Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród pod lasem

Mój ogród pod lasem

AsiaK_Z 08:00, 24 kwi 2017

Też chciałam o tej kostce pisać jest idealnie położona
Gradu nie zazdroszczę, bo miałam swój ale fakt, już nas energia rozpiera do prac ogrodowych, a natura swoje, psia kość
malgol 08:01, 24 kwi 2017

Dzieki Marga i AsiaU mnie tez wiatr był,ale nie przeszkadzał za bardzo...deszcz na zmiane z gradem i słońcem za to trochęAle wszystko posadziłam co czekało w doniczkach i co wymagało wiosennego przesadzenia i teraz będę leżec i pachnieć
AsiaK_Z 08:07, 24 kwi 2017

Plan świetny nic tylko realizować
bdan 08:23, 24 kwi 2017

malgol napisał(a)
teraz będę leżec i pachnieć

Jakoś trudno mi w to uwierzyć, no chyba, że tylko u mnie taki stan nigdy nie będzie miał miejsca

Fajnie, że podziałałaś, postęp jest. Pogoda dołująca na maksa, jednak całkiem inaczej się pracuje, jak słoneczko grzeje.

malgol 08:38, 24 kwi 2017

Z tym leżeniem to przesadziłam...wiem Zywopłocik cisowy od strony sąsiada do zakupienia i posadzenia wiec będzie co robić Ale to już zaczeka na lepszą pogodę , z doniczek sadzone będą to się nie spieszy
Najgorsze , że nawet majówkę kiepską zapowiadają
anna_t 12:17, 24 kwi 2017

Właśnie Cisy tylko z doniczek...
malgol 13:02, 24 kwi 2017

Czytałam u Ciebie Aniu o tych cisach...straszna szkoda.Mi tez w szkółce zaproponowano kopane, zabezpieczone jakims żelem i zadołowane...chyba jednak nie będę ryzykować. Toszka tez mnie ostrzegała
Andrzej_ 21:51, 24 kwi 2017

Z tymi cisami z gołym korzeniem sprawa nie jest taka oczywista
2 lata temu w marcu kupiłem 200 szt. może 2,3-letnich cisów , które pan szkółkarz wykopał i przed moim przyjazdem przełożył do doniczek wraz z podłożem w którym rosły w szkółce (podłoże takie, że miałem ochotę pakować je sobie w usta - apetyczne i pachnące itp ) Zrobiłem z nich obwódki; trochę to trwało, bo jednocześnie wziąłem od niego bukszpany, a tych było jeszcze więcej. Żaden egzemplarz nie wypadł, na dodatek wszystkie sporo urosły w roku posadzenia, a w drugim roku przyrosty (20-40cm) były większe od wysokości rośliny z początku sezonu. Aktualnie tej siły wzrostu tak nie widać, bo mocno je tnę i zagęszczam, ale tak fajnych cisków jeszcze nie miałem. W poprzednich latach kupowałem raczej duże egzemplarze i one u mnie rosną o wiele wolniej, niektóre potrzebowały kilku lat żeby jako tako się rozruszać.
kasja83 10:58, 25 kwi 2017

malgol napisał(a)
Dzieki Marga i AsiaU mnie tez wiatr był,ale nie przeszkadzał za bardzo...deszcz na zmiane z gradem i słońcem za to trochęAle wszystko posadziłam co czekało w doniczkach i co wymagało wiosennego przesadzenia i teraz będę leżec i pachnieć

Czekam na ten etap u mnie...ja dopiero zabieram się za sadzenie
malgol 11:25, 25 kwi 2017

Pazdzierzowy napisał(a)
Z tymi cisami z gołym korzeniem sprawa nie jest taka oczywista
2 lata temu w marcu kupiłem 200 szt. może 2,3-letnich cisów , które pan szkółkarz wykopał i przed moim przyjazdem przełożył do doniczek wraz z podłożem w którym rosły w szkółce (podłoże takie, że miałem ochotę pakować je sobie w usta - apetyczne i pachnące itp ) Zrobiłem z nich obwódki; trochę to trwało, bo jednocześnie wziąłem od niego bukszpany, a tych było jeszcze więcej. Żaden egzemplarz nie wypadł, na dodatek wszystkie sporo urosły w roku posadzenia, a w drugim roku przyrosty (20-40cm) były większe od wysokości rośliny z początku sezonu. Aktualnie tej siły wzrostu tak nie widać, bo mocno je tnę i zagęszczam, ale tak fajnych cisków jeszcze nie miałem. W poprzednich latach kupowałem raczej duże egzemplarze i one u mnie rosną o wiele wolniej, niektóre potrzebowały kilku lat żeby jako tako się rozruszać.

Andrzej to dobre wiadomości,ale myślę,że potwierdzają tezę Toszki,że najważniejsze jest żeby były świeżo i prawidłowo kopane .Miałeś szczęście ,że szkółkarz znał się na rzeczy i nie wykopał w październiku żeby sprzedać wiosną
Obejrzę korzenie tych w mojej szkółce , może tez okaża się w porządku Cena mnie kusi