Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z rzeźbą

Ogród z rzeźbą

Zana 19:50, 06 cze 2019

KasiaBawaria napisał(a)

Mam 3 rozne odmiany rosnace w kepkach. Innych jakos nie lubie. Tylko cambridge jeszcze mam, ale w miejscu gdzie moze sie rozlazic, bo ma ograniczone murkiem miejsce.

Cholerka, taki mam ruch w wątku i tyyyyle roboty w robocie, że nie wyrabiam i jeszcze do Ciebie nie zajrzałam. Ale nadrobię.
Zana 19:56, 06 cze 2019

Alicja169 napisał(a)
Tak, tak - też się zachwycam Twoimi ujęciami, Ujawnij proszę o jakiej porze dnia są robione twoje foty, bo gra światła ma tu kolosalne znaczenie.

Alicjo, zazwyczaj robię zdjęcia w godzinach porannych ok. 8-9 i po południu, do wieczora. Zależy jak ułoży się światło. W zasadzie prawie nigdy nie robię zdjęć w południe, wtedy światło jest zbyt ostre, wychodzą zbyt duże kontrasty. Czekam aż światło będzie "miękkie". Ale czasami są oczywiście wyjątki.
Zana 19:58, 06 cze 2019

anbu napisał(a)

Aniu co to za żółta, fontannowa trawka?
Cudne zdjęcia

Aniu, to carex Elata Aurea. Cieszę się, że zaglądasz. Ja byłam u Ciebie po cichu podczas pracy i się nie wpisałam. Ale widać jak Twój ogród "tłuścieje", pięknie się zmienia.
UrsaMaior 19:59, 06 cze 2019

Zana napisał(a)

"mam tyyyle roboty, że nie wiem co pierwsze olać"

Zana 19:59, 06 cze 2019

malgol napisał(a)

Rodgersje musze sobie sprawić także Po montanach, remotach i grabowym żywopłocie
Sporobolusy pewnie u mnie wyglądałyby podobnie jak Twoje ,gdyby koty sobie ich do leżenia nie upodobały

Ha, ha te koty to są psoty. Grabowy żywopłot od strony drogi też mi chodzi po głowie. Jak wybadasz co najlepiej kupić to daj znać.
Zana 20:01, 06 cze 2019

effka napisał(a)

No widzisz, wykopałam hostę giganta, dziura po niej się zrobiła i Ewunia wpadła na pomysł, że skoro jest dziura to po co ją zasypywać jak mozna powiększyć, wsadzić kastrę i wlać wodę Narecznice, hosty w donicy obok i gitara. E tam, ładniej na pewno nie będzie
Rasputin genialny, bardzo w moim kolorze

Zdecydowanie nowatorski pomysł na dziurę. Oj, myślę że rodkowa z oczkiem to jednak będzie COŚ.
Rodgersje lubią sporo wilgoci, weź to pod uwagę.
Zana 20:05, 06 cze 2019

Poppy napisał(a)

To jest jarzmianka?? liscie ma fajne, ale mocno nietypowe.

Fajnie, ze napisalas, ze kwitna co roku. Te wieloletnie maja raczej srednie opinie, jesli chodzi o przezywalnosc. Moze zaryzykuje po takiej rekomendacji i wpisze na liste, super

Doczytalam, ze martwisz sie nierownymi sciezkami. No wez, do Twojego bajkowego ogrodu idealnie proste to nawet nie pasuja! Nierowne, czyli nawet przechylone sie fajnie wpisza, wez tylko pod uwage, zeby nie stala na sciezkach woda, wszystko inne bez znaczenia, bedzie pieknie. Jak zawsze, wiec to zadna nowosc

Maczku, to nie jest jarzmianka, to języczka pomarańczowa. Moim zdaniem liście to jest jej największy atut.
No u mnie te narecznice kwitną co roku, niezawodnie.
Wiesz, fajnie taka nierówna ścieżka to by wyglądała z kostki granitowej. Obawiam się, że przy mojej ułożonej z tych płyt krzywizna raczej nie będzie atutem.
Tam jest taki spadek w dół, że woda raczej nie ma szans stać, tak że od tej strony raczej spoko.
Zana 20:18, 06 cze 2019

Poppy napisał(a)
Anula, mam jeszcze kilka pytan technicznych o rosliny

Tawulka, vission in red jaki ma wlasciwie kolor?? Rozowy? fuksja? cos pomiedzy??

