Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

inka74 07:37, 01 mar 2021

kami napisał(a)
Ja się cieszę jak uda mi się coś fajnego upolować ale są to wypady rzadkie.
Wczoraj z marketu spożywczego Auch.. szybciej wyszłam, niż weszłam. Stado ludzi, co 5ci kichający. Nie było co kusić losu. Sporo nasion w sklepie jest.
też uciekam jak jest tłum, skupiska działają na mnie negatywnie. I teraz i wcześniej. Ale bardzo brakuje mi pójścia do kina, teatru. Wyjazdu na wakacje
inka74 08:04, 01 mar 2021

SlonecznyOgrod napisał(a)

Iwonka, a ten skrót to oznaczenie jakiejś specjalnej kolekcji?
według opisu tak
https://helleborus.de/en/winter-flowerers/helleborus-gold-collectionr/

Te HGC mają najczęściej dużo większe i tak jakby grubsze kwiaty, sztywne, bardzo twarde liście, kwiaty patrzą w górę. Mają w sobie miks nigra z orientalnymi ale nie tylko. Bo tu w zależności od pory kwitnienia dobrali różne miksy gatunkowe. W teorii ciemierniki HGC to wybór odmian wytrzymałych i efektownych, do gruntu i do donic, łatwo przyrastających. W praktyce ja bym powiedziała, że to zabieg marketingowy bo różnice pomiędzy poszczególnymi odmianami są czasami bardzo nieduże ale lepiej brzmi HGC Pink Frost niż sam Pink Frost. Druga sprawa to prawdopodobnie wprowadzenie do obrotu i licencje czyli kasa.

Ja bardzo lubię i te z HGC i typowo orientalne, które mimo że patrzą kwiatami w dół są delikatniejsze w odbiorze. Liście tworzą ładną rozetkę także do góry zajmując mniej miejsca bo u HGC tych co mam wszystkie liście idą na boki, na dół co oznacza że dużo miejsca zabierają.
inka74 08:06, 01 mar 2021

sarenka napisał(a)
Iwona, czy drzewo, które miałam od Ciebie odkupić posadziłas czy masz je jeszcze do oddania?
Masz może białe ciemierniki? Gdzie zamawiałas je w necie??
Grab już dawno posadzony. Nie mogłam tyle czekać.

Mam białe ciemierniki. Niger zawsze w dobrej cenie były po marketach lub w Radzyminie.
inka74 08:08, 01 mar 2021

mrokasia napisał(a)
Boszszsz, 4 dychy za ciemiernika, sporo jak chcieć kupić kilka sztuk...
bardzo dużo. Nie wiem czy to zachłanność czy licencja podrożała. Dobrze że od 3 lat zbieram moje i teraz niewiele już mi ich potrzeba.
inka74 08:09, 01 mar 2021

Kokesz napisał(a)

Bardzo lubię przeceny ale markety nie. Czasem wolą wyrzucić niż sprzedać taniej, żeby nie przyzwyczajać ludzi do kupowania tylko na przecenach.
Już nie raz się o tym przekonałam.
niestety to prawda chęć zarobku przeważa
inka74 08:13, 01 mar 2021

Kokesz napisał(a)

Super
Jak przyjdzie to koniecznie pokaż

Tak mi teraz wpadł pomysł, że mogłabyś ba ścianie domu zamontować takiedrzwi jak w ogrodzie Sansoucci Chociaż tu są raczej schowane we wnęce. Ale szklarnia przyścienna na zimę to już teraz dla niej jak znalazł
tam z tyłu jest pełny cień niestety ale o ogrodzie zimowym zrobionym z tarasu myślę intensywnie. Jedyny problem to fundusze, duże potrzebne na realizację tego pomysłu. Dużo większe niż wcześniej przypuszczałam. Jednak mazowieckie jest drogie
sarenka 08:17, 01 mar 2021

inka74 napisał(a)
Grab już dawno posadzony. Nie mogłam tyle czekać.

Mam białe ciemierniki. Niger zawsze w dobrej cenie były po marketach lub w Radzyminie.

Tak myślałam,jakoś chyba przez tego covida nie było kiedy się spotkać po tego graba. A przypomnij mi- jaki to?

Edit. To Lucas był chyba?
inka74 08:19, 01 mar 2021

Basia_KRK napisał(a)

Podjadę sobie w tygodniu do LM. Lokalnie w szkółce kupiłam w tym tygodniu kilka nowych, niestety bez nazw, podobne do "Bollene" i jakieś w stylu "Double". Sadzonki o połowę mniejsze niż te które kupiłam w zeszłym tygodniu.

No dokładnie. Taki urok początków choroby

Ja te mniejsze odmiany bardzo lubię. Ważne, aby kupując takie sadzonki widzieć jak kwitną bo jak są bez odmiany i małe sadzonki to mogą być siewki a te nie zawsze mają cechy rośliny matecznej lub trzeba 2-3 lata czekać aż zakwitną. Mam 2 sztuki takiej sadzonki. Tanie były stosunkowo ale od 2 lat kwiatu nie widziałam. Więc dla mnie to swoista porażka zakupowa i zmarnowane pieniądze.
inka74 08:25, 01 mar 2021

Kokesz napisał(a)
Zastanawiam się, czy obciąć zielone kwiaty niedawno kupionym ciemiernikom.
Część liści już obcięłam i widać, że ma nowe przyrosty.
kwiatów nie wycinaj. One bardzo długo zdobią a ciemiernik nie ma tak, że jak mu wytniesz stare to nowe będą. Liście wycinaj tylko te uszkodzone. One chronią rozetę przed gromadzeniem wody i wygniwaniem oraz przed chłodem i przymrozkami. Ja akurat jestem przeciwnikiem całkowitego wycinania liści aby kwiaty lepiej było widać.
inka74 08:27, 01 mar 2021

kami napisał(a)
Ja nic nie obcinałam, pijaki tylko moczę co tydzień bo o wodę się dopominają.
Miałam zacząć je hartować ale zimno i wietrznie to jeszcze chyba zdążę.
wodę muszą mieć ale nie lubią w niej stać. Też jednego podsuszyłam w domu to kwiaty zaczął zwieszać. Częściej a mniej podlewać.