Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

ana_art 10:45, 30 lip 2014

Kamajla napisał(a)
nie wyrabiam na zakrętach, nic nie czytam, nie piszę, ciągły niedoczas mam, ale do Ciebie nie mogłam nie zajrzeć... powzdychałam, pomarzyłam, trawę do donicy postanowiłam nabyć

idę, jutro kolejni goście, młody śpi, robota czeka...

Pozdrawiam Aniu_Aneto

Nie wiem jak to jest ale ja też jestem w ciągłym niedoczasie... wydawałoby sie że wakacje to mniej obowiązków, ale jakoś ciężko mi wszystko ogarnąć i być jeszcze na bieżąco na Ogrodowisku. Przyznam bez bicia że zaglądam teraz tylko do kilku ogrodów i to nic prawie nie piszę z braku czasu...
Dlatego rozumiem Cię doskonale i tymbardziej duma mnie rozpiera
ana_art 10:47, 30 lip 2014

Margarete napisał(a)
Anetko czy twoje VF sa czyms podparte czy one sa takie sztywne same z siebie, na mopjej rabacie zgapionej od ciebie mam w szpalerze 5 sztuk, co prawda tylko 3 maja na razie pąki kwiatowe ( tam jest pólcien i one sa młode) ale one wszystkie pokładaja mi sie brzydko, mam przed nimi kulki z bukszpanu i wolną przestrzen a na brzegu zurawki jak u ciebie a gałezie hortensji leża i kwiaty maja na wysokosci tych zurawek.....kupic podpory czy czekac na to az same sie usztywnia czy moze za mało je obciełam wiosna...? sama juz nie wiem......
Sadziłam je jesienią......wiosną obciełam......... a teraz nie wiem co robic zeby miec efekt taki jak u ciebie- piętrowy...

jako że odpowiadam ' od tyłu' a pytanie padło niejednokrotnie, powiem że chyba taki ich urok chociaż na początku.. mi było smutno jak młodzinku sadzone jesienią się pokładały i po podwiązywałam je do paliczków
ana_art 10:48, 30 lip 2014

wiunia napisał(a)
Anetko niestety te vertigo i mnie urzekły juz tej wiosny , ale miałam donice obsadzone czymś innym lecz już jest plan , że w przyszłym roku rozplenice vertigo i u mnie będą juz nie mogę się doczekać-w tym roku pewnie już ich nie dostanę w szkółkach?
A tak reasumując - Twój ogród niezmiennie zachwyca!

Kochana to dobrze, ze Cię urzekły, bo mają w sobie to coś. Przypuszczam, ze gdybyś poszukała to pewnie byś znalazła
ana_art 10:52, 30 lip 2014

kosolka napisał(a)
Ja też z tych niecierpliwców... Fairy np miesiąc temu przesadzałam - i żyją RH przenosiłam też jakoś tak ok m-ca temu. Zaczął kwitnąć powtórnie teraz Więc nie zawsze to musi byc porażka Ale z hort poczekam..

Ola ale wiesz, że co nagle to po diable?
To że ja coś przesadzam to wcale nie znaczy, że ktoś musi. Ba nawet wyraźnie piszę wówczas "proszę nie brać ze mnie przykładu" Pamiętam kiedyś Danusia pokazała że coś robi i nie był to 'książkowy termin' bardzo je się wówczas oberwało, że wprowadza ludzi w błąd.... a Ona pisała że eksperymentuje...
kosolka 10:55, 30 lip 2014

ana_art napisał(a)

Ola ale wiesz, że co nagle to po diable?
To że ja coś przesadzam to wcale nie znaczy, że ktoś musi. Ba nawet wyraźnie piszę wówczas "proszę nie brać ze mnie przykładu" Pamiętam kiedyś Danusia pokazała że coś robi i nie był to 'książkowy termin' bardzo je się wówczas oberwało, że wprowadza ludzi w błąd.... a Ona pisała że eksperymentuje...

wiunia 10:55, 30 lip 2014

ana_art napisał(a)

Kochana to dobrze, ze Cię urzekły, bo mają w sobie to coś. Przypuszczam, ze gdybyś poszukała to pewnie byś znalazła

I tu na pewno masz rację
BusyBee 11:07, 30 lip 2014

ana_art napisał(a)

jako że odpowiadam ' od tyłu' a pytanie padło niejednokrotnie, powiem że chyba taki ich urok chociaż na początku.. mi było smutno jak młodzinku sadzone jesienią się pokładały i po podwiązywałam je do paliczków

Widzę, że to temat wciąż aktualny, więc wklejam u Ciebie zdjęcie mojego patentu, a właściwie kupionych w ogrodniczym podpórek Poszłam po rozum do głowy, jak po moim przyjeździe z wakacji VF leżały na ziemi i miały 2 gałązki złamane. Podpórki są w różnych wysokościach (koszt około 20 zł.)- w komplecie są 3 zielone druty, które wbija się w ziemię podnosząc leżące gałązki i opierając je na drucie. Można użyć np. tylko jednej podpórki. Jak widać, prawie ich nie widać

ana_art 11:34, 30 lip 2014

BusyBee napisał(a)

Widzę, że to temat wciąż aktualny, więc wklejam u Ciebie zdjęcie mojego patentu, a właściwie kupionych w ogrodniczym podpórek Poszłam po rozum do głowy, jak po moim przyjeździe z wakacji VF leżały na ziemi i miały 2 gałązki złamane. Podpórki są w różnych wysokościach (koszt około 20 zł.)- w komplecie są 3 zielone druty, które wbija się w ziemię podnosząc leżące gałązki i opierając je na drucie. Można użyć np. tylko jednej podpórki. Jak widać, prawie ich nie widać

Na pewno jest to wyjście
Margarete 11:39, 30 lip 2014

Dzieki Anetko za info, ja tez o takich własnie podpórkach myślałam, sa mało widoczne a skuteczne - mam je przy hortensji annabel i daja rde podtrzymywac jej cięzkie kwiaty.
Podepre wiec i moje VF...moze w miare dojrzewania zdrewnieja im łodygi i usztywnia sie.
Ogród cudny.....a efekt czekoladkowych kosmosów bosssski .....
popcorn 11:57, 30 lip 2014

Ana a nasiona czekoladowych kosmsów kupiłaś gdzieś? w nece? piękne są!! nie sieją się aby same? by mi pasowało