Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród i co dalej

Ogród i co dalej

ren133 22:20, 30 paź 2016

Monka napisał(a)
Podpowiedzcie mi proszę, czy na zimę tam gdzie mają być rabaty zasłonić trawę jakąś folią aby na wiosnę już jej nie było czytaj zgniła ? czy jest jakiś inny sposób aby się jej bez zbytniego wysiłku pozbyć ?

Można zaslonić czymkolwiek ... na wiosnę będzie łatwiej zdjąć chociaż nie wiem czy nie pokusic sie o gleogryzarkę wiosną?
Margarete 22:25, 30 paź 2016

Nie wiem czy zgnije- możesz próbować. Ja zdejmowałam darń ze swojej rabaty ( 36 m długości) mozonie i długo, za pomocą czarodziejskiego szpadelka do kancików. Robiłam to razem z mamą ale główny ciężar pracy spoczywał na mnie. Zaczęłam po majowy weekendzie a skończyłam na początku sierpnia, robiłam to popołudniami...żmudne i niewdzięczne zajęcie ale zależało mi żeby wymienić wierzchnią warstwę gleby. W zamian za darń nawiozłam dobrą ogrodową ziemię i kompost oraz obornik. Co prawda sąsiad zza płotu wieścił że Pasterka nas przy tym zastanie, co trochę ukopałam to raczka pełna, wywoziłam na takie nieużytki które są nieopodal i w to miejsce przywoziłam sprzed domu dobrą ziemię + kompost z worków z łódzkiej kompostowni. Dużo roboty ale powolutku dałam radę
AnnaCh 22:29, 30 paź 2016

Monika, ja nie wiem czy nie byłoby dobrze teraz to przeglebogryzować i przykryć czymś. Jakbyś teraz mieliła, to można nawet świeży obornik wrzucić, do wiosny będzie ok
iwka 22:33, 30 paź 2016

Monia fajnie te linie wyglądają ja darłam wszystko u siebie ale dziewczyny mówiły że przykrycie nawet skoszoną trawą daje fajny efekt, tylko skąd teraz trawę ? myślę że przykrycie folią będzie dobre, sama chyba tak zrobię na jednym kawału, opadłam już z sił i mi się nie chce, oczywiście wiosną trzeba będzie i tak przekopać czy gleboglyzarką przelecieć
Monka 12:35, 01 lis 2016

Reniu - chyba jednak zasłonie wszystko , a potem glebogryzrka - tę muszę jednak wypożyczyć , co prawda mam , ale jak jej użyłam to wyglądało to tak jakbyś lekko ! przeczesała trawę

Małgosiu dziękuję za radę , między Bogiem a prawdą wiem, że tak powinnam zrobić jak piszesz "po bożemu" ,ale u mnie w ogrodzie ja też wszystko robię sama i myślę, że czas realizacji miałabym jeszcze dłuższy

Ania Twój pomysł mi się podoba tylko cały czas ta nieszczęsna glebogryzarka , ale mniej roboty tylko obornik i już

Iwonka cieszę się, że podobają Ci się moje nowe linie rabatowe czytasz trochę w moich myślach najpierw folia ( czytaj mały wkład pracy) a na wiosnę znowu ta nieszczęsna glabogryzarka OGROM PRACY zresztą jak u wszystkich

Podsumowując myślę, że zrobię w tym tygodniu rekonesans w wypożyczalniach glebogryzarek , potem chyba qpa folia i finał a jak nie to zastanie mnie zima i już mam wytłumaczenie
EwaIgi 18:01, 01 lis 2016

Mam ten sam dylemat co zrobić z terenem pod przyszły trawnik i nową "ogrodowiskową" rabatę. Na razie wszystko co się dało wykopać wykopałam. Teraz została trawa, perz i wszystkie możliwe rodzaje chwastu. I co teraz robić?
Już miałam plan przekopać - powyciągać wszystkie chwasty, trawę i przykryć na zimę agrowłókninę. Na wiosnę ściągnąć i glebogryzarką zrobić.

Ale teraz to już chyba za późno. Szybko się robi ciemno. I bez niczyjej pomocy ciężka robota.
A co by było gdybym teraz całość przykryła jakąś folią?

A Ty co będziesz robiła?
Makusia 14:33, 02 lis 2016

Monia ja słyszałam o folii, słyszałam też o tekturze faliste. O skoszonej trawie też, ale trawy teraz to już nie ma za szczególnie. Rwanie darni to masakra jest jakaś- pomagaj sobie, jak możesz.
Monka 21:24, 03 lis 2016

EwaIgi napisał(a)
Mam ten sam dylemat co zrobić z terenem pod przyszły trawnik i nową "ogrodowiskową" rabatę. Na razie wszystko co się dało wykopać wykopałam. Teraz została trawa, perz i wszystkie możliwe rodzaje chwastu. I co teraz robić?
Już miałam plan przekopać - powyciągać wszystkie chwasty, trawę i przykryć na zimę agrowłókninę. Na wiosnę ściągnąć i glebogryzarką zrobić.

Ale teraz to już chyba za późno. Szybko się robi ciemno. I bez niczyjej pomocy ciężka robota.
A co by było gdybym teraz całość przykryła jakąś folią?

A Ty co będziesz robiła?

przegryzłam temat glebogryzarki , więc chyba ona + qpa + folia
Monka 21:26, 03 lis 2016

Makusia napisał(a)
Monia ja słyszałam o folii, słyszałam też o tekturze faliste. O skoszonej trawie też, ale trawy teraz to już nie ma za szczególnie. Rwanie darni to masakra jest jakaś- pomagaj sobie, jak możesz.

Wiem już coś o rwaniu darni masakra to mało powiedziane , ale co tam jak się chce mieć ogrodowiskowy ogórd to DO ROBOTY !!!
Monka 09:29, 04 lis 2016

Dziewczyny doradźcie proszę jak zrobić moją rabatę z tymi choinami i niwakiem przypominam, że tam jest cały czas słońce,
moje sugestie to wg mnie musi ona być spójna, co wsadzić między te dwie choinki , które będę prowadzić w stożki co przed nimi i co między choinką i niwakiem,przed choinkami mam wsadzone już lawendy i tyłu myślałam o czerwonym berberysie dla kontrastu choin , ale wszytko mogę zmienić