Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z rzeźbą

Ogród z rzeźbą

babka 14:14, 18 mar 2017

Moje hortensje tez jeszcze czekają na ścięcie, wciąż takie zimno że nie chcę ryzykować.
Na działce jesteś w ten weekend ?
Madzenka 23:02, 18 mar 2017

Cięcie wykonane?
Zana 22:16, 21 mar 2017

Dziewczyny, jak patrzę na datę mojej ostatniej bytności w swoim wątku, to własnym oczom wręcz nie wierzę! Dwa tygodnie minęły nie wiadomo kiedy, mam zarobienie w pracy powyżej dziurek w nosie a popołudniami do wieczora siedzę z młodym nad książkami. Aktualnie perfekcyjnie opanowałam np. budowę atomu, strukturę samorządową naszego kraju tudzież zagadnienia związane ze zmianą czasu, strefami, porami roku itp. itd. O matematyce to już nawet nie wspomnę. I w efekcie na pysk padam. Nawet nie zaglądam na O., dzisiaj rano dopiero sobie szybciorkiem kilka wątków po cichutku nadrobiłam.

Tym bardziej mi miło i się cieszę, że mimo mej niebytności zaglądacie do mnie i skrobiecie co nieco. Niezmiernie Wam dziękuję.

Ogród odwiedziłam w ostatni piątek na trzy godzinki i podsumowując:
- hortensje bukietowe przycięte
- hortensje tzw. strong anabell przycięte
- oczyszczone z liści i bylinowych suchotników rabata pod ruderą i pod domem
- nie odgarnęłam jeszcze kopców różom i zostawiłam kubraczki na hortensjach ogrodowych.

Hmm, niewiele zrobione a sprzątania jeszcze cała masa. No a za dwa tygodnie przyjdą nowe róże i na dzień dzisiejszy to nie wiem gdzie je wsadzę, bo robota z przygotowaniem dla nich miejsca jeszcze przede mną.

Szafirki wylazły juuupi
Zana 22:43, 21 mar 2017

bdan napisał(a)
Anula ja wczoraj po Twoim wątku latałam i stwierdzam, że wizytówka by się przydała. Twoje kompozycje są zachwycające.

Napisz proszę, jakie masz doświadczenia z przywrotnikiem, i jaką masz odmianę.
No i jak masz jakieś TOP 5 z host, to też byłabym wdzięczna. Chciałaby rabatę z dereniem milky way hostami obsadzić i może te Twoje śliczne tawułki gdzies tam wkomponować.

Danusiu, przywrotnika mam najnormalniejszego zwykłego Alchemilla mollis. To roślina całkowicie bezproblemowa. Po kwitnieniu ścinam, wypuszcza nowe ładne liście. Wcześnie wychodzi wiosną, już teraz ma malutkie listeczki.
TOP 5 host to nie taka łatwa sprawa, bo ja prawie wszystkie lubię. O ocenę też trudno, ponieważ oprócz dwóch podziadkowych host pozostałe mają najwyżej trzy lata. Teraz w czwartym roku powinny pokazywać swoje prawdziwe piękno.

Lubię Kiwi Full Monty - lekko niebieskawa, szybko przyrasta, tu w trzecim roku od malutkiej sadzonki:

Tu widać ją na wprost, na lewo z białym obrzeżem prawdopodobnie hosta Wild Brim (mamy ją po dziadku i przypuszczam, że to ta odmiana).

Streaptease - też szybko przyrasta, tu na zdjęciu ma trzeci rok a sadzona była malutka.

Zana 22:50, 21 mar 2017

Hostowych ciąg dalszy:

Alex Summers - piękna duża hosta, tu trzyletnia, aż się jej boję w tym roku. Uwielbiam ją. Na pierwszym zdjęciu wiosną, na drugim latem.

Julie Morss, trzyletnia:

Ivory Coast, też trzylatka, docelowo duża hosta:

Zana 22:56, 21 mar 2017

Krossa Regal, ta ma cztery lata, bardzo duża z tzw. niebieskich:

Blue Belle - też niebieska, zwarta, kompaktowa, ma grube liście i szybko przyrasta. Ta ma trzy lata. Za nią Ivory Coast.

June - bardzo ją lubię, średnia hosta, szybko rośnie:

Zana 23:08, 21 mar 2017

Dream Queen, ta jeszcze mała, ma dwa lata, liście niebieskie z jasnym środkiem:

Great Expectations, dwulatka. Docelowo duża hosta

Brother Stefan, tu dwulatka więc malutka, docelowo duuża hosta:

Wybrałam te, które najbardziej lubię. Trudno jednak coś doradzić. Jedni lubią liście bardzo urozmaicone kolorystycznie, inni bardziej jednostajne. Host jest tak wiele odmian, że można byłoby obsadzić nimi kolekcjonersko ogromny ogród.
Zana 23:14, 21 mar 2017

I macham do Was zbiorowo
Iwk4 23:18, 21 mar 2017

Aniu, te hosty, to tak z pamięci nazwy podajesz? Śliczne masz
Zana 23:19, 21 mar 2017

Iwonka, przyznam szczerze i bez bicia, że z pamięci.