Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

wiunia 12:44, 29 lip 2014

Anetko niestety te vertigo i mnie urzekły juz tej wiosny , ale miałam donice obsadzone czymś innym lecz już jest plan , że w przyszłym roku rozplenice vertigo i u mnie będą juz nie mogę się doczekać-w tym roku pewnie już ich nie dostanę w szkółkach?
A tak reasumując - Twój ogród niezmiennie zachwyca!
Margarete 15:12, 29 lip 2014

dorciabe napisał(a)
Ana jak zawsze pięknie
a rozplenice w donicach ściągnęłam od Ciebie i też myślę że będą u mnie zawsze

Ja tez ściągnełam od Any i z etykietki przy Vertigo, dałam do donicy tę rozplenice i podsadziłam białym niecierpkiem bo surfini ani petuni białych juz nie dostałam - slicznie wyglada na tarasie a przed domem gdzie praży słonce bo jest południowy-zachód dałam tę sama Vertigo + wilec ciemno bordowy i takie białe jednoroczne wygladajace jak biała mgiełka - nie pamietam nazwy ale maja byc wytrzymałe na słonce....rabate z VF + żurawki + miskanty tez zgapiłam od Any, mam nadzieje uzyskac podobny efekt jak u niej.
Margarete 15:16, 29 lip 2014

Anetko czy twoje VF sa czyms podparte czy one sa takie sztywne same z siebie, na mopjej rabacie zgapionej od ciebie mam w szpalerze 5 sztuk, co prawda tylko 3 maja na razie pąki kwiatowe ( tam jest pólcien i one sa młode) ale one wszystkie pokładaja mi sie brzydko, mam przed nimi kulki z bukszpanu i wolną przestrzen a na brzegu zurawki jak u ciebie a gałezie hortensji leża i kwiaty maja na wysokosci tych zurawek.....kupic podpory czy czekac na to az same sie usztywnia czy moze za mało je obciełam wiosna...? sama juz nie wiem......
Sadziłam je jesienią......wiosną obciełam......... a teraz nie wiem co robic zeby miec efekt taki jak u ciebie- piętrowy...
Margarete 15:25, 29 lip 2014

ana_art napisał(a)
nistety jednoroczne to rozplenica Vertigo, mam jeszcze inną bordową rozplenice w donicy, dzisiaj ją sfocę. Niestety te bordowe rozplenice u nas nie zimują, dlatego potraktowałam je jako nasadzenia jednoroczne w donicach

Mój pan trawkowy u którego kupowałam w tym roku swoje Vertigo do donic kazał mi na zimę obciąc nisko te trawke tak zostawic ze 30 cm od ziemi, przełozyc do plastkiowej duzej donicy i zniesc do garazu czy piwnicy gdzie temp jest zima powyżej zera, ale na plusie i tam podlewac je raz w tygodniu - podobno maja szanse przezyc, nawet jesli jest to pomieszczenie bez okna ...zobaczymy......co roku w ten sam sposób zabezpieczam moja dature - bielun i co roku mi odbija wiosna i kwitnie, wyglada tylko nieszczególnie jak ja wynosze na taras po zimie - jest blada, prawie biała, bez lisci - przez ten brak światła, ale szybko się poprawia.....popróbje w tym roku to samo z vertigo.
Margarete 15:27, 29 lip 2014

wiunia napisał(a)
Anetko niestety te vertigo i mnie urzekły juz tej wiosny , ale miałam donice obsadzone czymś innym lecz już jest plan , że w przyszłym roku rozplenice vertigo i u mnie będą juz nie mogę się doczekać-w tym roku pewnie już ich nie dostanę w szkółkach?
A tak reasumując - Twój ogród niezmiennie zachwyca!

U nas sa wieeelkie egzemplarze po 10 zł.....
BusyBee 15:34, 29 lip 2014

Margarete napisał(a)

Ja tez ściągnełam od Any i z etykietki przy Vertigo, dałam do donicy tę rozplenice i podsadziłam białym niecierpkiem bo surfini ani petuni białych juz nie dostałam - slicznie wyglada na tarasie a przed domem gdzie praży słonce bo jest południowy-zachód dałam tę sama Vertigo + wilec ciemno bordowy i takie białe jednoroczne wygladajace jak biała mgiełka - nie pamietam nazwy ale maja byc wytrzymałe na słonce....rabate z VF + żurawki + miskanty tez zgapiłam od Any, mam nadzieje uzyskac podobny efekt jak u niej.

Ja też mam vertigo w donicy z bellsami białymi, ale nie zgapiałam Ana u Ciebie. Tak mi wyszło jakoś Moja vertigo jest ze 4 razy większa niż na początku- normalny olbrzym, który kończy pożerać bellsy

Za to inne nasadzenia chętnie bym zgapiła
Sebek 16:47, 29 lip 2014

Margarete napisał(a)

U nas sa wieeelkie egzemplarze po 10 zł.....

U nas po 60 zł... I gdzie tu litość, a gdzie miłosierdzie?
kosolka 18:08, 29 lip 2014

Moje maluchy vanilki też się pokładają. Myslę ze mają za delikatne łodygi jeszcze do tych ogromnych kwiatów..
Madzenka 18:57, 29 lip 2014

Aniu dziekuję za poświęcenie w fotografowaniu pinky .... A ja już się z gąską witałam bo myślałam, że mi vanille różowieje... I znów rozczarowanie
Na pocieszenie kupiłam sobie jeżowki vintage vine. Dlaczego swoich nie pokazujesz?
nicol21 20:59, 29 lip 2014

ana_art napisał(a)

i w stronę której nie pokazywałam

To może pokażesz jeszcze z bliska? bo chyba już skończona ?
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies