Agnieszka dziękuję za info o ketmiach. Tak właśnie gdzieś czytałam, że nie lubią przesadzania. Moja ma już kilka lat, więc raczej nie do ruszenia. Będę musiała coś wymyślić, żeby została jednak tam gdzie jest. Sporobolus to bardzo piękna trawka, z cieniutkimi ździebełkami. Mam ich tam kilka kęp pod hortkami, one powinny mieć więcej słońca niż mają u mnie i niestety trzy kępy mi się rozplaćkały, ale te które stoją prosto są śliczne, takie fontannowe.
Mariola polecam właśnie sporobolusa, na słońce i niezbyt mokre stanowisko. U mnie ma trochę za mało słońca i trochę za mokro przy hortkach. Poza tym oczywiście hakonechloa w różnych odmianach, chociaż docelowo może dorastać do 50-60 cm. Carex montana, wys. ok. 40 cm, bardzo ładna, fontannowa. Trochę niższa Carex montana Raureif, z białym paskiem. Żółtawa molinia variegata, chociaż u mnie nie rośnie dobrze (może ma za mało słońca), ale u innych są piękne.
Ania wiesz, w końcu imieniny ma się tylko raz w roku, więc prezentów może być więcej na taką okazję

.
Kasia tak, hortki z roku na rok są coraz ładniejsze. Dwa lata temu to była bida z nędzą, kilka kulek na krzyż. No ale się kobity pozbierały

.