Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród i co dalej

Ogród i co dalej

Dominika11 09:26, 26 sie 2016

jak dla mnie to tez fajnie wyglada
anna_t 10:04, 26 sie 2016

anbu napisał(a)
Mi tu nie pasuje koło, mi tu pasuje JAJO
Widać, że teren jest podłużny, prostokątny.

Monia rzucam takie cuś do przemyśleń

to jest dokładnie moj pomysł, tylko ja rysowałam kołem a ty ołówkiem.
anbu 10:16, 26 sie 2016

anna_t napisał(a)

to jest dokładnie moj pomysł, tylko ja rysowałam kołem a ty ołówkiem.

Dopsze... Aniu
Monka 20:50, 26 sie 2016

Dziewczyny a mnie się ta moja ostatnia wersja podoba bo: proszę o ustosunkowanie się i przemyślenie moich sugestii:
1. jak zrobić jajo ? , żeby było symetryczne
2. stoi jeszcze basen a mój em w najbliższym czasie nie przewiduje złożenia będziemy się kąpać chyba do października
3. muszę zasadzić 10 lawend, przesadzić 3 krzaczki hortek a jedną wysadzić z donicy
4 poza tym jak popatrzymy na zdjęcie to po prawej stronie stoją pojemniki na śmieci i jak rabata miałaby iść po kole-jajo to musiałabym coś tam wsadzić albo nie dosadzić i wyglądałoby to nieciekawie
5 prosta rabata załatwia sprawę ze śmieciami kończy się za nimi
Toszka 21:13, 26 sie 2016

Monka napisał(a)
po przemyśleniach wstawiam propozycję rabat , chyba wersja ostateczna , przychylam się do wersji Toszki ,że tam gdzie choinki powinny być linie proste, jednak robię uskok, bo lepiej jak sobie to wyobraziłam wygląda z kuchni, chyba ....

To mam jeszcze jedną propozycję, aby po przekątnej, tam gdzie lewy górny róg rabaty zrobić łuk niemal jak lustrzane odbicie tego w prawym dolnym rogu.
A kosze na śmieci zasłonić krótkim żywopłotem, abyście nie musieli ich stale oglądać. Taki żywopłot (np. półtorej szerokości żółtego pojemnika) logistycznie nie będzie przeszkodą w poruszaniu kontenerem, a kosmetycznie/wizualnie będzie mega posunięciem

EDIT
póki pamiętam - jesli to ma być stałe miejsce basenu, to po likwidacji posadź setki krokusów. Na wiosnę będzie frajda Krokusy zaschną, stanie basen, a potem będą znowu krokusy
Monka 21:23, 26 sie 2016

Toszka napisał(a)

To mam jeszcze jedną propozycję, aby po przekątnej, tam gdzie lewy górny róg rabaty zrobić łuk niemal jak lustrzane odbicie tego w prawym dolnym rogu.
A kosze na śmieci zasłonić krótkim żywopłotem, abyście nie musieli ich stale oglądać. Taki żywopłot (np. półtorej szerokości żółtego pojemnika) logistycznie nie będzie przeszkodą w poruszaniu kontenerem, a kosmetycznie/wizualnie będzie mega posunięciem

EDIT
póki pamiętam - jesli to ma być stałe miejsce basenu, to po likwidacji posadź setki krokusów. Na wiosnę będzie frajda Krokusy zaschną, stanie basen, a potem będą znowu krokusy

Toszko , myślę że pomysł z łukiem jest trafiony i teraz dwa pytania, z czego zrobić ten żywopłot i dwa kiedy sadzi się krokusy, bo z moim em wszystko musi nabrać mocy urzędowej , miejsce basenu póki co docelowe, bo zanim stanie pergola to trochę minie
Toszka 21:29, 26 sie 2016

Żywopłot możesz zrobić z cisa - 1-2 krzaki wystarczą. Zależy jak duży znajdziesz. Strzyżony w elegancki prostokąt.
Krokusy możesz sadzić i w grudniu, póki ziemia nie zamarznie. Krokusów musi być na prawdę dużo. Przynajmniej z 300.
Monka 21:38, 26 sie 2016

Toszka napisał(a)
Żywopłot możesz zrobić z cisa - 1-2 krzaki wystarczą. Zależy jak duży znajdziesz. Strzyżony w elegancki prostokąt.
Krokusy możesz sadzić i w grudniu, póki ziemia nie zamarznie. Krokusów musi być na prawdę dużo. Przynajmniej z 300.

i ostatnie pytanie jaki gatunek cisa mam szukać ?
Toszka 21:40, 26 sie 2016

Hicksii, Hilli... pierwszy owocuje, drugi nie.
polowka 23:10, 26 sie 2016

300 krokusów... Łomatko. Sadzenia a sadzenia. Czy cebule krokusów wykopuje się tak jak tulipanowe??