Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z rzeźbą

Ogród z rzeźbą

Zana 20:41, 05 mar 2017

MirellaB napisał(a)
Listę prac przeczytałam i dodam, że Carex The Beatles nie lubią krótkiego cięcia.

U mnie dzisiaj słoneczko, ale chłodno. Liczę na cieplejszy weekend, żeby popracować ogrodowo

A ja beatlesy w ubiegłym roku i dzisiaj obgoliłam całkiem krótko. W ubiegłym roku ładnie odbiły. Ale ja za nimi nie przepadam.
Zana 20:44, 05 mar 2017

Rench napisał(a)
Oj pracowity weekend się zapowiada,tym bardziej że aura ma też sprzyjać
Chyba Wszystkie będziemy kurować obolałe mięśnie,po tym weekendzie

U mnie głównie cięcie traw, tak więc raczej mało wysiłkowo.
Zana 20:55, 05 mar 2017

Wczoraj impreza rodzinna, a dzisiaj pierwszy wiosenny wypad na działkę. Pogoda była fantastyczna. Wpadliśmy na trzy godziny i ja swój plan zrealizowałam z nawiązką. Oprócz pocięcia traw, klonów, derenia podcięłam jeszcze berberysy, ścięłam sporo suchych badyli bylinowych. Ilości liści dębowych leżących na rabatach z lekka podłamują wyglądem. Pociecha taka, że dosyć łatwo się je sprząta, ale to już zadanie na następne weekendy. Pracy zostało jeszcze duuużo, ale dobry początek już za nami. Wywieźliśmy 9 worów 50-litrowych odpadów.
Zdjęć zrobiłam kilka, bo czas mieliśmy mocno ograniczony, tylko trzy godziny.

Ale pierwsze oznaki wiosny już są, podobnie jak u innych wychodzą rozchodniki, kiełkują tulipany w miejscach bardziej słonecznych. Tam gdzie bardziej cieniście jeszcze ani widu, ani słychu cebulowych. Nawet krokusów nie widać.

Wyłażące tulipany, nie były wykopywane. Widać jak się cebulki podzieliły, na pierwszym zdjęciu cztery kiełki z jednej cebulki w drugim sezonie. Czy one będą kwitły?

Zana 21:01, 05 mar 2017

Rododendrony przezimowały bardzo ładnie, tu Rasputin:

A takie kubraczki miały na zimę hortensje ogrodowe, jeszcze ich nie zdejmowałam:

Hortensje jeszcze nie ruszane:

I trzmielinowa kuleczka:

anbu 21:08, 05 mar 2017

Kubraczki na rośliny Anulko masz bardzo gustowne super, że sezon rozpoczęty
lojalna_ 21:14, 05 mar 2017

Ooo pracusiu ..... cieszy oko ze wszystko takie zdrowe.
bacowa 21:18, 05 mar 2017

Anula , mam pytanie , jaki wysoki jest carex Montana ?, tak +,-.
Zana 21:24, 05 mar 2017

Ania kubraczki kupowałam na all..., tylko się machnęłam i kupiłam nie ten rozmiar, trochę za małe.

Jola dzisiaj taka pogoda, że grzech by było nie wykorzystać ogrodowo. Czy wszystko przetrwało, to się jeszcze okaże.

Ewa ja montany kupowałam w ubiegłym roku malutkie (na dodatek większość z zakupionych okazała się nie być montanami lecz beatlesami). Ale podaję za Madżenką, że osiągają ok. 40 cm. Mam jeszcze zadołowane jesienne sadzonki Carex Montana Raureif, ona podobno jest niższa, ok. 20 cm.
bacowa 21:27, 05 mar 2017

Napisz mi proszę na pw. gdzie nie kupować żeby pomyłki nie było.
Zana 21:44, 05 mar 2017

Dziewcyny, a czy szafirki u Was już wychodzą czy to jeszcze za wcześnie? Wsadziłam jesienią ponad 100 sztuk i ani jednego jeszcze nie widać.