemi bez podlewania... Po za tym położy się na nie i będą łyse - przemyśl jeszcze ich kwestię

Sebku, dziś padało, ale zrobiłam fotkę dla ciebie.
Będę ją obserwować, ale chciałabym, by została w tym miejscu
Wyobrażam sobie jej pióropusze w jaśniejszym kolorze na tle tego bukszpanu

Iwk4 23:10, 05 kwi 2017

bacowa napisał(a)

... siej trawę póki ziemia wilgotna , mrozu się nie obawiaj, nie szkodzi ani nasionom , ani młodej trawie.

Już miałam dziś wysiać trawkę, ale zaczęło się chmurzyć. Pomyślałam sobie: mam godzinę przed pracą. Polecę wygrabić trawę, może zdążę sypnąć nawozem. Po pracy posieję trawkę. Więc zaczęłam grabić trawkę ( po raz trzeci )

Wertykulacja odpada w tym roku, bo przecież wysiewaliśmy w sierpniu na nowo.
No i zostały kupki, bo zaczęło lać. I tak przez cały dzień. A ja poszłam do pracy i na zebranie
Może jutro będzie lepiej
Dodam jeszcze, ze po wygrabieniu liczę się z dosiewkami miejscowymi. Chyba padła miejscami. Myślę, że zwierzaki zimą się przyczyniły ...
Iwk4 23:21, 05 kwi 2017

eee_taam napisał(a)
Iwonko nadal bywam u ciebie ale mniej ciałkotu zostawiam czytam o odrobionej Ewie ...ja u siebie walcze ...i niby jestem odrobiona ale juz zaczełam plewic i taeraz tak zejdzie do jesieni + przesadzanki

PS. wyrównany teren pod trawnik ogladam ...zazdroszczę postepu) bo u mnie na froncie czeka ...juz w sobote chłopcy sie wzieli ...ale jeszcze daleka droga bo teren wiekszy

Justynko, robota lubi ogrodnika. Mi jeszcze pewnie dwa dni zejdą, potem cięcie wiosenne, potem nawożenie, plewienie i tak w kółko. I w warzywniaku muszę dosypać kompostu, obornika dać przerobionego (cudowny, odleżały, rozłożony - pan mi przywiózł ). Ziemia w skrzyniach mi siadła... Trzeba uzupełnić ...
Chcę też jak najszybciej zeszłoroczną pietruszkę i szczypiorek przenieść do doniczek na parapet, by zielone mieć pod ręką w kuchni. Muszę oczyścić truskawki ... Chyba już nie piszę więcej, bo właśnie sobie uświadamiam, ze mogę do jesieni nie zdążyć, hi, hi
Muszę też dynię kupić, nasionka ...
Iwk4 23:34, 05 kwi 2017

Dziewczyny, bardzo dziękuję za miłe wpisy. Widać, ze ogrodniczki. Pokazać kawałek ziemi i wszyscy się cieszą
Dziękuję
mirkaka napisał(a)
Muszę pochwalić , pięknie wyszło, fajnie mieć takich pomocników w ogrodzie, ech czemu ja nie mam synów ..

Do sugestii Szafirka się przyłączam

Synkowie niedawno zaczęli pomagać. Wcześniej nie mieli takiej cierpliwości. Jak coś szło nie tak, potrafili zostawić szpadel na środku i sobie pójść do domu. Dlatego się mocno zdziwiłam, jak w sobotę pomagali cały dzień, a potem taczkę i narzędzia na miejsce ułożyli Oby im tak zostało

Malgosik napisał(a)
pięknie wyszło z tymi kostkami
czymś je podsypywaliście?
czy tak na ziemię są położone?

Gosiu, moi panowie jednogłośnie stwierdzili, ze kłądą na piasku, gdyby przypadkiem mi się kiedyś odwidziało
Dawno temu mieliśmy w trawie płytki w ten sposób kładzione i zdało to egzamin. Trawa je stabilizuje. Trzeba tylko podsypać piaskiem i wypoziomować, by się nie bujały, by stabilnie leżały... Tylko te w żwirku osadzone są na zaprawie przez pana fachowca.
Chodzi też o to, by trawa lepiej rosła wkoło ...
kasja83 napisał(a)
Iwonka-ale u Ciebie roboty z grubej rury!!Jestem pod wrażeniem. Ziemia jaki kolor piękny ma-dużo jej sypałaś?
Płyty super!

Kasiu, najpierw obornik, potem ziemia ok. 10 cm. Ta ziemia trzyma wilgoć. Ta pod spodem, to piasek. Myślałam, by przekopać razem, Zbyszek zaproponował warstwowy sposób... Udeptał, dosypał, wygrabił, ...
Nie mamy nawadniania ...

Iwk4 23:39, 05 kwi 2017

Makao_J napisał(a)

Normalnie łzy mam w oczach. Jakie to jest piękne Iwonko... brak mi słów.
Oby moja ścieżka był choć trochę tak udana jak Wasza. Planuję w tym roku położyć obie. Zobaczymy.

Aniu, dziękuję. U ciebie też się uda. Trzymam kciuki. Masz przecież dobry plan.
Najlepsze było to, jak mój synuś zaczął wyliczać rozmieszczenie płytek. Widząc, że robi to poprawnie, przestałam za nim nadążać. Liczył o wiele szybciej. Potem poszedł do e-Ma warsztatu i uciął odpowiedniej szerokości miarkę z deseczek. Sznurek wytyczał poziom, a miarka odległości między. Ekspresowo szło kładzenie. Ja tylko donosiłam piasek, by podsypać do poziomu
Rosa 23:46, 05 kwi 2017

brawo dzieciaki . Moja przewiozła 3t ziemi na skarpę . Jestem z niej dumna. Ale do 6t grysu granitowego muszę kogoś wynająć, szkoda mi dziecka.
Iwk4 23:55, 05 kwi 2017

Milka napisał(a)
Ale ostro działacie, zmiany ekspresowe, super wyszło
Niebawem planuje przesyłkę, dam znać
Molinie juz ruszyły

Irenko, Czekam w takim razie na info
Moje trawki też ruszyły. Cieszę się, bo po poprzedniej zimie niewiele mi zostalo. Teraz każde zielone źdźbło cieszy