Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród i co dalej

Ogród i co dalej

Monka 12:20, 05 wrz 2016

Toszka ostatecznie jeszcze nie wyrzucam , ale się nie zarzekam - ewoluuje

Marta znalazłam niedaleko siebie za 240 zł sztuka, szczepione na wys 200 cm , ale obawiam się ,że to dla mnie za niskie, dla ciekawości takie same w Lęborku za 170,00 - no ale tam nie będę jechać
anna_t 13:53, 05 wrz 2016

fajny pomysł Magdy, minimalistyczny i prostszy w robieniu kancików i koszeniu jak dasz znać wczesniej to tez naostrze szpadelek i przyjade pomóc

jesli bedziesz kupowała rzeczy z listy Toszki przez internet to daj znać, zamówiłabym z Tobą, odebrała przed Skierniewicami i przesylka na pół by była co?

masz priv

pytanie do Toszki

czy właśnie jesli mamy taką zaniedbaną, słabą ziemię to wzbogacamy ją dopiero sadząc rosliny i przygotowując glebe tak jak radzisz? czy np jesli ja mam trawnik, który wiem że w przyszłym roku chcialabym zamienić na rabaty to moge już teraz coś zrobić żeby wzbogacić pod nim ziemię? ewentualnie spalić czymś co polepszy glebę ?
czy mogłabyś też napisać jakie ilości czego na metr kwadratowy mniej więcej się sypie?
Toszka 16:04, 05 wrz 2016

Aniu, ideałem zawsze jest przygotowanie gleby wcześniej, tak by mieszanka zdążyła się "przegryźć", przekopana gleba osiąść, ułożyć, by właściwości kapilarne zdążyły się odbudować, a zaburzona flora i fauna ożyła na nowo. Wystarczy to zrobić jesienią na wiosnę. Wyjątek stanowi stanowisko kwaśne, bo ideałem (marzeniem) by było, aby poleżakowało rok.

Nie podam ci dokładnych ilości, bo to jak z pieczeniem chleba - czasami trzeba dać jakiegoś składnika mniej, czasami więcej Zakładam, że już poznałaś swoją glebę i będziesz umiała na oko ocenić na ile ją wzbogacić i rozluźnić, tak, aby była pulchna i bogata w próchnicę.
Najlepiej by było zerwać darń i albo ją "przeszczepić" w inne miejsce (jeśli ładna) albo odłożyć na bok i wykorzystać do przekopania, ale tak by znalazła się głębiej, do góry nogami, bo jeśli dasz zbyt płytko to jeszcze odbije
Ta darń po zbutwieniu doskonale wzbogaci glebę, ale utrudni pracę, bo będzie wymagać staranności w głębszym zakopaniu by nie odrosła.

Do wzbogacenia słabej ziemi stosuje się przekompostowany obornik ok 4kg na metr. Dodatkowo ok 1-2 kubły kompostu i 0,2-05kg mączki bazaltowej. Trzeba bardzo dokładnie przekopać na szpadel i ocenić na ile uzyskaliśmy efekt. Nie wiem jakie planujesz rośliny, bo można dodać pół worka drobnej kory 0-40mm, która z czasem "przerobi się na próchnicę. Jeśli planujesz rośliny kwitnące, czyli żarłoczne to można dodać 3-4 łyżki suszonej hemoglobiny.
Tak jak pisałam wcześniej, tu trzeba kierować się intuicją i okiem. Ew. na wiosnę pod rośliny punktowo dodać kompost.
Obornik i hemoglobinę dajemy co 3-4 lata.
Jesli ziemia bardzo zbita, gliniasta to można dać kilka łopat grubego piasku.

Szkoda, ze wcześniej nie podjęłaś decyzji, bo doskonałym rozwiązaniem było by obsianie poplonem. Teraz juz za późno - poplon potrzebuje ok. 100dni wegetacji (jest o tym wątek)

Po przekopanej,spulchnionej ziemi nie chodzimy. Zimą woda i mróz zrobi swoje, poprawiając strukturę gleby
anna_t 19:15, 05 wrz 2016

Baardzo Ci dziekuję troszkę ilosci podałaś, juz wiem jak ma to wyglądać. do tej pory zdjętą darń już nigdzie nie potrzebną wrzucałam na kompost :/
jezus jak ja powiem M co go czeka to mnie zabije...a ja nie chciałam mu roboty z poplonem robic bo myślalam że wtedy mnie zabije że ma tamto przekopywać :/ a tu większy zonk go czeka................
u mnie na tyłach bedzie hortensjowo-jeżówkowo-trawkowo więc żarłocznie, hemoglobinę mus kupić
Makusia 15:52, 06 wrz 2016

....już nawet wyobraźnia mi pracuje, jak cudowna ta ziemia po przerobieniu z wszystkimi tymi codnościami i dobrami...
Monka 19:35, 17 wrz 2016

i ja wstawię swoje zakupy ze Skierniewic, ale uwaga d... nie urywa, Renia nakazał coś kupić bo nie zabierze mnie z powrotem do domu, wstawiam tylko maliny ( bo tylko je kupiłam ) , choć żałuję ,że nie kupiłam borówek tak jak Ania, żurawki nie obfociłam bo wstyd kupiona ilośC szt 1

MagdaBaj 19:39, 17 wrz 2016

hehe
a gdzie je wsadzisz? ja swoje narazie w skrzynkach mam bo się boję ekspansji
MagdaBaj 19:41, 17 wrz 2016

Oj coś wszyscy tak daleko ode mnie mieszkają...
Monka 19:47, 17 wrz 2016

i jeszcze połączenie , które mnie urzekło, werbena i trawy , jednak zdjęcia nie oddają piękna, też będę mieć taka rabatkę w przyszłości

Monka 19:48, 17 wrz 2016

MagdaBaj napisał(a)
hehe
a gdzie je wsadzisz? ja swoje narazie w skrzynkach mam bo się boję ekspansji

Madzia za domem nie będzie ich widać