Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród pod lasem

Mój ogród pod lasem

lojalna_ 17:32, 06 paź 2016

Moge Ci z własnego doświadczenia napisac ze Variegatus olbrzym troszke sie rozłazi i pisałas ze tam wasko wiec trzy to moge zeżreć te cisy ale skoro piszesz gdzies widziałas to moze variegatus z tyłu a cis z przodu przed nim zeby go przytrzymać. Ja mam trzy cisy kolumnowe ( nie pytaj jakie nie wiem ))). i trzy ML i ok to wyglada sa posadzone naprzemiennie /)))))
malgol 17:37, 06 paź 2016

Jola, w myslach mi przeczytala! Właśnie planowalam te cisy z przodu,z tyłu przytulone troszkę do ogrodzenia Variegatus a u stóp może zmieszczą się jakieś kulki bukszpanow i carexy? Jak myslisz? A mogłabyś pokazać mi te swoje cisy z ML? Nie wiem jak swoje posadzic...
malgol 17:49, 06 paź 2016

Anda napisał(a)

O, tutaj też się cisy szykują Davida nie znam, a Fastigiata Aurea jest o żółtych końcówkach. Jeśli chcesz o zielonych, ciemnych igielkach to dobry byłaby cis Fastigiata Robusta

Dzięki, Anda za zainteresowanie moim problemem☺Chyba właśnie zdecyduje się na zieloną wersje Fastigiata.Moze ta żółtą uda mi się w innej części ogrodu zastosować☺
malgol 17:53, 06 paź 2016

HANNYA33 napisał(a)
Witaj Gosiu.
Cephalotaxus harringtonia 'Fastigiata' jest to
Wolno rosnący krzew o kolumnowym pokroju, dorastający do 2 m wysokości. Pędy sztywne, ustawione pionowo, pokryte błyszczącymi, ciemnozielonymi igłami do 5 cm długości. Do uprawy wymaga żyznych, próchnicznych i wilgotnych gleb oraz ciepłych, osłoniętych stanowisk. Polecany do nasadzeń przydomowych, szczególnie w cienistych miejscach.Ja na żywo widziałem około 3-4m.wysokości rosną też na słonecznych stanowiskach,naprawdę szczerze polecam, będziesz miała pięknego cisa w ogrodzie
Pozdrawiam Piotr

Witam sąsiada mało nas z tej części kraju więc tym bardziej miło.nie slyszalamnic o tym Twoim cisie,...muszę go gdzieś namierzyć i się przyjrzeć
malgol 18:08, 06 paź 2016

Jolu,ja to myślałam żeby posadzic właśnie na przemian,albo trzy miskanty z tyłu a dwa Cisy z przodu....jak myślisz?
Juzia 18:21, 06 paź 2016

A nie za ciemno tam będzie dla miskantów???
malgol 18:45, 06 paź 2016

Juzia napisał(a)
A nie za ciemno tam będzie dla miskantów???

Hmm,no nie wiem właściwie,ale ponoć w półcieniu Variegatus daje radę...wiem ,że tam sosna więc ten półcień trochę większy,ale może podetne jejgalezie i da radę?jak sądzisz?
Juzia 19:18, 06 paź 2016

malgol napisał(a)

Hmm,no nie wiem właściwie,ale ponoć w półcieniu Variegatus daje radę...wiem ,że tam sosna więc ten półcień trochę większy,ale może podetne jejgalezie i da radę?jak sądzisz?

NIe wiem.
MOgą być mniejsze i bardziej rozłożyste...a wtedy będą mocno włazić na cisy...
malgol 20:16, 06 paź 2016

Dzięki Juziu za radę.Pomysle jak tam więcej światła dostarczyć bo chciałabym te miskantyWłaścicielka sąsiedniej działki ,na razie tylko porosni3tej sosnami chce kilka wyciąć... może wtedy wystarczy światła miskantom?
polinka 20:28, 06 paź 2016

cześć Gosiu

Jeśli mogę coś doradzić to ostatnio również miałam wątpliwości czy miskanty dadzą radę w cieniu. Toszka z Sebkiem potwierdzili, że u nich rosną ML właśnie w takich warunkach i dobrze sobie radza Myślę, że jeśli nie masz tam głębokiego cienia i choć trochę dociera tam światła/ słońca to spokojnie możesz planować miskanty

Miałam u siebie szpaler ML a pomiędzy nimi cisy Wojtek. I jak dla mnie to fajne połączenie