Moderaszka
17:18, 24 kwi 2016
Witam serdecznie
Na forum jestem nowa. Mam kilka pytań, które zapewne dotkną wielu wątków. Jestem posiadaczką niewielkiego balkonu (8 m2) z ekspozycją północno-zachodnią. W tym roku za punkt honoru postawiłam sobie stworzenie namiastki ogrodu. W pierwszej kolejności zaczęłam czytać fora i biegać po centrach ogrodniczych. Mam wrażenie, że im więcej czytam tym mniej wiem
Na balkonie wstępnie chce mieć dwie donice jedną dużą, w której zasadzę:
Miskant chiński
Werbena patagońska
Szałwia omszona
Ostnica miękka
W drugiej ma być drzewko tylko jeszcze nie wiem jakie.
Te rośliny wybrałam bo widziałam zdjęcie, na którym pięknie razem wyglądały.Czytałam trochę o nich ale wole się jeszcze upewnić:
czy te rośliny przetrwają zimę ?
czy mogą razem rosnąć, chodzi mi o warunki co do gleby i ekspozycji ?
jak duża powinna być donica i z jakiego materiału?
jakie drzewko mogę zasadzić w donicy?
Posiadam też działkę, na której stoi szopka, więc rośliny na zimę mogę do niej wnieść albo zakopać w ziemi.
Z góry serdecznie dziękuje za pomoc.
Na forum jestem nowa. Mam kilka pytań, które zapewne dotkną wielu wątków. Jestem posiadaczką niewielkiego balkonu (8 m2) z ekspozycją północno-zachodnią. W tym roku za punkt honoru postawiłam sobie stworzenie namiastki ogrodu. W pierwszej kolejności zaczęłam czytać fora i biegać po centrach ogrodniczych. Mam wrażenie, że im więcej czytam tym mniej wiem

Na balkonie wstępnie chce mieć dwie donice jedną dużą, w której zasadzę:
Miskant chiński
Werbena patagońska
Szałwia omszona
Ostnica miękka
W drugiej ma być drzewko tylko jeszcze nie wiem jakie.
Te rośliny wybrałam bo widziałam zdjęcie, na którym pięknie razem wyglądały.Czytałam trochę o nich ale wole się jeszcze upewnić:
czy te rośliny przetrwają zimę ?
czy mogą razem rosnąć, chodzi mi o warunki co do gleby i ekspozycji ?
jak duża powinna być donica i z jakiego materiału?
jakie drzewko mogę zasadzić w donicy?
Posiadam też działkę, na której stoi szopka, więc rośliny na zimę mogę do niej wnieść albo zakopać w ziemi.
Z góry serdecznie dziękuje za pomoc.