Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród pod lasem

Mój ogród pod lasem

malgol 15:07, 05 lip 2017

Tak Gosiu, nic nie mogę innego wymyslić ,będę pilnowała żeby nic nie ryło ,podleję i zobaczymy)
A można teraz czyms je podkarmić ?np. podlać florowitem albo innym nawozem do roślin kwitnących?
Toszka 02:08, 06 lip 2017

Ja już bym azotu im nie fundowała. Ale jeśli masz kompost, to namocz go w deszczówce, a po dwóch dniach podlej tym wyciągiem. Wymoczony kompost daj gdzie indziej, a liliowce obsyp świeżym.
Możesz także zrobić gnojówkę (ew. wyciąg) z wrotyczu, piołunu i gorczycy i podlać (nawieziesz i odstraszysz potencjalnego intruza).

Na wiosnę proponuję obsypanie obornikiem. Nawet granulowanym. Moje eksperymenty już pokazują, że Stella lubi obornik i kompost.
malgol 08:19, 06 lip 2017

Oj, to ja chyba je chyba niedokarmiłam. Gdzieś czytałam, że nie lubia przenawożenia, dają rade na słabych glebach itp. i stąd mój wniosek ,żeby nic im nie podsypywać Chyba przesadziłam.Dam im teraz trochę kompostu a wiosna dołożę obornika.
Dzięki ToszkoTy nie śpisz o 2 w nocy?
paulina_ns 09:04, 06 lip 2017

Gosiu widziałam, że pytałaś u Ani o kolor Lavender Ice, jeżeli pozwolisz wstawię Ci jej zdjęcia z bliska, ewentualnie jak chcesz zerknij do mnie

Edit. Str 810 i 804 żebyś nie musiała szukać
Toszka 11:33, 06 lip 2017

malgol napisał(a)
Oj, to ja chyba je chyba niedokarmiłam. Gdzieś czytałam, że nie lubia przenawożenia, dają rade na słabych glebach itp. i stąd mój wniosek ,żeby nic im nie podsypywać Chyba przesadziłam.Dam im teraz trochę kompostu a wiosna dołożę obornika.
Dzięki ToszkoTy nie śpisz o 2 w nocy?

Wiesz, nie dokarmianie chyba dotyczy "normalnych" liliowców kwitnących max. 2 miesiące w roku. Stella tłoczy nieprzerwanie min.5 miesięcy i wygląda na to, że potrzebuje więcej wspomagania.
malgol 11:49, 06 lip 2017

No to chyba Toszko trafiłaś w sedno...nie dokarmiałam Stelli I w końcu zabrakło jej sił. Poprawie jej warunki żywieniowe
UrsaMaior 12:05, 06 lip 2017

Dobrze wiedzieć, będę wiedziała co moim serwować.
malgol 12:24, 06 lip 2017

O, cześć Iza Wróciłas z wojaży wypoczęta?
abiko 12:37, 06 lip 2017

Gosia masz piękny ogród a te anabelki

Graham Thomas to ta róża, którą masz posadzoną z lawendą na dole?
Zana 12:41, 06 lip 2017

Ha, to ja już chyba też wiem czemu mi Stelle nie kwitną. Kierowałam się dokładnie tym co Ty, że one takie niby niewymagające, wszędzie dadzą radę. No i doszłam do wniosku, że chyba z tą obfitością kwitnienia to przereklamowane są. A one po prostu w anemię popadły!

Kolor Lavender - powiedziałabym tak: jest różowoliliowy, więcej różu, ale takiego zimnego różu. Zero ciepłego odcienia. Kolor jest różny w różnym świetle, inny w słońcu, inny w cieniu, inny w porannym słońcu, inny w popołudniowym słońcu. Mogłabym Ci wstawić kilkanaście jej fotek i na każdej byłby inny odcień. Tak więc nie odpowiem jednoznacznie.