Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

Iwk4 23:53, 04 maj 2017

MirellaB napisał(a)
Iwonka okazało się, że też mam tulipany, które przebarwiają się z żółtych na czerwone

Gęściutko już u Ciebie na rabatach

Mirelka, jak te twoje się nazywają?
Na rabatach gęsto. Tak mam, ze lubię zapełniać rabaty. Nie lubię pustych miejsc.
_Martini_ 23:53, 04 maj 2017

Proszę pochwalić synka! I trzymam kciuki za maturę.
Rosa 07:31, 05 maj 2017

Iwk4 napisał(a)
Niedawno była dyskusja na temat zejścia z tarasu, które po przedłużeniu rabaty kończyło się w połowie rabaty.

Kostka była, tylko pan złota rączka zajęty. I moje dziecię w ramach nauki i przygotowań do matury zaproponował, że położy nam tę kostkę, twierdząc, że umie to zrobić. Zostawiliśmy go z tym problem, nie mieliśmy nic do stracenia. Dostał do pomocy młodszego brata, by kostkę donosił. Ja robiłam obiad i co chwilę wychodziłam na taras, zerkać, czy dobrze mu idzie. Na koniec zostałam zawołana, by zaakceptować pracę. mamy położoną kostkę. Chodniczek skończony
Dumna jestem z mojego synka

Z prawej strony chodniczka dosiałam trawę.

Chwalić syna. Mama do kąta za pomysły.
Pytanie nadal aktualne .
Dokąd ten chodnik prowadzi? To dojście do trawnika? Hmmm ......
Zobacz, obok masz piękne dojście wysypane żwirem z zatopionym łupkiem dachowym - materiałem cennym, pięknym i bardzo szlachetnym a przede wszystkim naturalnym, który powinien być wyeksponowany a jest schowany . I jest to tylko dojście do kranu.
Natomiast do tarasu walnęłaś sobie kawał kostki betonowej, której uroda jest wątpliwa i która zabija życie biologiczne w ziemi.
Na krótkim odcinku za domem masz 3 rodzaje ścieżek. Hmmm....
No i ten ukośnie ułożony krawężnik od kostki w kierunku bramy. Co oddziela trawnik od trawnika?
Przy takiej mamie, dzieciom nigdy nie będzie się nudzić w ogrodzie .
Pergole są super, chwalić męża .
Malgosik 08:46, 05 maj 2017

Rosa napisał(a)

Chwalić syna. Mama do kąta za pomysły.
Pytanie nadal aktualne .
Dokąd ten chodnik prowadzi? To dojście do trawnika? Hmmm ......
Zobacz, obok masz piękne dojście wysypane żwirem z zatopionym łupkiem dachowym - materiałem cennym, pięknym i bardzo szlachetnym a przede wszystkim naturalnym, który powinien być wyeksponowany a jest schowany . I jest to tylko dojście do kranu.
Natomiast do tarasu walnęłaś sobie kawał kostki betonowej, której uroda jest wątpliwa i która zabija życie biologiczne w ziemi.
Na krótkim odcinku za domem masz 3 rodzaje ścieżek. Hmmm....
No i ten ukośnie ułożony krawężnik od kostki w kierunku bramy. Co oddziela trawnik od trawnika?
Przy takiej mamie, dzieciom nigdy nie będzie się nudzić w ogrodzie .
Pergole są super, chwalić męża .

Chodnik dochodzi do podjazdu. Po drugiej jego stronie jest kontynuacja trawnika i m.in. warzywnik. Podjazd przecina prawie całą posesję. Takie są warunki na działce, lokalizacja domu i garażu.
Malgosik 08:47, 05 maj 2017

Iwonko a czym przyszpiliłaś do ziemi sznurki, by przygiąć bonzaja?
_Martini_ 09:03, 05 maj 2017

Ja rozumiem koncepcję chodniczka (identycznie ma moja teściowa i to ma sens), natomiast nie rozumiem nachalnego krytykowania. Źle mi się to czyta.
Iwk4 09:13, 05 maj 2017

Malgosik napisał(a)
Iwonko a czym przyszpiliłaś do ziemi sznurki, by przygiąć bonzaja?

Wygięty drut w ksztalcie szpilki od namiotu, tylko dluzszy. Został z budowy.

O mojego bonzaja muszę się zapytać Ewy777 męża. Pomagał w wyprowadzeniu go z zaniedbanego zdobycznego bukszpana. Nie jestem pewna, czy nie muszę go uwolnić z drutu i od nowa założyć. Galązki przecież grubieją.
AgataP 09:16, 05 maj 2017

Iwk4 napisał(a)
Czas na fotki ogrodu. Wreszcie kilka zdjęć cyknęłam
Turzyca palmowa ładnie przyrasta

Iwka, turzyca jak podrośnie zasłoni Ci żurawki, wyjdzie nawet na trawnik.
U mnie jest ogromna latem.
Iwk4 09:20, 05 maj 2017

Malgosik napisał(a)

Chodnik dochodzi do podjazdu. Po drugiej jego stronie jest kontynuacja trawnika i m.in. warzywnik. Podjazd przecina prawie całą posesję. Takie są warunki na działce, lokalizacja domu i garażu.

Dokładnie tak. Widzę Malgos, ze pamiętasz moje rozterki związane z tym kawałkiem.
Ze względu na koszty i uzytkowanie tego kawalka ( mycie auta np. , opał) pewnie zostanie na ten moment podjazd bez utwardzenia. Chcialam żwirek, ale zimą nie wyobrażam sobie odsniezania zwirku.
Wizualnie pasowalaby tam też trawa. Auto nie jeździ czesto, a kawalek zielony polaczylby wszystko w całość.
AgataP 09:25, 05 maj 2017

Iwk4 napisał(a)

Dokładnie tak. Widzę Malgos, ze pamiętasz moje rozterki związane z tym kawałkiem.
Ze względu na koszty i uzytkowanie tego kawalka ( mycie auta np. , opał) pewnie zostanie na ten moment podjazd bez utwardzenia. Chcialam żwirek, ale zimą nie wyobrażam sobie odsniezania zwirku.
Wizualnie pasowalaby tam też trawa. Auto nie jeździ czesto, a kawalek zielony polaczylby wszystko w całość.

Iwonko nie bój się żwiru, u mnie jest cały podjazd i dajemy radę.
Odśnieżasz i tak tylko wierzchnią warstwę, resztę samochód rozjedzie. A na żwirku szybko wsiąka, jest chropowata powierzchnia pod kołami. Jedyną wadą takiego rozwiązania jest grabienie liści. Ja mam 70 letniego kasztanowca, tony jego owoców na jesień i lisci - daję radę, sama grabię i sama pakuję w wory. Kasztanów było 15 worków, liści ponad 30