Hortensje Lime Ricky, doczytalam, ze masz. Jak sie maja? bo jakos tak mnie przyciagnely. Nie wiem, czy u nas dostane, ale to rozswietlenie ciemnych katow do mnie przemawia. A masz moze inne drzewiaste? Tzn wiem, ze masz te strong, strasznie mi sie one podobaja, ale zastanawiam sie nad nimi, bo moga byc za duze, sadzac po TWoich potfforach. Moze zwykle lepsze u mnie beda, tym bardziej, ze mam Rickey tez maja byc z tych mniejszych. A jakas drzewiasta z rozowych masz?

Masz chyba carex elata, przesadzalas/dzielilas? Kiedy?

A carex the beatles? polecasz/nie polecasz? Strobolusy lepsze?

Uff, chyba koniec

Tawułka, tak jak Agata napisała, ma kolor taki bardziej fuksjowy. No dla mnie fiolecik podbity różem.
Lime Rickey a i owszem mam i to sporo, bo coś się fiksnęłam na ich punkcie. To są drzewiaste, tak jak anabelki. Kwiatostany mają mniejsze niż anabelki, na początku są białe, ale nie aż tak jak anabelki. Dosyć szybko robią się zielonawe i dlatego właśnie mnie ujęły. Moje strong anabelki uwielbiam za wielkość kwiatów, ale co roku czekam aż zzielenieją. No nie przepadam za tą czysto białą fazą kwitnienia. Lime Rickey są zdecydowanie niższe. Jeden krzaczek zaczyna trzeci rok u mnie, myślę że więcej niż 120 cm to nie ma. A na ruderowej na tyłach mam ich cały szpaler. Poczekaj jeszcze trochę, będą aktualne foty. Różowych nie mam.

Carex elata mam na ruderowej. One u mnie wiele już przeszły, przesadzane w te i we wte. Ubiegłej jesieni zostały w związku z rewolucją na ruderowej wykopane z bryłą ziemi, przezimowały lekko przydołowane. Dzieliłam teraz na wiosnę, na razie mają się dobrze.

Carex the beatles mam a właściwie można powiedzieć, że miałam. Nie cierpię tej trawy i nigdy więcej jej nie kupię. Po prostu się rozłazi i zawłaszcza powoli teren wokół siebie. Ale u Angeli jest piękna. Tak więc... Jak dla mnie sporobolusy bez dwóch zdań lepsze. Rosną kępowo, są bardziej zwiewne. Są też większe od beatlesów.

Jak by co to pytaj dalej. Kurde, to fajne jest kiedy człowiek coś tam wie i może już sam jakąś opinię innym przekazać.
Zana 20:19, 06 cze 2019

Nowa12 napisał(a)
Pozwolę się wtrącić . Tawułka vision in red jak dla mnie ma kolor tzw. fuksja. Czyli piękna jest . Moja ulubiona ze wszystkich tawułek bo i liście ma ładne.

Zgadzam się z tym wszystkim co napisałaś
Zana 20:25, 06 cze 2019

Mary napisał(a)

Czyli jednak się wysiewa. Pilnować swoich w takim razie muszę.

Kurcze, wydawało mi się, że już pisałam, ot skleroza. Mimo permanentnej rewolucji ruderowej stan posiadania tych naparstnic mi się powiększył, obdarowałam nawet Agatkę Brzozową, tak więc musiały się wysiać.